Dostupni linkovi

Presuda Šešelju idući mjesec


Vojislav Šešelj
Vojislav Šešelj

Raspravno vijeće Haškog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u slučaju protiv vođe srbijanskih radikala Vojislava Šešelja zakazalo je izricanje presude za 31.ožujak ove godine te naložilo vraćanje optuženog u pritvor, javlja dopisnik RSE.

Vijeće je uputilo državne organe Srbije da izvijeste sud o potencijalnim problemima i teškoćama u izvršavanju naloga za vraćanjem optuženog u haški pritvor.

Šešelj je pušten na privremenu slobodu u Srbiju krajem 2014.godine zbog „humanitarnih razloga“ budući da je obolio od karcinoma.

Prethodno je uspio diskvalificirati suca Frederika Harhoffa iz svog slučaja zbog njegove navodne pristranosti u procesuiranju slučajeva optuženika po zapovjednoj odgovornosti.

U tročlano Raspravno vijeće imenovan je novi sudac koji se upoznao sa cijelim slučajem optužbi po zapovjednoj odgovornosti za ratne zločine počinjene nad hrvatskim i bošnjačkim stanovništvom od strane dobrovoljaca Srpske radikalne stranke (SRS) i Srpskog četničkog pokreta – u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini (1991-1993).

Najava izricanja presude dolazi u najgore vrijeme za srbijanske vlasti pred nadolazeće izbore, koje su prethodno u petak uputile protestnu notu Haškom sudu zbog pritiska da izvrše nalog za uhićenjem Šešeljevih suradnika u slučaju Jojić i ostali – optuženih za nepoštivanje suda zbog utjecaja na svjedoke u Šešeljevom slučaju.

XS
SM
MD
LG