Dostupni linkovi

Politička pregrupisavanja nakon izbora: Naprednjaci ciljaju na Vojvodinu


Zgrada Skupštine Vojvodine
Zgrada Skupštine Vojvodine
Na redu je Vojvodina – barem tako smatraju pojedini funkcioneri Srpke napredne stranke nakon njihovog uspeha na republičkim izborima. Ipak, kako trenutno stvari stoje koalicioni partneri DS-a u Vojvodini, Savez vojvođanskih Mađara i Liga socijaldemokrata Vojvodine, još nisu spremni da napuste politički savez na pokrajinskom nivou.

Iako je Demokratska stranka na pokrajinskim izborima 2012. godine osvojila skoro 50 odsto mandata u Skupštini Vojvodine, danas, sudeći po rezultatima republičkih izbora, njihova podrška u Vojvodini je pala na 6 odsto.

Prema podacima Cesida od 45 opština u Vojvodini Srpska napredna stranka nije dobila većinsku podršku u svega tri opštine: u Senti, Adi i Čoki. U tim opštinama najveće poverenje uživa lista Saveza vojvođanskih Mađara.

Upravo ovu stranku pominju najčešće kao partnera SNS-a u novoj republičkoj Vladi. Ipak najjača manjinska stranka u mađarskoj zajednici još nije obelodanila svoju odluku da li eventualno partnerstvo sa Naprednjacima znači i napuštanje pokrajinske koalicije sa DS-om.

Predsednik stranke, a ujedno i predsednik Skupštine Vojvodine, Ištvan Pastor energično je odbio sve spekulacije u vezi sa prevremenim pokrajinskim izborima.

“Skupština Autonomne Pokrajine Vojvodine nije igračka za dnevno-politička prepucavanja i za prikrivanje činjenice da je car go. Iz tog razloga moram da kažem da će prevremenih pokrajinskih izbora biti onda kada se stvore uslovi za to. Kada su ti uslovi ispunjeni oceniću, i to odgovorno, na osnovu važećih propisa”, kategoričan je Pastor.

Bojan Pajtić
Bojan Pajtić
Pojačan pritisak na vojvođansku Vladu usledio je nakon saopštenja pokrajinskog premijera Bojana Pajtića, koji je rekao da su izbori u Vojvodini mogući samo ako nova republička Vlada promeni Ustav u korist Vojvodine i ako donese neophodne zakone u vezi sa finansiranjem pokrajine.

Analitičar Duško Radosavljević kaže za Radio Slobodna Evropa da SVM može da ima medijatorsku ulogu u rešavanju tenzije između dve Vlade.

“Mislim da je vrlo smisleno da se postavi pitanje i položaja Vlade Vojvodine ali i položaja cele pokrajine. Ja mislim da novo bi trebalo da se reši u jednom paketu. I to tako što bi se u narednih tri, šest ali najviše devet meseci moglo bi da se proraditi na ustavnom preustrojstvu Vojvodine i da se onda steknu uslovi za izbore u pokrajini. Najbolje bi bilo da se u ovoj tranziciji vlasti medijator bude Savez vojvođanskih Mađara, mislim da bi oni bili odlični medijatori. Apsolutno bi bilo neozbiljno da SNS preuzme vlast na osnovu nedefinisanog statusa Vojvodine, a da ni finasiranje pokrajine nije rešeno”, smatra Radosavljević.

U slučaju da SVM prihvati takvu ulogu pitanje je u kom pravcu bi status Vojvodine mogao da se pomeri.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine je sprovelo istraživanje o stavovima stranaka u vezi sa autonomijom Vojvodine. Kako predstavnik te organizacije Nedim Sejdinović kaže, sve zavisi od toga da li i u kojoj meri će SNS uvažiti stavove svojih budućih koalicionih partnera, ako dođe do promene Ustava.

“Nama je potpuna nepoznanica kako bi Vojvodina bila definisana samim Ustavom, hoće li možda njen položaj biti pogoršan, jer promena Ustava može biti na gore ne samo na bolje, ili će pak pod pritiskom međunarodne zajednice i relevantnih faktora u Evropi pokušati da se položđaj Vojvodine definiše na višem nivou. Kroz saradnju SNS-a i SVM-a možda će veći naglasak dobiti pitanje položaja manjina ili pitanje teritorijalne autonomije na severu Vojvodine”, kaže Sejdinović.

Inače, pred vojvođanskom skupštinom u narednom periodu je veliki posao: ona mora da usvoji novi satut pokrajine, nakon odluke Ustavnog suda da su delovi najvišeg pravnog akta Vojvodine neustavni. Podsećamo, najviša sudska instanca je ranije ukinula i više od dvadeset nadležnosti pokrajine proglasivši značajan deo Zakona o nadležnostima Vojvodine neustavnim.
XS
SM
MD
LG