Dostupni linkovi

Politička dimenzija kupovine obveznica RS


Konvertibilna marka (KM), ilustrativna fotografija
Konvertibilna marka (KM), ilustrativna fotografija

Još uvek nema zvanične informacije da Vlada Srbije planira kupovinu obveznica Republike Srpske, ali pojedinim medijima takva mogućnost nagoveštena je iz visokopozicionisanih izvora.

Sagovornici RSE ocenjuju da bi takav potez bio ekonomski riskantan po Srbiju zbog krize likvidnosti Republike Srpske. U političkom smislu, smatraju oni, to bi bio znak kontinuiteta veza između Beograda i Banjaluke, ali je očigledno i to da aktuelna vlast paralelno s tim jača i veze sa centralnom vlašću BiH.

Da je Vlada Srbije spremna da kupi obveznice Republike Srpske u vrednosti od 30 miliona evra, nezvanična je i nepotvrđena vest Televizije N1, koja se pojavila neposredno posle iznenadnog sastanka predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i premijera Srbije Aleksandra Vučića prošle nedelje kod Banjaluke.

O Vučićevoj nameri da investira u obveznice RS Dodik je obavestio srpskog člana Predsedništva BiH Mladena Ivanića, otkriva pomenuti medij, dodajući da je, iako to nije javno potvrdio, Ivanić takvu mogućnost pomenuo.

Iako zvanični Beograd o ovome ništa ne saopštava, i sam Vučić je nedavno rekao da je Vlada Srbije spremna da finansijski podrži Banjaluku u slučaju nepremostive krize.

Ovogodišnjim budžetom srpski entitet planira da se kratkoročno zaduži, a u tu svrhu bi se emitovao paket obveznica u iznosu od gotovo 100 miliona maraka.

Republika Srpska je u bankrotu, ali to niko neće da objavi, kaže za RSE Aleksa Milojević, direktor Ekonomskog instituta u Bijeljini.

Pogrešno je, ocenjuje on, što će Vlada Srbije, ukoliko kupi emisiju obveznica Republike Srpske, spasavati štetnu vlast u Banjaluci.

"Ja mislim da smo mi bankrotirali, samo što to nije objavljeno. Srbija je samo u finansijskom bankrotu i sada ona kao pruža neku 'bratsku' pomoć, ali to je loša usluga Republici Srpskoj jer time podržava vladu koja je sve razrušila, koja je sve uništila. S ekonomskog aspekta gledano, sumnjam da će Vlada RS moći taj novac da vrati. Očito je da Vlada Republike Srpske više nema nikakvih finansijskih rezervi i da je vjerovatno molila da joj koliko-toliko pomogne i Srbija. Pitanje je maltene mjeseca i dana kada će sve stati", kaže Milojević.

Eventualni otkup obveznica Republike Srpske od strane Srbije, ocenjuje Mihailo Crnobrnja, predsednik Evropskog pokreta u Srbiji, ima i političku dimenziju.

Mihailo Crnobrnja
Mihailo Crnobrnja

"Da to nije samo ekonomska investicija, to je jasno kao dva i dva. Karakter odnosa između Srbije i Republike Srpske je takav da nijedan ekonomski potez nema samo ekonomsku dimenziju, nego sasvim sigurno sadrži i političku. To je, dakle, neka vrsta podrške Srbije Republici Srpskoj", ocenjuje Crnobrnja.

Dragan Đukanović, potpredsednik Centra za spoljnu politiku, takođe smatra da bi ova ekonomska investicija Srbije u obveznice Republike Srpske, ako do nje dođe, imala efekat jačanja veza Beograda i Banjaluke, ali ističe da je očigledno da Srbija paralelno osnažuje i veze sa Sarajevom.

"To u nekom širem smislu na prvom mestu vidim kao mogućnost da se dodatno ojačaju odnosi Beograda i Banjaluke. Mislim da se i sadašnja vlast pridržava instrumenta specijalnih paralelnih veza sa Republikom Srpskom, s tim što mi se čini da Vučićeva vlada pokušava da uspostavi i prisnije odnose sa centralnim vlastima u Sarajevu, što se možda u ranijim nekim slučajevima nije moglo direktno videti. U tom smislu bih, dakle, rekao da postoji neka promena na nivou odnosa centralnih vlasti Srbije i Bosne i Hercegovine", ocenjuje Đukanović.

On dodaje da, gledano u širem geopolitičkom kontekstu, Milorad Dodik ne bi mogao da računa na vetar u leđa iz Beograda za bilo koji potez koji bi vodio ka nezavisnosti Republike Srpske.

"Dodik, očigledno, neće krenuti za nekim akcijama za koje zasigurno zna da nema prethodnu saglasnost Beograda. Kad to kažem, mislim na referendum koji najavljuje već izvesno vreme. Mislim da u ovom trenutku bilo koja akcija te vrste ne bi imala potporu zvaničnog Beograda", zaključuje Đukanović.

XS
SM
MD
LG