Dostupni linkovi

Bajdenova poseta Prištini, poslednje upozorenje političarima


Zastave za američkog potpredsednika Bajdena na Kosovu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:01 0:00

Ulice Prištine: Zastave za američkog potpredsednika Bajdena

Američki potpredsednik Džo Bajden stigao je na prištinski aerodrom "Adem Jašari" u utorak uveče, nakon posete Beogradu.

Dvadeset minuta kasnije, Bajdena i njegovu porodicu su uz najviše državne počasti na aerodromu dočekali predsednik Kosova, Hašim Tači i njegova supruga Ljumnija. Pored njih, prisutni su bili i američki ambasador, Greg Delawie, kosovska ambasadorica u SAD-u, Vlora Čitaku, kao i Majljinda Keljmendi, osvajačica zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Riju u džudou.

Zvanični sastanci američkog potpredsednika sa predsednikom Kosova, Hašimom Tačijem i premijerom, Isom Mustafom zakazani su za sredu. . Sastanci sa ostalim političkim liderima nisu predviđeni.

Bajdenovi će prisustvovati svečanosti u blizini kampa Bondstil posvećenoj imenovanju ulice u čast njihovog pokojnog sina, Džozefa R. "Boa" Bajdena III, u organizaciji Vlade Kosova.

Iz Američke ambasade u Prištini saopšteno je u utorak da će Bajdenova supruga u sredu, u prepodnevnim satima, posetiti manastir Gračanicu gde će je dočekati vladika Teodosije.

Kosovski zvaničnici smatraju posetu američkog potpredsednika Džozefa Bajdena istorijskom, dok analitičari veruju da je cilj njegove posete Kosovu rešavanje političkih pitanja koji su mesecima u zastoju.

Hašim Tači i Džozef Bajden, Vašington 21. jul 2010. godine
Hašim Tači i Džozef Bajden, Vašington 21. jul 2010. godine

Predsednik Kosova Hašim Tači saopštio je da je Bajdenova poseta novi istorijski trenutak za Kosovo, dodajući da je Bajden 26 godina bio posvećen miru i stabilnosti regiona.

Premijer Isa Mustafa naveo je da je ova poseta potvrda zajedničkog opredeljenja da se dobrosusedski odnosi, geostrateške politike i evroatlanske integracije grade u partnerstvu sa SAD-om.

Analitičari smatraju da će ova poseta uticati na rešavanje nekih političkih zastoja u zemlji.

Profesor Univerziteta u Prištini Avni Mazreku - podsećajući da su Sjedinjene Države bile glavni pobornik kosovske nezavisnosti, te da je oblikovanje te nezavisnosti u zastoju - navodi da Bajdenova poseta može biti u funkciji rešavanja političkih nesuglasica u zemlji.

Proslava godišnjice nezavisnosti Kosova, Priština, 17. februar 2013. godine
Proslava godišnjice nezavisnosti Kosova, Priština, 17. februar 2013. godine

"Političke strukture na Kosovu ne deluju racionalno, odnosno, treba da se shvati da neka pitanja koja su od državnog interesa nisu za unutrašnjopolitičku upotrebu. Verujem da će poseta g. Bajdena Kosovu poslati poslednju poruku političarima da je vreme da shvate šta je državni, institucionalni interes, a šta treba da bude partijski interes“, kazao je on.

Analitičar Driton Seljmanaj smatra da je poseta američkog potpredsednika od velikog značaja. To što Bajden boravi i u Srbiji, ocenjuje Seljmanaj, govori o tome kako SAD smatraju je loš odnos Kosova i Srbije jedini problem koji može da utiče na regionalnu sigurnost. Seljmanaj kaže da će se Bajden baviti pitanjima koja trenutno okupiraju zemlju.

"Siguran sam da će pitanje demarkacije (sa Crnom Gorom) i politička i institucionalna stabilnost na Kosovu biti teme razgovora. Ima već godinu dana otkako se izjave američkog ambasadora na Kosovu ili američkog državnog sekretara ne shvataju ispravno i to je za njih zabrinjavajuće“, kazao je Seljmanaj.

Bajden dolazi na Kosovo u vreme političke krize koja traje od prošle godine zbog demarkacije sa Crnom Gorom. Opozicija ne odustaje od pokušaja da spreči usvajanje tog sporazuma u Skupštini, koristeći pri tome i suzavac u skupštinskoj sali.

Bajden je Kosovo posetio i 2009. godine, kada je izjavio da je nezavisnost Kosova bila najbolje rešenje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG