Dostupni linkovi

Grčka deportovala prve izbjeglice u Tursku


Deportacija migranata iz Grčke u Tursku
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:11 0:00

Deportacija migranata iz Grčke u Tursku

U ponedjeljak je stupio na snagu sporazum Evropske unije i Turske o vraćanju izbjeglica. Turska bi trebalo da prihvati dio izbjeglica koji žele u zemlje Unije, a koji trenutno ne ispunjavaju standarde za zahtjev za azil. I pored toga što je skoro sve spremno, humanitarne organizacije su zabrinute za dobrobit onih koji će sa granica biti vraćeni u Tursku.

Brod sa prvom grupom izbjeglica stigao je sa Lezbosa u mjesto Dikili, na zapadu Turske. U jutrošnjoj grupi migranata su većinom državljani Pakistana i Bangladeša.

To je prva grupa izbjeglica koja će biti vraćena u Tursku otkako je 20. marta stupio na snagu sporazum EU i Turske.

Sporazum predviđa da najprije budu vraćene izbjeglice sa grčkih ostrva Lezbos i Hios, s obzirom da se na tim lokacijama nalazi najveći broj ljudi, pristiglih uglavnom poslije stupanja sporazuma na snagu.

Istovremeno, Grčka je odbila da precizira broj izbjeglica koji će biti poslan u Tursku u skladu sa sporazumom.

Tamošnji mediji prenose da bi oko 750 izbjeglica trebalo da bude vraćeno u Tursku od ponedjeljka do srijede.

Čamce za transport izbjeglica će obezbijediti Evropska agencija za kontrolu vanjskih granica, Frontex.

Ipak, humanitarne organizacije su zabrinute za dobrobit onih koji će sa granica biti vraćeni u Tursku.

"U ovom trenutku teško je zaustaviti migraciona kretanja. Postoji mnogo nedostataka, posebno na grčkoj strani, I to treba da se popravi. Postavlja se pitanje ko će biti poslan, jer se brojne organizacije za ljudska prava protive povratku", kazao je Metin Corabatir, predsjednik Centra za istraživanje o azilu i migracije.

Sporazumom je predviđeno da Atina može pod određenim uslovima u Tursku da vrati sve izbjeglice i tražioce azila koji su pristigli na teritoriju Grčke poslije 20. marta.

Grčki parlament usvojio je u petak navečer po hitnom postupku zakon koji reguliše način vraćanja izbjeglica i povećanje broja centara za azil u Grčkoj. U toj zemlji ima više od 52.000 izbjeglica koje su blokirane nakon zatvaranja balkanske izbjegličke rute.

Lideri EU i turski premijer Ahmet Davutoglu postigli su u 18. marta sporazum o zaustavljanju ilegalne imigracije i razbijanju krijumčarskih mreža migranata.

Prema tom sporazumu, "svi ilegalni imigranti koji dođu u Grčku iz Turske biće vraćeni" na tursku teritoriju.

XS
SM
MD
LG