Dostupni linkovi

Smjene rukovodstva Parlamenta FBiH protivustavne


Parlament Federacije BiH
Parlament Federacije BiH
Nakon što je Socijaldemokratska partija izbacila iz vlasti svog koalicionog partnera Stranku demokratske akcije, u BiH je otvorena nova politička kriza, koja je u utorak djelimično dobila svoj epilog na sudu.

Tako je Ustavni sud Federacije odlučujući o zahtjevu Denisa Zvizdića i Stanka Primorca za rješavanje spora sa Zastupničkim domom Parlamenta FBiH, a nakon provedene javne rasprave, odlučio da je 16 - ta redovna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH od 26. juna 2012., održana u suprotnosti s Poslovnikom ovog doma federalnog Parlamenta.

Ovim je, kako je navedeno u Odluci, povrijeđen Ustav FBiH.

Predsjedavajući Zastupničkog doma parlamenta Federacije Fehim Škaljić kazao je da je primio Odluku Ustavnog suda i poduzeo sve korake da ona bude i provedena.

Istakao je da je već otkazao sjednicu Zastupničkog doma zakazanu za srijedu te pozvao Denisa Zvizdića i Stanka Primorca da se sastanu u 10 sati, kako bi im predao rukovođenje Domom.

Škaljić, inače član Saveza za bolju budućnost, je na mjesto predsjedavajućeg došao nakon što je nova parlamentarna većina, predvođena Socijaldemokratskom partijom, smijenila dotadašnje rukovodstvo Zastupničkog doma.

26. juna sa mjesta predsjedavajućeg i dopredsjedavajućeg smijenjeni su Denis Zvizdić iz Stranke demokratske akcije i Stanko Primorac iz Hrvatske stranke prava, koji su nakon toga uložili žalbu Ustavnom sudu Federacije BiH.

Odluka Ustavnog suda FBiH
Odluka Ustavnog suda FBiH


Odluke Ustavnog suda se ne komentarišu već implementiraju i mi ćemo, kao legalisti, poštovati ovu odluku, kazao je agenciji Fena šef Kluba poslanika SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Jasenko Selimović.

Međutim, dodao je, ova odluka ne mijenja politički stav SDP-a.

"To znači da ćemo se mi odazvati na sjednicu koju će zakazati predsjedavajući Denis Zvizdić, ali i pokrenuti inicijativu za razrješenje rukovodstva Doma", kazao je Selimović.

Zemlja klizi ka anarhiji

Ako bi se jednom riječju trebala opisati politička situacija u Bosni i Hercegovini, ta riječ bi bila - anarhija. Stvorene su nove parlamentarne većine, koje uglavnom ne funkcionišu.

Oni koji su do prije par mjeseci smijenjeni sa vlasti žalili su se sudovima. Sve to u vrijeme kada u BiH, raste nezaposlenost, a svaki drugi građanin je, po statistikama, bukvalno na granici siromaštva.

Danas tako niko nema odgovor na pitanje kako će se raspetljati zamršeno bosanskohercegovačko klupko, u kom čak ni oni koji žive u BiH više ne znaju ko vlada na kom nivou vlasti i ko je s kim u koaliciji.

„Upozoravam na sljedeću činjenicu: Dejtonski sporazum se pokazao kao nevjerovatno elastičan sporazum koji zemlju čuva od raspada i koji može trpjeti najgore oblike krize. Ispitivanje moći Dejtonskog sporazuma dovedeno je do krajnjih granica. Ako se zemlja može održati u političkoj anarhiji, a pokazuje se da se može održati, onda je vrlo jasno da je kompromis neophodan na političkim razinama. Oni koji nisu sposobni za kompromis treba da idu s vlasti“, poručio je profesor Enver Kazaz.

Dok država puca po šavovima, Ustavni sud Federacije BiH u utorak se, tokom javne rasprave organizovane prije donošenja odluke, između ostalog, morao baviti i tim da li je u redu odgoditi sjednicu federalnog parlamenta ili ne. Da nije riječ o Bosni i Hercegovini, bilo bi čudno. Evo kako je jedan od zastupnika, inače član nove parlamentarne većine, Nasir Beganović iz SBB novinarima objašnjavao kako nije mogao znati da je sjednica odgođena:



Podsjećamo, nakon raspada koalicije SDP- SDA smijenjeno je rukovodstvo federalnog parlamenta. Na istoj sjednici zatraženo je da se iz Vlade smijene ministri iz Stranke demokratske akcije i da predsjednik Federacije podnese ostavku. Staro rukovodstvo Parlamenta, predvođeno Denisom Zvizdićem iz SDA, žalilo se Ustavnom sudu, a kao jedan od argumenata da nije sve urađeno u skladu sa zakonom naveli su i činjenicu da je sjednica na kojoj su smijenjeni nekoliko dana ranije odgođena.
Denis Zvizdić
Denis Zvizdić

„Gospodin Stanko Primorac i ja i dalje stojimo na stanovištu da je sjednica na kojoj smo mi smijenjeni zakazana u suprotnosti sa odredbama poslovnika, da je uredno poslana obavijest o odgađanju sjednice i mislim da smo to putem našeg opunomoćenika gospodina Ademovića, a i sami kroz svoje argumente to danas i pokazali“, kazao je Deniz Zvizdić, smijenjeni predsjedavajući Parlamenta.

S druge strane, sadašnji dopredsjedavajući Parlamenta Federacije Tomo Vidović, inače član SDP-a, ostaje pri tvrdnji da je odgađanje sjednice zakazane za 26. juni bilo politički motivisano.

„Ovdje je također politički motivirana odluka da se sjednica odloži za početak sedmog mjeseca, a ne da se održi u redovitom terminu zbog toga što se računalo na faktor vremena vezano za događanja u tih narednih pet, šest dana vezano za prekomponiranje parlamentarne većine u Parlamentu Federacije, u nekim kantonima, pa između ostalog i omjer snaga u državnom parlamentu itd“, kaže Vidović.

Profesor Enver Kazaz vjeruje da je očigledno da se nova koaliciona vlast “zaletjela” i da nema realnu političku moć da izvede smjene koje je počela.

„Na koncu će Ustavni sud donijeti najvjerovatnije donijeti odluku da se federalna vlada ne može promijeniti na način na koji je to mislio Zlatko Lagumdžija i na koji su to mislili njegovi partneri. Ali upozoravam da se iza ovoga haosa krije očigledno formiranje nove koalicione strukture na državnoj razini, da će lokalni izbori biti test na kojem će se potvrditi potpuni politički pad SDP-a, i ta nova koaliciona struktura bi mogla da izgleda ovako: SDA, SBB, dva HDZ-a, SDS, SNSD, pri čemu bismo dobili opet vrlo zanimljivu strukturu vlasti: na državnom nivou jedna koalicija, na federalnom nivou bi se politička drama nastavljala, a onda bi došlo do sukoba na kantonalnim, odnosno županijskim razinama. Sve ovo posljedica je samo jedne jedine osobe i jedne jedine političke volje. Ta osoba je Zlatko Lagumdžija i njegova iracionalna politička volja“, ocjenjuje Kazaz.
XS
SM
MD
LG