Dostupni linkovi

Minhen: Napadač bio opsjednut masovnim ubistvima, nema povezanosti sa IDIL


Građani ostavljaju cveće na mestu ubistva civila ispred šoping centra "Olimpija", Minhen, 23. jul. 2016.
Građani ostavljaju cveće na mestu ubistva civila ispred šoping centra "Olimpija", Minhen, 23. jul. 2016.

Napadač, koji je u Minhenu ubio devet ljudi, bio je opsjednut masovnim ubistvima, ali nije povezan sa militantnom organizacijom Islamska država Iraka i Levanta (IDIL), niti se dovodi u bilo kakvu veze sa migrantima, saopštila je u subotu njemačka policija.

Policija je tokom pretresa sobe napadača pronašla isečke iz novina o napadima, uključujući i članak pod naslovom "Zašto studenti ubijaju?".

Osamnaestogodišnji Nemac iranskog porijekla, koji je, najverovatnije, delovao sam, otvorio je u petak uveče vatru nedaleko od prepunog tržnog centra "Olimpija" u Minhenu i ubio najmanje devet ljudi.

U napadu je ranjeno najmanje 27 osoba, uključujući i deca.

Andrae je ranije rekao da je napadač sa dvojnim iransko-nemačkim državljanstvom i prebivalištem u Minhenu kasnije pronađen mrtav sa ranama koje je sam sebi nanio. Napadač, čiji identitet nije obelodanjen, ranije nije bio poznat policiji.

"Naš konzulat je potvrdio jutros od nemačke policije i porodica da je troje mladih Albanaca sinoć ubijeno u napadu u tržnom centru u Minhenu", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Kosova.

Iz Ministarstva nisu potvrdili identitet mladih Kosovara ubijenih u Minhenu, ali identitet su potvrdile porodice žrtava.

"Warum" (Zašto) piše na jednom kartonu na mestu ubistva civila ispred šoping centra "Olimpija", Minhen, 23. jul 2016.
"Warum" (Zašto) piše na jednom kartonu na mestu ubistva civila ispred šoping centra "Olimpija", Minhen, 23. jul 2016.

Naim Zabrdja, poreklom sa Kosova, obavestio je svoju porodicu i prijatelje putem Facebooka da je njegov sin, Dijamant (21), "ubijen juče u Minhenu od strane terorističke ruke".

Isto su uradile i porodice ubijenih devojčica.

"Arnela, naša draga ćerka, sestra i drugarica preminula je. Hvala vam na pomoći i podršci", napisao je na Facebooku Arbnor Segaši.

Ministarstvo je istaklo da "izražava najdublje saučešće njihovim porodicama i stoji u ovim teškim trenucima uz njih i cele albanske zajednice širom sveta".

Takođe, troje turskih državljana nalazi se među devet poginulih u napadu u Minhenu, izjavio je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

Čavušoglu je u izjavi za lokalnu televizijsku stanicu "NTV" rekao je da su ubijeni dvoje tinejdžera i žena.

Ministar unutrašnjih poslova Nemačke Tomas de Maiziere dao je nalog da se širom zemlje zastave spuste na pola koplja.

Mapa napada u Minhenu
Mapa napada u Minhenu

Prve informacije o napadu objavljene su u petak kasno popodne.

Očevici su naveli da je napadač otvorio vatru na građane u restoranu brze hrane u Hanauer ulici a potom pucnjavu nastavio u obližnjem tržnom centru Olimpija.

"Bili smo u obližnjem Mekdonaldsu kada je počela pucnjava. Nastupila je panika, čitavo osoblje restorana pojurilo je napolje, a za njima i svi ostali ljudi. Deca su počela da plaču, nastupio je haos", opisuje jedan od očevidaca.

Prvobitni izveštaji po kojima su napad izvele tri osobe pokazali su se kao netačni, a bili su zasnovani na izjavama očevidaca koji su primetili dvojicu ljudi da mesto događaja napuštaju u automobilu velike brzine. Te osobe međutim, nisu bile umešane, rekao je minhenski šef policije.

Francuski predsednik Fransoa Oland i nemačka kancelarka Angela Merkel složili su se danas, dan posle napada u Minhenu, da je neophodna pojačana saradnja u suočavanju s onima koji "seju atmosferoru straha", saopštila je Jelisejska palata.

Fransoa Oland
Fransoa Oland

Oland je u telefonskom razgovoru ponovio podršku i solidarnost Francuske prema Nemačkoj, navodi se u saopštenju i dodaje da je napad u Minhenu "gnusno delo u cilju stvaranje atmosfere straha".

Merkel je danas na konferenciji za novinare rekla da je jučerašnji napad u Minhenu "užasan".

Prema njenim rečima, nemačke bezbednosne službe će "učiniti sve što je u njihovoj moći da zaštite slobodu i bezbednost svakog pojedinca".

To je treći napad na civile u zapadnoj Evropi za manje od deset dana. Prvi je bio 14. jula u Nici, na jugu Francuske gde su poginule 84 osobe, a posle čega je usledio napad sekirom u vozu u Bavarskoj, gde je povređeno pet osoba i ubijen napadač.

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG