Dostupni linkovi

Političko stanje u Federaciji BiH na ivici haosa


Sala Parlamenta Federacije BiH, foto: Midhat Poturović
Sala Parlamenta Federacije BiH, foto: Midhat Poturović
Da će ova godina zaista biti burna u BiH potvrdili su federalni zvaničnici. Nakon što je predsjednik Federacije BiH Živko Budmir razriješio dužnosti ministra finansija i time blokirao isplatu invalidnina, poticaja, plaća i drugih obaveza Federacije, stigla je vijest o ostavci i predsjedavajućeg Predstavničkog doma Federalnog parlamenta Fehima Škaljića.

Zbog nepostojanja parlamentarne većine, izbor novog predsjedavajućeg Doma teško će se desiti. Ipak, za razilku od Parlamenta koji može funkcionirati bez predsjedavajućeg, bez ministra finansija Federacija će ostati blokirana. Zbog toga se u cijelu priču uključio i OHR - za sada neuspješno.

Ostavka predsjedavajućeg Predstavničkog doma Federalnog parlamenta Fehima Škaljića bila je očekivana.

Izlazak Saveza za bolju budućnost iz parlamentarne većine najavio je lider ove stranke Fahrudin Radončić na novogodišnjoj press konferenciji, nezadovoljan suradnjom i partnerstvom sa SDP-om.

Ipak, Škaljićeva ostavka nije mogla doći u gore vrijeme, tek nekoliko sati nakon što je federalni premjer objavio blokadu sistema trezora i isplata iz Federacije, jer ih nema ko potpisati, i još jednu krizu. Sam Škaljić tvrdi kako njegova odluka nema nikave veze sa potezima predsjednika Federacije:

Fehim Škaljić
Fehim Škaljić
„Od mene niko nije tražio ostavku. Činjenica da se raspala parlamentarna većina koja je mene birala me motivirala da podnesem ostavku - čin moje odgovornosti prema ulozi u Parlamentu“, ustvrdio je Škaljić.

Unatoč ostavci, sjednica kolegija Predstavničkog doma Federalnog parlamenta najavljena je za srijedu. Mada nije oficijelno navedeno, očekuje se da će na njoj biti riječi i o ostavci Fehima Škaljića.

„Predsjedavajući Škaljić je to proslijedio predstavnicima klubova zastupnika očekujući da oni pokrenu aktivnost na nominiranju kandidata za predsjedavajućeg. To podrazumijeva da mora postojati već definirana većina u Zastupničkom domu i to je put ka izboru nove osobe na mjesto predsjedavajućeg. Ako nema potrebne većine, u tom slučaju ostaje na funkciji. Sljedeća mogućnost jeste da kada objavi da je ostavka neopoziva u tom slučaju se pristupa imenovanju nove osobe", pojašnjava Tomo Vidović, dopredsjedavajući Predstavničkog doma.

Da će se do novog predsjedavajućeg teško doći priznaje i sam Vidović jer parlamentarne većine nema.

S druge starne, opozicionim strankama devet mjeseci pred izbore ne žuri se u vlast.

„Nas nijedna fotelja ne interesira na način kako je to platforma definirala i kako i dan-danas pokušavaju i podijeliti ili preoteti jedni od drugih“, kaže Marinko Čavara iz HDZ-a BiH.

"Ja ne znam kako će se to odvijati s obzirom da te parlamentarne većine funkcionišu kako se ko probudi i ustane. Tako se kod nas stvari odvijaju u politici“, komentira Omer Vatrić, iz Stranke za BiH.

Intervencija OHR-a

Na sjednici Kolegija Predstavničkog doma Federalnog parlamenta biće riječi i o blokadi Federacije nastaloj nakon što je predsjednik FBiH Živko Budimir razriješio dužnosti federalnog ministra finansija Antu Krajinu.

Kao jedna od mjera o kojoj se nezvanično govori, a eventualno je može preduzeti Federalni parlament, jeste hitna izmjena Zakona o izvršenju budžeta FBiH koja bi omogućila da ministar finansija nije jedini ovlašteni potpisnik naloga za isplate.

Iako je moguće rješnje najavljeno iz Vlade Federacije, Omer Vatrić, koji obavlja i dužnost predsjedavajućeg Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku Federalnog parlamenta, kaže:

„To je jedna od mogućih mjera, ukoliko neme ministra finansija, da potpisnik bude neko drugi. Ali u ovom slučaju je živ ministar finansija – i koliko znam, njegova smjena je sporna. I OHR se čak uključio. To se nalazi pred Ustavnim sudom. Ukoliko svi ovi prigovori ne budu urodili, onda bi nakon svega došlo do tih izmjena zakona.“

Stanje na ivici haosa u Federaciji pokušao je u utorak popraviti visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, ponovno zatraživši od predsjednika Federacije Živka Budimira da povuče, kako je naveo, pravno upitnu odluku o razrješenju dužnosti ministra finansija, ili pak da je izmijeni dok se ne donese drugačije rješenje.

Razgovor Inzka i Budimira nastavili su njihovi saradnici - do kasnih poslijepodnevnih sati bez konkretnih rezultata.

Dok se građani zbog posljednjih događaja osjećaju nesigurno, analitičari zaključuju: ovo je tek početak predizborne godine:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:11 0:00
Direktan link

„Dosta često iz kritičke pozicije projiciram moguće loše situacije. Ovakvu nisam mogao projicirati. Posljedice koje će to izazvati su, ja mislim, u ovom momentu čak i nesagledive. Posebice nakon podnošenja ostavke gospodina Škaljića. Po mom sudu, to otvara mogućnost različitih scenarija u Parlamentu Federacije, pa i scenarij prekombiniranja vlasti sa savim drugim akterima unutra. Ali u izbornoj godini to naprosto ne može biti priča koja može biti od koristi za zemlju", ocjenjuje sociolog Slavo Kukić.
  • Slika 16x9

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

XS
SM
MD
LG