Dostupni linkovi

Policija istražuje pritiske i navode o krađi mandata


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Policija ispituje navode o pritiscima na zastupnike i krađi mandata, na što se žalila među ostalim i Samostalna demokratska srpska stranka. Iako je od izbora proteklo gotovo mjesec dana, još nije formirana većina, i zbog toga nije sigurno hoće li u četvrtak uspjeti konstituiranje novog saziva Sabora.

Državno odvjetništvo naložilo je policiji da istraži navode o navodnim pritiscima na koje se žalio odmetnuti srpski zastupnik Mirko Rašković, o navodnim pritiscima i kupovini mandata u Mostu, i o pritiscima i krađi Raškovićevog mandata od HDZ-a na koju se žalio potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac.

Pupovac je u srijedu kazao da još nije dao iskaz istražnim organima, ali da će govoriti da su pritisci trajali tri mjeseca, kako bi SDSS postupao ne u svom interesu, već u interesu HDZ-a.

Šef zagrebačkog dopisništva "Novog lista" Jasmin Klarić kaže za RSE kako je odluka Državnog odvjetništva da istraži navode o HDZ-ovoj kupovini Raškovićevog mandata objektivno mnogo važnija od pitanja tko će sastaviti novu hrvatsku Vladu, hoće li se uopće moći sastaviti Vladu ili će se ići na nove izbore.

Ulaz u zgradu Sabora, Zagreb
Ulaz u zgradu Sabora, Zagreb

"Jer, radi se o ugrožavanju same osnovice demokratskog poretka u Hrvatskoj. Ako zastupnike koje birači izaberu u Sabor netko ucjenjivanjem i prijetnjama može navesti da promijene tabor i tako promijene ishod izbora, ako se to, doista, može dogoditi u Hrvatskoj, onda je to puno opasnije od toga hoće li jedna, druga ili treća opcija na kraju krajeva formirati vlast, jer formiranje vlasti događa se na temelju volje naroda. Volja naroda nije ta koju se smije iskrivljavati ucjenama i prijetnjama. To nije volja naroda, to nije demokracija", navodi Klarić.

I glasnogovornik Mosta Nikola Grmoja potvrdio je da ide na obavijesni razgovor u policiju, a da je poziv dobio još jedan zastupnik Mosta.

"Ne mislim da je bilo nezakonitih pritisaka, bilo je ponuda mjesta. Nije bilo prijetnji, možda nije bilo ni kaznenog djela, ali očito se radi o političkoj trgovini", kazao je Grmoja novinarima.

Poznati odvjetnik Branko Šerić kazao je za javnu televiziju kako je sasvim na mjestu da Državno odvjetništvo u ovom slučaju naloži policijsku istragu, iako nije još do kraja jasno radi li se o nekoj djelatnosti koju se može kazneno inkriminirati, ili je to samo priča pojedinih zastupnika da bi se ogradili od svojih matičnih stranaka.

"Čim je Državno odvjetništvo reagiralo, moglo bi se raditi o podmićivanju zastupnika, gdje je zapriječena kazna od jedne do osam godina."

"To doista treba ispitati. Međutim, o kojim djelima bi se radilo? Radilo bi se o čitavom nizu kaznenih djela, ne samo koruptivnih. Može biti prisila, može biti prijetnja. Međutim, za ta kaznena djela goni se po privatnoj tužbi. Čim je Državno odvjetništvo reagiralo, moglo bi se raditi o podmićivanju zastupnika, gdje je zapriječena kazna od jedne do osam godina. Može se raditi o davanju i primanju mita, jer ne mora biti samo novac u pitanju, nego i neke prinadležnosti – imovinska korist, neimovinska korist, imamo i slučaj da je Berlusconi svoje političke protivnike podmićivao seksom…", kazao je Šerić.

Još se ništa ne zna oko ishoda sutrašnje konstituirajuće sjednice novog saziva Sabora. Ovo je prvi puta da je sjednica sazvana, a da nije jasna većina. Kako se Sabor konstituira izborom predsjednika, za što je naravno potrebna većina, može se desiti da sutra i ne bude konstituiran.

HDZ je izišao sa svojim kandidatom za predsjednika Sabora Željkom Reinerom. Most kaže da će glasati za njega, ako ga podrže i socijaldemokrati.

Socijaldemokrati su, pak, predložili da predsjednik Sabora bude profesor Pravnog fakulteta Robert Podolnjak iz Mosta, a ovi iz Mosta kažu da će glasati za taj prijedlog, ako ga podrže i u HDZ-u.

Ako nitko ne bude izabran za predsjednika Sabora, sjednica se prekida, i nastavit će se kada se ustanovi da je netko formirao većinu s kojom će moći izabrati predsjednika Sabora i tako ga konstituirati.

Most i dalje inzistira na velikoj koaliciji i nastavlja pregovore sa dvije velike stranke, iako mnogi upozoravaju da je to nemoguća misija.

Načelnik općine Primošten i zastupnik Mosta Šime Petrina kritičan je prema potezima lidera Mosta psihijatra Bože Petrova.

"Građani Hrvatske postali su taoci neozbiljnih osoba iz Mosta koje misle da im je Hrvatska ordinacija", smatra Petrina.

Ako se Sabor, ipak, uspije konstituirati, ali ne i Vlada, pa za koji mjesec budu ponovljeni izbori, zastupnici iz ovog saziva koji će sjediti tek koji tjedan u sabornici imaju pravo na šest mjeseci pune plaće od preko 2.000 eura, i još šest mjeseci pola te plaće – ukupno nešto manje od pet milijuna eura.

XS
SM
MD
LG