Dostupni linkovi

Politička kriza u Srbiji: Poljuljan opstanak vlade


Logo Vlade Srbije
Logo Vlade Srbije
Vladajuća koalicija konačno je uspela da u skupštinskoj sali obezbedi prisustvo 127 od 250 poslanika, čime je, nakon više nesupešnih pokušaja, obezbeđen kvorum za glasanje o zakonima koji su na dnevnom redu. Iako je broj prisutnih varirao, pa su glasanja povremeno prekidana, poslanici su svoj sud dali o svih 27 predviđenih zakona.

U klupama su bila i četiri poslanika Srpskog pokreta obnove, koja su prošle nedelje napustila salu. Problem su, kako tvrde, neprimerene izjave koje o njima daju pojedini ministri, jasno aludirajući na kadrove Socijalističke partije Srbije, stranke koju je devedesetih vodio Slobodan Milošević.

Funkcionera SPO-a, Aleksandra Jugovića, sada smo zatekli u skupštinskoj sali.

Poslanici te partije su odlučili da učestvuju u radu parlamenta, nakon što su im date određene garancije za njihove zahteve.

„SPO sigurno neće biti prepreka usvajanju evropskih zakona, niti će na bilo koji način destabilizovati vladu Srbije. Mi smo samo tražili garancije da oni ministri u vladi Srbije, koji imaju bezuslovnu i bezinteresnu podršku SPO-a prethodne tri godine, ne vređaju SPO i njegove žrtve“, rekao nam je Jugović.

U sali je bio i poslanik Bošnjačke liste za evropski Sandžak Esad Džudžević, koji vladi podršku uskraćuje još od jula, kada su mu nepoznate osobe isekle gume na automobilu.

Tada je tvrdio da su napad naručile najviše državne vlasti, a njegovi zahtevi su bili i promena odnosa prema Bošnjacima, kao i smena načelnika policije u svim sandžačkim opštinama. To mu je sada, kako tvrdi, obećano.

„Mi smo tražili lustraciju ljudi koji tamo rade, a koji su kršili ljudska prava tokom devedesetih godina i do ovih poslednjih dana... Ja sam odlučio da odmrznem svoj status u radu Narodne skupštine, tako da će od danas poslanici Bošnjačke liste raditi u punom kapacitetu i u plenumu i u nadležnim odborima u Parlamentu“, kaže Džudžević.

Zemlja tone u dubiozu

Uprkos tome što je većina za glasanje obezbeđena sa nekoliko obećanja manjim partnerima u vladi, i što su i pored toga kvorum i većina za izglasavanje neizvesni od sednice do sednice, predstavnici koalicije na vlasti i dalje su uvereni u njenu stabilnost.

Šefica najbrojnije poslaničke grupe „Za evropsku Srbiju“ i poslanica vladajuće Demokratske stranke, Nada Kolundžija, problemima koji potresaju skupštinsku većinu, ne pridaje veliku pažnju.
Nada Kolundžija, foto: Vesna Anđić
Nada Kolundžija, foto: Vesna Anđić

„Svi ovi, da kažem, sitni nesporazumi, mislim da ne bi trebalo da dobijaju toliko pažnje niti kada su u pitanju stranke koje su u vladi, niti što se tiče javnosti, zato što ti nesporazumi se pojave, prevaziđu i nastavimo dalje... Ja se nadam da će i u buduće biti tako“, izjavila je Koludnžija.

Lider opozicione Liberalno demokratske partije, Čedomir Jovanović, kome su se u pokretu „Preokret“ koji zahteva promenu dominantne politike prema Kosovu pridužili i članovi SPO-a, smatra međutim da razilaženja oko kosovskog i drugih pitanja, kao i poslednja dešavanja u parlamentu, pokazuju da su odnosi u vladajućoj koaliciji, daleko od stabilnih.

„Očigledno je da su ti odnosi duboko poremećeni i da je maksimum te koalicije, zapravo, prikupljanje 126 poslanika, koji održavaju u životu kakav – takav privid funkcionisanja vlasti u ovoj zemlji. Mislim da je ključni nedostatak politike koji za sobom povlači konfuziju, a koju svakoga dana možemo da vidimo u svakodnevnom životu i funkcionisanju države, činjenicu koja ovu zemlju opisuje kao zemlju bez stabilne vladajuće većine“, smatra Jovanović.

U to da je dalji opstanak vlade poljuljan, nemaju sumnje ni analitičari. Teško obezbeđena većina, način na koji je postignuta, uz neslaganja oko veoma važnih pitanja, poput odnosa prema Kosovu ili evropskih integracija, manifestacija su krize koja kontinuirano traje od formiranja aktuelne vlade, smatra sociolog Stjepan Gredelj.

„Kako je napravljena, i ne može drugačije nego da krizira... Normalno da ovakav pačvork od vlade koji je napravljen, nije ni budio očekivanja da će sve biti normalno, jer, kada imate takve rogove u vreći koji, s obzirom na brojčani sastav jedni druge mogu ucenjivati i saplitati, onda je to slika i Parlamenta. U svakom slučaju, ništa lepo nije za očekivati“, rekao je Gredelj koji na pitanje da li sve to skupa, vodi ka prevremenim izborima, kaže „da je kampanja, iako to građani možda ne primećuju, počela odavno“.

„Mislim da u ovom trenutku, prevremeni izbori možda nisu najbolje rešenje, ali su najmanje loše rešenje, jer ovo međusobno mrcvarenje ne vodi nikuda, a zemlja tone u sve veću dubiozu“, ocenio je Gredelj.

Nakon glasanja, dan u skupštini nastavljen je raspravom o Zakonu o rehabilitaciji, aktu koji je pre nekoliko meseci, takođe oštro podelio članove vladajuće koalicije.
XS
SM
MD
LG