Dostupni linkovi

Asad pozvao na predaju vojnika u Alepu, novi pritisak Zapada na Moskvu


Ruševine Alepa nakon jednog od brojnih vazdušnih udara, oktobar 2016.
Ruševine Alepa nakon jednog od brojnih vazdušnih udara, oktobar 2016.

Sirijska vojska je saopštila da će oni koji ostanu u Alepu nakon ponude da napuste grad, doživjeti “neizbježnu sudbinu”. U saopštenju se dodaje da su prekinute liniji snabdjevanja pobunjenika, te da vojska ima precizne podatke o njihovim lokacijama, kao i o skladištima oružjem. Borci se pozivaju na predaju i odlazak iz grada.

Samo nekoliko sati ranije, sirijska vojska je najavila da će redukovati bombardovanje devastiranog Alepa.

Riječ je o prilično iznenađujućem koraku snaga sirijskog predsjednika Bašara al Asada koje su u posljednje više od dvije sedmice nemilosrdno bombardovale grad pod djelimičnom kontrolom pobunjenika u namjeri da ga, kako su najavljivali, u potpunosti preuzmu.

Istovremeno, u četvrtak u Moskvu stiže francuski šef diplomatije Jean-Marc Ayrault (Žan Mark Ero), a nakon što je u srijedu popodne sa ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovim razgovarao američki državni sekretar John Kerry.

Nekada komercijalni centar Sirije, Alepo u kojem je živjelo više od dva miliona stanovnika prije rata, podijeljen je na pobunjeničke grupe koje kontrolišu istok i zapadni dio grada koje kontrolišu snage Asadovog režima od kada je nasilje eruptiralo 2012.

Sirijska je vojska objavila 22. septembra da počinju ofanzivu za preuzimanje kontrole nad cijelim Alepom, započevši žestoku kampanju bombardovanja na kvartove koje kontrolišu pobunjenici. Posmatrači su od tada dokumentovali smrt 270 ljudi, uključujući i 53 djece.

No u srijedu popodne su izdali saopštenje u kojem su naveli da će bombardovanje biti redukovano „nakon uspjeha naših oružanih snaga u Alepu i prekida svih ruta za snadbijevanje terorista u istočnom distriktu“.

Kako tvrde, zračni i artiljerijski udari obustavljaju su "da bi civili koji žele da izađu iz tog dijela grada mogli da pređu u bezbjednije oblasti".

Agencije su navele da još uvjek nije najasnije šta se krije iza ovog poteza i hoće li ruski vazdušni udari takođe biti obustavljani.

Diplomatski pritisak Zapada na Moskvu

Na Rusiju se, sa druge strane, posljednjih sati vrši intenzivan diplomatski pritisak.

Francuska će pokušati da obezbijedi prolaz za rezoluciju u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija kojom se traži hitan prekid vatre u Siriji i isporuka humanitarne pomoći Alepu.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je da će se ministar Sergej Lavrov sastati u Moskvi sa francuskim šefom diplomatrije Jean Marc Ayraultom u četvrtak.

Moskva nije dala detalje o sastanku koji stiže u trenutku rastućih tenzija između Zapada i Kremlja oko ruske podrške sirijskim snagama u napadu na Alepo.

Ayrault je rekao da će reći Lavrovu da je situacija u opkoljenom Alepu neprihvatljiva i da se ne može nastaviti.

Iz Moske, francuski ministar vanjskih poslova odlazi u Vašington 7. oktobra u pokušajima da ubjedi SAD da podrže francusku incijativu.

John Kerry i Sergej Lavrov
John Kerry i Sergej Lavrov


Uoči sastanka u četvrtak, dan ranije su telefonom razovarali Sergej Lavrov i američki državni sekretar John Kerry, samo dva dana nakon što je Vašington saopštio da prekida bilateralnu diplomatiju sa Moskvom oko rata u Siriji.

Kako je saopšteno, telefonski razgovor dvojice diplomata ne predstavlja nastavak bilateralnih kontakata u pokušajima okončanja sukoba u Siriji, ali je Mark Toner, portparol State Departmenta rekao:

Ono o čemu smo govorili prije dva dana bilo je u vezi bilateralnih obaveza koje se tiču Sirije. To ostaje suspendovano, ali sasvim sigurno to ne isključuje mogućnost da državni sekretar i ministar vanjskih poslova Lavrov razgovaraju. Bilo bi neodgovorno od nas, imajući u vidu šta se događa u Alepu da povremeno ne kontaktiramo sa ministrom Lavrovim“.

Toner je rekao i da je Kerry u posljednja 24 sata o situaciji u Siriji, razgovarao sa kolegama iz Britanije, Francuske, Njemačke, Turske, EU i Katara.

Prema riječima glasnogovornika State Departmenta, Tonera, nakon kolapsa kontakata SAD-Rusija, Amerika namjerava da primijeni multilateralnu diplomatiju zajedno sa drugim zemljama koje čine Međunarodnu grupu za podršku Siriji.

UN: Pod opsadom ruskih i sirijskih snaga 275 hiljada civila

U međuvremenu su stručnjaci UN juče saopštili da satelitski snimci pokazuju da je napad na humanitarni konvoj u Siriji u blizini Alepa 19. septembra izveden iz vazduha.

Dio pogođenog humanitarnog konvoja u Alepu
Dio pogođenog humanitarnog konvoja u Alepu

“Nakon naše analize uvjereni smo da je to bio vazdušni udar“ rekao je Lars Bromley, istraživač UNOSAT-a, tijela UN koje sakuplja i analizira satelitske snimke.

Bromley je rekao da UNOSTAT ima snimke koji “jasno” pokazuju da je šteta na mjestu nesreće izazvana vazdušnim udarom u napadu u kojem je ubijeno i 20 ljudi.

SAD su za taj napad, u kojem je takođe uništeno i 18 kamiona, jedno skladište i jedna klinika, optužile ruske vojne avione, ali Moskva je to negirala uz tvrdnje da je konvoj uhvaćen u vatri sa zemlje.

UN su objavile i satelitski snimak na kojem se vide najnovija razaranja Alepa, kojeg iz zraka gađaju sirijski i ruski borbeni avioni. Procjenjuje se da je u gradu pod opasadom oko 275 hiljada civila.

Jedan neimenovani američki zvaničnik potvrdio je za CNN da je Rusija za vikend dopremila u Siriju napredni protivavionski i antiraketni sistem S-300. Prema riječima američkog zvaničnika, sistem je na mjestu ali još nije u potpunosti aktiviran.

Rusko Ministarstvo odbrane potvrdilo je u utorak da je rasporedilo protivvazdušni raketni sistem S-300 u svojoj mornaričkoj bazi Tartus u Siriji.

Raketni sistem je dalekog dometa zemlja vazduh i može gađati avione kao i krstareće rakete, te presrijetati balističke rakete.

WSJ: Njemačka razmatra sakcije za Rusiju zbog Sirije

Angela Merkel i Vladimir Putin
Angela Merkel i Vladimir Putin


The Wall Street Journal (WSJ) je objavio, pozivajući se na svoje njemačke izvore da kancelarka Angela Merkel razmatra da pogura uvođenje sankcija Evropske unije Rusiji kao odgovor na njene akcije u konfliktu u Siriji, signalizirajući tako da Evropa traži nove načine kako da ubijede Moskvu da promijeni kurs i umiri nasilje u ovoj razorenoj zemlji Bliskog istoka.

Njemački i američki zvaničnici kažu da Rusija stoji iza bombardovanja bolnica i drugih civilnih mjesta u Alepu i ogorčeni su. Kako navodi WSJ, namjera Njemačke o mogućem uvođenju novih sankcija Rusiji još uvijek je u ranoj fazi, ali list podsjeća i da je kancelarka Merkel, kao najuticajnija EU liderka, prije dvije godine, ubijedila 28 članica EU da uvedu sankcije Moskvi zbog Ukrajine.

Kako se navodi, još uvijek nije jasno da li će kancelarku podržati njen koalicioni partner u vladi sa lijevog centra, socijaldemokrate. Upitan da komentariše takvu mogućnost, ministar vanjskih poslova Frank Walter Steinmeier, socijaldemokrata, je rekao da „u ovom trenutku ja ne znam nikoga niti u Berlinu niti bilo gdje drugo ko ima takav prijedlog“.

Portparol kancelarke Merkel odbio je pak da komenatriše takvu mogućnost.

Ali, The Wall Street Journal ocjenuje da imajući u vidu prve naznake iz Evrope, frustirane Rusijom i u strahu od pogoršanja izbjegličke krize, vrlo je moguće da se okrenu ka zauzimanju čvršće linije prema Moskvi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG