Dostupni linkovi

Protest poljoprivrednika pred Vladom Federacije BiH


Sa protesta poljoprivrednika u januaru 2013.
Sa protesta poljoprivrednika u januaru 2013.
Poljoprivrednici u BiH ponovo izlaze na ulice. Savez poljoprivrednih udruženja Federacije BiH najavio je protest ispred zgrade Vlade u Sarajevu zbog neisplaćenih poticaja za mlijeko za oktobar, novembar i decembar prošle, te januar i februar ove godine.

Dopremijer Federacije BiH i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović unaprijed im je, međutim, poručio da nema razloga za održavanje protesta.

Ministar, koji je do sada uglavnom izbjegavao tražene sastanke sa poljoprivrednicima, navodi kako razumije nezadovoljstvo poljoprivrednika jer već dugo čekaju novac za podsticaje, te tvrdi da ni sam nije zadovoljan novcem koji je predviđen Programom poticaja za ovu godinu.

"Nismo smanjivali poticaje za proizvodnje za ovu godinu, što je najvažnije, ali nismo ih mogli ni povećavati. Nadam se da ćemo kroz rebalans proračuna doći do više sredstava i tako moći ispuniti očekivanja udruga poljoprivrednika", kazao je Ivanković Lijanović.

Ministar se, kaže, nada da će Program poticaja za 2013. godinu biti usvojen na narednoj sjednici Vlade.

"Nažalost, probijen je i zakonski rok jer 8. veljače 2013. godine smo morali imati usvojen Program sukladno Zakonu o poticajima u poljoprivredi. Ja sam taj Program uputio Vladi FBiH još u prvom mjesecu ove godine i vjerujem da to neće čekati dalje od ponedjeljka, kada ćemo imati iduću sjednicu Vlade FBiH", navodi Ivanković Lijanović.

Poljoprivrednici u Bosni i Hercegovini godinama se bore za svoja prava - da prodaju ono što proizvedu, da im država omogući bolje uslove za rad, da im isplati poticaje i pomogne kad usjeve unište elementarne nepogode. Rijetko kad šta i dobiju.

Mehmed Sejranić, poljoprivredni proizvođač iz Kalesije, kaže kakao čeka da Vlada Federacije počne da isplaćuje poticaje za 2012. godinu kako bi nastavio da radi. Koliko su vlasti na osnovu poticaja dužne poljoprivrednicima teško je i izračunati. Mehmed kaže da njega niko ne pita ima li novca kad treba da plati struju:

„Samo svoje tražimo. Orem zemljište koje nije orato 500 godina, gdje je SFOR bio – kamen orem. Proizvodim pšenicu, kukuruz. Sve sam dao džaba - uzorao sam, suša je sve oborila. Šta da radim? Ima li iko kakav odgovor na ovo? Nema niko“, kaže Serjanić.

Zbog činjenice da na poticaje čekaju mjesecima slušajući tek prazna obećanja, brojni poljoprivrednici u Bosni i Hercegovini zadužili su svoja mala preduzeća. Od vlasti, kažu, traže samo ono što im pripada.

„Imam svoju firmu, a ne mogu da plaćam sebi doprinose jer neko mi je obustavio i neko nas koči. I dosta je više ovoga. Mi tražimo samo svoje i ništa drugo. Neka ispoštuju ono što kažu“, navodi Ferida Muslimović iz Goražda.
XS
SM
MD
LG