Dostupni linkovi

Predstavnici RS bojkotuju drugi krug dijaloga o pravosuđu


Dijalog o reformi pravosuđa u BiH, 10. novembar 2011.
Dijalog o reformi pravosuđa u BiH, 10. novembar 2011.
Nastavak strukturalnog dijaloga o pravosuđu u Bosni i Hercegovini, u kojem učestvuju predstavnici Evropske unije i Bosne i Hercegovine, bio je potpuni debakl.

Drugi po redu sastanak, koji se održava u Sarajevu, propao je, a da nije ni počeo, nakon što je delegacija Republike Srpske demonstrativno napustila salu, nezadovoljna dnevnim redom, ali i nedopuštanjem da u punom sastavu učestvuje u razgovorima.

„Mi smatramo da današnji dnevni red ne odražava stvarno stanje potreba za raspravljanje o reformi pravosuđa na nivou BiH i iz tih razloga smo se povukli. Mi ne odustajemo od strukturalnog dijaloga, ali smo dali do znanja da se sa današnje i sutrašnje sjednice povlačimo iz ovih, čisto proceduralnih razloga“, kaže ministar pravde tog bh. entiteta Džerard Selman.

Uprkos odlasku delegacije Republike Srpske, sastanak je nastavljen, a iz delegacije Evropske unije je poručeno da su iznenađeni odlukom predstavnika RS-a.

Portparol Endi Mekgafi za naš radio je izjavio da je strukturalni dijalog o pravosuđu između predstavnika Evropske unije i Bosne i Hercegovine, a ne entiteta pojedinačno.

Prestavnici EU Peter Sorensen i Pier Mirell na sastanku o reformi pravosuđa, 10. novembar 2011.
Prestavnici EU Peter Sorensen i Pier Mirell na sastanku o reformi pravosuđa, 10. novembar 2011.
Istovremeno, prema njegovim riječima, delegacija Republike Srpske na početku sastanka nije dala priliku ni direktoru Direkcije u Generalnoj direkciji Evropske komisije za proširenje Pjeru Mirelu, niti direktorici Direkcije evropskih integracija BiH Nevenki Savić da daju odgovor na primjedbe Banje Luke:

„Ukoliko su se njihove primjedbe odnosile na dnevni red, ovo je bila prilika da se o tome razgovara. Iako oni smatraju da dnevnim redom nisu obuhvaćena dva pitanja, mi vjerujemo da su obuhvaćena sva, direktno ili indirektno. S druge strane, predstavnici iz Republike Srpske nisu zadovoljni ni sastavom delegacije Bosne i Hercegovine koja učestvuje u dijalogu, međutim, BiH je ta koja odlučuju o sastavu svoje delegacije. Moram da kažem da je svrha dijaloga da se sistem bh. pravosuđa približi standardima Evropske unije. Na taj način se doprinosi nezavisnosti, efikasnosti i odgovornosti pravosudnog sistema.“

Dva sata nakon ove izjave, najavljen je ponovni dolazak predstavnika Republike Srpske, kojima je Evropska unija udovoljila, odnosno dala obećanje da će se u četvrtak i petak utvrdjivati dnevni red za naredni sastanak, i to u tehničkom sastavu. Mekgafi je tada sam sebe demantovao:

„U pripremama je došlo do nekih nesporazuma i pogrešnog razumijevanja. Složili smo se da se sastanak nastavi i da delegacija RS-a učestvuje.“

Dijalog ispolitizovan

Strukturalni dijalog o pravosuđu u BiH, podsjetimo, dogovoren je prije nekoliko mjeseci, i to nakon što je Milorad Dodik, predsjednik RS-a, zaprijetio referendumom, a Skupština objavila odluku o njegovom raspisivanju.

Uprkos tome što se radilo o protuustavnoj kategoriji, formulisano je i pitanje za građane, a glasilo je: podupirete li nametnutu odluku visokog predstavnika o Sudu i Tužilaštvu BiH?

U Banju Luku je u maju došla i Ketrin Ešton, visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost, a na sastanku sa Dodikom je dogovoreno da će se Evropska unija uključiti u strukturalni dijalog o pravosuđu u BiH.

Iako u toj instituciji kažu da je svrha dijaloga da se sistem bh. pravosuđa približi standardima Evropske unije, u Republici Srpskoj ne odustaju od zahtjeva od prije nekoliko mjeseci.

„Nas u ovom momentu, kao i u strukturalnom dijalogu interesuje pozicija, status, nadležnosti i mjesto Suda BiH i Tužilaštva BiH, apelaciona nadležnost Ustavnog suda BiH, status, položaj i nadležnosti Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, način izbora sudija i tužailaca i korištenje ustavnih mogućnosti da se sudije imenuju na nivoima entiteta, Brčko Distrikta i BiH“, kaže Džerard Selman.

Predsjedavajući Radne grupe za pravosuđe i unutrašnje poslove Bakir Dautbašić ocjenjuje da je strukturalni dijalog o pravosuđu ispolitizovan. Prema njegovim riječima, sramotno je što se Bosna i Hercegovina u razgovorima sa Evropskom unijom predstavlja na način kakav je bio u četvrtak u Sarajevu:

„Mislim da nakon ovog sastanka treba definitivno sjesti i ponovo razmotriti način na koji se pregovara sa EU. Pošto ja imam jako puno iskustva u pregovorima s EU, moram vam reći da je ovo prvi put da mi imamo neki problem u samim pregovorima. Ja od 2004. godine učestvujem u ovim razgovorima i prvi put da imamo probleme ove vrste, dakle oko utvrđivanja dnevnog reda, ko će doći, ko neće doći, nerespektovanje odluke Vijeća ministara BiH. Ne znam zbog čega sve to.“
XS
SM
MD
LG