Dostupni linkovi

Policija češlja finansije Saveza sindikata


Radnici, ilustrativna fotografija.
Radnici, ilustrativna fotografija.

Nakon više godina špekulacija, javno izrečenih sumnji, čak i tvrdnji da su pojedini rukovodioci Saveza samostalnih sindikata, zloupotrebom položaja stekli veliko bogatstvo, a Sindikat oštetili za više miliona eura, policija ponovo češlja finansije ove organizacije.

Inspektori za privredni kriminal, po nalogu Specijalnog tužilaštva, nastavili su istragu finansijskog poslovanja Saveza samostalnih sindikata tokom prethodnih 10 godina. Nedavno ustanovljavanje Specijalnog tužilaštva i istragei hapšenja aktera mogućih korupcionaških afera u Budvi, u velikom dijelu javnosti je stvorilo očekivanje konkretnih rezultata u borbi protiv korupcije i raznih zloupotreba koje su pojedincima omogućile da se nezakonito obogate. Među najsumnjivijim organizacijama je Savez samostalnih sindikata za čije se rukovodioce godinama sumnjalo da su raznim malverzacijama stekli veliko bogatstvo.

„Mi smo dobili funkcionere koji su sada, maltene, milioneri i koji su, po mom mišljenju, koristili Sindikat za lično bogaćenje. Potpuno je u redu da se utvrdi pojedinačna odgovornost bez koje nem a ozdravljenja ove organizacije. Osnovano sumnjamo da je i ranije bilo elemenata za utvrđivanje odgovornosti pojedinaca u Savezu sindikata za finansijske malverzacije, ali da su po nekim našim nezvaničnim saznanjima, stvari zaustavljane upravo u Tužilaštvu. S pravom očekujemo da Tužilaštvo odradi svoj posao i da se konačno utvrdi odgovornost funkcionera Saveza jer mi ih opravdano sumnjičimo za štetu od 4 – 5 miliona eura tokom ovog perioda“, kaže predsjednica Sindikalne organizacije Stručne službe SSCG, Senka Rastoder.

Generalni sekretar Saveza samostalnih sindikata, Duško Zarubica je izjavio da je inspektorima na raspolaganju sva potrebna dokumentacija.

„I nama je u interesu da se otklone sve sumnje i da se jednom izvede na čistac finansijsko poslovanje Saveza sindikata Crne Gore. Imamo potpuno povjerenje u nadležne organe i vjerujemo da će profesionalno odraditi posao. Nadam se da će svi koji su se ogriješili o zakon odgovarati“, kazao je Zarubica Pobjedi.

Međutim, predsjednica Sindikalne organizacije Stručne službe SSCG, Senka Rastoder sumnja u iskrenost izjave predstavnika sadašnjeg rukovodstva.

„Pojedinci iz tog rukovodstva su takođe učestvovali. Jedna od naših firmi je sindikalni Solidarni fond za stambenu izgradnju. Nezabilježeno je da upravo funkcioneri mogu da dobijaju stanove koje ne plaćaju. Oni verbalno izražavaju želju, a da je to istinski tako – ja sumnjam. “

Sadašnje rukovodstvo Sindikata je došlo na trenutne pozicije nakon nedavnih velikih turbulencija u ovoj organizaciji. Pošto je prethodno rukovodstvo tvrdilo da pojedinci žele da preuzmu Savez sindikata na neregularan način, uslijedile su tužbe, prepucavanje preko medija, a bilo je i fizičkih obračuna. A, predstavnici prethodnog rukovodstva su tvrdili da vlast u Sindikatu nastoje da preuzmu pristalice nekadašnjeg, dugogodišnjeg prvog čovjeka ove organizacije, Danila Popovića, da bi se sakrile nezakonite radnje koje su počinili on i njegovi saradnici.

Jedan od razloga zbog kog se, prije nekoliko godina, pocijepao Savez samostalnih sindikata, upravo su bile sumnje jednog dijela radničkih predstavnika da u finansijskom poslovanju Sindikata postoje brojne nezakonitosti. Oni su, potom, osnovali drugu organizaciju – Uniju slobodnih sindikata.

„Mi smo tada ukazivali, čak i podnosili krivične prijave protiv tadašnjeg rukovodstva zbog nekih stvari koje nama nijesu bile jasne. Normalno, nijesmo mogli doći do detaljnih finansijskih izvještaja, ali smo sumnjali u mnoge stvari, a za neke imali i dokaze. Državni organi tada nijesu reagovali ni u vezi poslovnog prostora u Beogradu i još nekih drugih stvari“, kaže zamjenik generalnog sekretara Unije, Zvonko Pavićević.

Pavićević kaže da će se pridržavati ustanovljenog principa da ne komentariše dešavanja u konkurentskoj organizaciji, ali podsjeća da je tada, sa kolegama, Savez sindikata napustio upravo zbog mnogih stvari o kojima se sada govori.

„Evidentno je da se mnogo toga radilo protivzakonito, ali ostavimo državnim organima da to ispitaju. To je, svojevremeno, rezultiralo i cijepanjem Saveza sindikata, ali sada smo zadovoljni što smo izašli iz toga i napravili pravi sindikat koji radi u interesu radnika Crne Gore.“

XS
SM
MD
LG