Dostupni linkovi

Sirijska vlast najavljuje obnovu Palmire


Pogled na Palmiru iz vazduha
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:00 0:00

Pogled na Palmiru iz vazduha

Inženjerske vojne jedinice rastavljaju više desetaka bombi i mina unutar antičkog grada Palmire nad kojom je sirijska vojska, posle žestokih borbi i uz pomoć saveznika i ruske avijacije, u nedelju preuzela kontrolu nakon skoro godinu dana otkako su taj istorijski grad, koji se nalazi na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine, okupirale snage ekstremističke Islamske države Iraka i Levanta (IDIL).

Komanda sirijske vojske saopštila je da ova pobeda označava početak kolapsa IDIL-a, prenosi Rojters. Prema oceni Sirijske opservatorije za ljudska prava "najmanje 400 džihadista IDIL-a ubijeno je od početka ofenzive".

“Sigurnost i stabilnost se vratila u Palmiru, armija je preuzela kontrolu i na planinama i brdima okruživši grad, ubila je veliki broj terorista i uništila njihovu opremu”, javio je neimenovani sirijski vojni zvaničnik.

Sirijski predsednik Bašar al Asad najavio je obnovu Palmire nad kojom je vojska preuzela potpunu kontrolu i rekao da zauzimanje ovog grada ne bi bilo moguće bez ruske podrške.

Strani mediji javljaju da je posle deset meseci opsade od strane IDIL-a, grad pod Uneskovom zaštitom delimično razrušen, kao i njegovi vredni spomenici, ali mnogi od njih su ostali nedirnuti.

Većina građevina koje su džihadisti uništili u antičkoj Palmiri biće restaurirano i drevni grad će izgledati kao pre, izjavio je šef sirijskog odseka za antikvitete Mamun Abdelkarim. Agencija AFP javlja da su ostali netaknuti tvrđava Palmire koja se može videti iz modernog centra grada, sačuvan je i drevni teatar koji je upotrebljavan za egzekucije od strane esktremnih islamista. Rojters javlja da mnogi artifakti leže unaokolo oštećeni u uništenom muzeju grada Palmire.

Militanti IDIL-a prošle su godine eksplozivom razorili nekoliko vrednih antičkih građevina.

Uništenje Palmire, poznate i kao Venecija peska, antičkog bisera u pustinji, moglo je biti neprocjenjiv gubitak za svetsku kulturnu baštinu.

Palmira, grad palmi, je stara 2.000 godina. Prije početka rata u Siriji njene hramove, hiljade stubova i nekropolu sa 500 grobova posećivalo je 150 hiljadaturista godišnje.

XS
SM
MD
LG