Dostupni linkovi

Kome će još Vučić ponuditi ulazak u vlast


Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić

Da li će mandatar za sastav nove vlade Aleksandar Vučić, čija lista u Parlamentu ima većinu od 131 poslanika, pored Saveza vojvođanskih Mađara, još nekog pozvati u svoj budući kabinet - ni najmanje nije lako odgonetnuti.

Predizborni udarci između dosadašnjih koalicionih partnera – SNS i SPS ne signalizuju da će Vučić ponovo pozvati Dačićevu partiju u vladu, ali – ni to ne mora biti previše pouzdana politička prognoza.

Ovoga trenutka jasno je samo to da će u buduću vladu Srbije ući i Savez vojvođanskih Mađara Ištvana Pastora, a moguće je da će mu se pridružiti i Bošnjačka demokratska zajednica. Njen lider Moamer Zukorlić za takav savez je spreman, a otvoreno je izjavio i da ima naznaka da će ih Aleksandar Vučić pozvati da budu deo buduće Vlade Srbije.

Vučić je izjavio da trenutno radi na pripremi programa buduće vlade, koji će imati "najmanje stotinak stranica", a da će se potom baviti sastavom vlade i potencijalnim partnerima.

Rekao je, međutim, za koga neće biti mesta u budućoj vladi.

“Sa tim ljudima koji su želeli rukovodstvo svoje zemlje da optuže za lopovluk, a na kraju im se dogodilo to da stranka koju su optužili dobije značajno veći procenat glasova nego što ga je imala – to pokazuje da ti ljudi nemaju odgovornost prema državi – sa takvim ljudima ne želim ništa da imam. Ne zbog njihove mržanje prema meni već zbog njihovog odnosa prema državi”, kazao je Vučić nakon ponovljenih izbora.

Još ranije je najavio da novu vladu treba očekivati posle vanredne Skupštine Srpske napredne stranke koja je zakazana za 28. maj. Isti slučaj je, kako je naveo, i sa pokrajinskom vladom.

Čedomir Jovanović i Boris Tadić
Čedomir Jovanović i Boris Tadić

Bilo je u predizbornoj kampanji spekulacija da lista LDP-SDS-LSV, ili popularnije Čeda-Boris-Čanak, predstavlja samo opozicionog trojanskog konja i da će ući u novu Vučićevu vladu. Ako ne sve stranke sa te liste, ono bar Jovanovićev LDP.

Zamenik predsednika te stranke Nenad Milić za RSE kaže da je to bila samo negativna kampanja koju je jednim delom vodila vladajuća stranka, a drugim delom opozicija.

“Vrlo brzo će se utvrditi koliko je to bila neistinita i lažna kampanja, protiv LDP-a pre svih. To je potpuno besmisleno. Mi smo jasno rekli da ne vidimo prostora za saradnju sa Srpskom naprednom strankom”, kaže Milić.

Upitan da li bi LDP dao podršku Vučiću za promenu Ustava, za šta mu treba dvotrećinska većina u Skupštini, Milić nedvosmisleno odgovara:

“Podrške određenim potezima bilo koje vlade, za koje LDP smatra da su u interesu društva i u skladu sa politikom koju zastupa LDP sigurno će biti. Kao što smo i kad smo 2007. ušli u Parlament podržavali i korake Koštuničine vlade, koji su se ticali evropskih integracija, kao što smo i Tadićevu vladu podržavali u evropskim integracijama i saradnji sa Hagom, tako ćemo i eventualne dobre korake i ove vlade svakako podržavati, ali to nema nikakve veze sa ulaskom u vlast”, kaže Milić.

Predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić istakao je da njegova SDS neće na bilo koji način učestvovati u pregovorima o formiranju nove Vlade Srbije sa SNS i naglasio da će biti “oštra opozicija u parlamentu”.

Tadić je dodao da veruje da i Liga socijaldemokrata Vojvodine deli stav da ne treba saradjivati sa SNS u republičkoj i pokrajinskoj vladi, ali da je svaka članica koalicije SDS-LDP-LSV "vlasna" da sama odluči o tome.

Vladimir Goati
Vladimir Goati

Vladimir Goati, predsednik “Transparentnosti Srbija”, ocenjuje da Vučić u Skupštini ima komotnu većinu i da može sam da vlada. Pored Saveza vojvođanskih Mađara, s kojim će sklopiti koaliciju, može dovesti eventualno još nekog nezavisnog eksperta. Širu koaliciju verovatno neće praviti, kaže Goati i dodaje da se velike koalicije po pravilu, brzo raspadaju. U ponovni savez Vučićevog i Dačićevog tima ne veruje.

“Sa ‘socijalistima’ nije verovatno da će formirati vladu, upravo obrnuto, jer bi sa njihovih još 30 poslanika bila formirana jedna preširoka koalicija, a takve koalicije se brzo raspadaju. Uz to, imali bi teškoću da tako nešto objasne jer su SPS i SNS nekoliko teških političkih udaraca, bokserski rečeno niskih, razmenile u poslednjih mesec i po dana, pa verujem da njihov eventualni savez ne bi baš izazvao suze - radosnice, ne među simpatizerima jedne, ni među simpatizerima druge stranke”, ocenjuje Goati.

I izjave pojedinih članova SPS-a da bi radije išli u opoziciju mogu biti znak da u Dačićevoj stranci znaju da neće biti pozvani u koaliciju, kaže Goati.

“Naravno, ‘socijalisti’ sad kažu da oni vole opoziciju, međutim, to prosto ne ide. Definiciona oznaka partija je da žele vlast. Nisu ‘socijalisti’ valjda prva partija na svetu koja želi u opoziciju.”

XS
SM
MD
LG