Dostupni linkovi

Politika se ispriječila ispunjenju uslova za NATO


Zastava NATO-a
Zastava NATO-a
BiH nije ispunila uslov za aktivaciju Akcionog plana za članstvo u NATO jer do septembra nije uknjižila perspektivnu vojnu imovinu na ime države, što je bio i jedini uslov koji je NATO dao ovoj zemlji. Bh. lideri koji su se naprije složili, a potom sabotirali vlastiti sporazum najveći su krivci.

Neodgovornost, lažna obećanja i političke mahinacije ponovo su koštale BiH i njene građane. Ovaj put aktivacije Akcionog plana za članstvo u NATO-u. Sve što je trebalo da urade je da riješe pitanje vojne imovine, uslov postavljen još prije dvije godine, što je potvrdio i generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen.

"Od juče je BiH ušla u Akcioni plan za NATO članstvo. Plan čija će realizacija krenuti samo kada jasno definisana imovina odbrane formalno pređe iz entitetske nadležnosti na državni nivo. Snažno pozdravljam ovu odluku koja oslikava naš zajednički stav da mjesto BiH treba da bude unutar euroatlantskih struktura, NATO-a i EU", naglasio je.
Anders Fog Rasmusen
Anders Fog Rasmusen

Jedino je trebalo uknjižiti 69 perspektivnih vojnih objekata na ime države, a za potrebe Oružanih snaga. Obećavalo se i na kraju, prije sedam mjeseci, lideri tadašnje šestorke najavili – postigli smo dogovor. Sulejman Tihić, predsjednik SDA i Milorad Dodik predsjednik SNSD iznijeli su načine na koji će to biti i urađeno.

"Neperspektivna imovina koja se koristi ona će biti upisana u vlasništvo onih koji koriste tu imovinu. Imovina koja je i dalje u posjedu Ministarstva odbrane ona će biti upisana u korist općina gdje se ta imovina nalazi", naveo je Tihić.

"Imovina koja ne bude više bila potrebna za rad organa BiH vraća se i knjiži se kao imovina entiteta, kantona, opština ili nekih drugih institucija", kazao je tada Dodik.

Šest mjeseci kasnije, pokazaće se da je sve bilo obmana. Ne samo bh. javnosti, već i zagovarača bh. članstva. Nedavno, na samitu NATO-a u Čikagu, bh. su se zvaničnici hvalili kako će do septembra, sada već davno prošlo vrijeme, riješiti sve. No, traže se djela, a ne riječi, što je jasno tada kazala i generalna tajnica SAD Hilari Klinton.

"Kada je riječ o BiH, pozdravljamo politički sporazum o vojnoj imovini i sada insistiramo da to bude i primjenjeno", podvukla je Klinton.

Preveliki zalogaj

I jedna stepenica se pokazala previsoka. U Ministarstvu odbrane BiH kažu kako su uradili sve što je u njihovoj moći. Napravljene su sve pripreme za registraciju imovine, ali je politika ponovno kamen spoticanja, navodi ministar Muhamed Ibrahimović.

"Političke turbulencije koje su opteretile ovo ljeto pokazale su da je izgubljeno vrijeme i mi koji smo jako forsirali taj proces sada smo stali, jer nemamo više odakle početi, jednostavno nemamo pravca", rekao je Ibrahimović.
Muhamed Ibrahimović
Muhamed Ibrahimović

I bh. ambasador pri NATO Branimir Jukić potvrdio je kako je zalogaj za domaće čelnike bio prevelik.

"Ono što je bilo bitno za BiH je to da pokaže da može donijeti tu odluku kako bi taj proces mogao da počne. Koliko traje vremena da se određena nekeretnina uknjiži na nešto. Tadašnje najave su bile realne, međutim izostankom ovoga političkog dogovora naravno niko niti od saveznika niti iz samog NATO- a ne želi da se izjašnjava o tome da li je dovoljno da se uknjiži jedan dio, polovina ili veći dio. Moramo pokazati tu spremnost da možemo donijeti političku odluku, e onda ovaj drugi dio da tehnički implementiramo", kaže Jukić.

U vrijeme pompezne najave čelnici su još bili u vezi, onoj partnerskoj. Onda je sve popucalo po šavovima, umjesto važnim za zemlju okrenuli su se pitanjima važnim za njih lično. Političke su poene dobijali i gubili na tome ko je i kako kriv, te ko hoće iz sporazuma izvući više no što je dogovoreno. U RS traže da državna imovina ima isti tretman kao vojna, što je tek jedna od kočnica, kaže zamjenik predsjedavajućeg Komisije za odbranu i sigurnost parlamenta BiH Šefik Džaferović.

"Stalno se uslovljavalo da se rješavanje ovih 69 perspektivnih lokacija sa rješavanjem i ostalih neperspektivnih. Kada je i to pitanje bilo dovedeno u neki kontekst da se razriješi, onda su došla nova uslovljavanja da se rješava pitanje kompletne državne imovine. Bojim se da posrijedi nisu neki politički razlozi koji za osnovu imaju pokušaj da se BiH, kada je njen NATO put u pitanju poveže sa Srbijom. Stvar je vrlo jednostavna, da Vijeće ministara Parlamentu BiH predloži da se perspektivna vojna imovina uknjiži na BiH, Parlament treba donijeti odluku, a čak se i bez toga može postupiti ukoliko postoji saglasnost političkih predstavnika iz RS", izjavio je Džaferović.

Bez obzira na različita tumačenja put BiH ka NATO definisan je odavno i potvrđen u Predsjedništvu BiH, navodi ambasador Jukić.

"Imate u samom zakonu o Odbrani BiH članak prema kojem se "moraju osigurati sve pretpostavke za ulazak u NATO, odnosno za uazak u euroatlanske integracije. Ono što je vanjska politika BiH je da mi idemo prema NATO integracijama".

Tako je izgubljena još jedna godina. Bh. političarima na raspolaganju je 12 mjeseci da urade ono za šta, tvrde stručnjaci, ne treba ni 12 dana. Ipak, iskustvo uči kako je i najjednostavnije rješenje u BiH lako zakomplikovati.
XS
SM
MD
LG