Dostupni linkovi

Političke igre bez granica u Kantonu Sarajevo


Ilustrativna fotografija: Midhat Poturović
Ilustrativna fotografija: Midhat Poturović
Političke igre i prepucavanja političkih lidera sa državnog nivoa u BiH u potpunosti su preslikani i na političke odnose na kontonalnom nivou. Primjer je Kanton Sarajevo. Politička kriza postalo je dublja kada je krajem prošle sedmice Skupšina Kantona Sarajevo izglasala nepovjerenje Vladi ovog kantona. Nova vlada trebala bi biti formirana za mjesec dana, a do tada se u sarajevskom kantonu, kako kažu poslanici u Skupštini, ne zna ko je pozicija, a ko opozicija. Istovremeno, politička previranja lome se preko leđa građana, a privrednici pozivaju vlasti da se okrenu razvoju privrede, na koju su zaboravili.

U samo dvije godine mandata treći put će biti imenovani ministri u Vladi Kantona Sarajevo. Smijenjenu vladu činili su ministri iz Socijaldemokratske partije BiH i Saveza za bolju budućnost, a inicijativu za njihovu smjenu pokrenula je Stranka demokratske akcije koja je do juna bila koalicioni pratner SDP-u. Nakon promjene partnera na svim nivoima u BiH, SDP je šest ministara iz SDA zamijenio sa četiri z SBB-a.

Šef Kluba SDA u kantonalnoj skupštini Elmedin Konaković ogradio se od izjava da je smjena vlade zapravo odmazda ili preidzborna kampanja SDA, te naglasio da su u ministarskim foteljama sjedili nekompetentni ljudi. Za trenutnu političku krizu, Konaković krivi SDP.
Elmedin Konaković
Elmedin Konaković

„Činjenica da smo imali jednu, pa drugu, a evo sad čekamo treću vladu, različtih sastava, dovoljno govori o svima nama kao ozbiljnim političarima koji se bavimo tom profesijom – i, naravno, da je vrlo štetna po život u Kantonu Sarajevo. To što se desilo u Kantonu refleksija je dešavanja sa državnog vrha, preko federalne vlade do kantona, čak i opština. Ja sam ubijeđen da je to što je SDP iskreirao u vidu nasumičnog odabira partnera, bez jasne vizije političkog djelovanja, jako štetno po državu BiH, u ovom slučaju po Kanton Sarajevo. Oni su dva puta, preko koljena prelamajući odluke, birali partnere i to je rezultiralo da su jako loše radili“, smatra on.

Dosadašnji premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić kaže da je izglasavanje nepovjerenja Vladi bila samo dobro iskorištena prilika pred lokalne izbore, te naglasio da je smjena došla u nepovoljno vrijeme za građane Kantona Sarajevo.

„Ulazimo u grijnu sezonu za koju ne znamo kako ćemo obezbijediti sredstva za plin. Imamo 39 miliona neplaćenog duga Sarajevogasa prema BH gasu. Imamo 60 miliona duga Toplana Sarajevogasu. Imamo u komunalnoj privredi masu problema. I mi sada u svemu ovome treba da pristanemo na igru. Ovoj vladi se iz osvete SDA i njenih partnera u ovome svemu pokušava zaustaviti razvoj Kantona Sarajevo“, ocijenio je Musić.

Vlasti zaboravile na privredu

Kroz međusobno optuživanje, politički akteri u sarajevskom kantonu ograđuju se od odgovornosti za produbljivanje i političke i ekonomske krize. Poslanik Naše stranke u Skupštini Kantona Sarajevo Predrag Kojović kaže da se trenutno građani nemaju koga pozvati na odgovornost.

„Ne znam kako da izađemo iz ove ideološke borbe koja se vodi jer stvarni životni problemi se samo multipliciraju, pojačavaju i dovode nas u ozbiljnu situaciju. Vlada u tehničkom mandatu, u kakvom ju je ostavila ova skupštinska grupacija sada, ne može reagovati na prijetnje da će nam se zavrnuti plin. A zima dolazi za mjesec dana u Sarajevo. Sada je postalo više nebitno ko je na vlasti, ali je postalo bitno da taj ko je na vlasti počne rješavati ove probleme“, ističe Kojović.

Politička previranja u Kantonu Sarajevo najviše osjećaju građani. Sva osnovna pitanja su, prema Ustavu, na kantonalnom nivou. A građanima je zbog nagomilanih problema došla voda do grla.



I dok se političari brinu ko će kontrolisati policiju, čiji kadrovi će biti postavljeni za direktore u javnim preduzećima, privreda u najrazvijenijem kantonu u BiH bilježi gubitke u svim ključnim oblastima. Podaci Privredne komore Kantona Sarajevo pokazuju da je pala industrijska proizvodnja, a broj nezaposlenih je konstantno u porastu.

„Vlasti su potpuno zaboravile na privredu trošeći vrijeme na rasprave već unaprijed smišljenih političkih kriza, koje već dugo traju, i kako se jedna zatvori, odmah se duga otvori - i tako u nedogled“, navodi predsjednik Komore Kemal Grebo poziva vlasti da se okrenu privrednom razvoju Kantona.

Iz ove krize za sada se ne vidi izlaz. Možda pojedine inicijative u Skupštini Kantona Sarajevo o imenovanju nove ekspertne vlade budu glasnije, pa se, umjesto politički podobnih ljudi, izaberu stručnjaci koji će se uhvatiti u koštac sa nagomilanim problemima.
XS
SM
MD
LG