Dostupni linkovi

Riha: Vučićevom odlukom o Gašiću nisu ispunjeni zahtevi novinara


Antonela Riha
Antonela Riha

Dugogodišnja novinarka Antonela Riha kaže za RSE da je dobro što će ministar odbrane Bratislav Gašić, ipak, biti smenjen, ali podvlači da to nije jedini zahtev novinara koji protestuju širom Srbije.

Podsećamo, premijer Srbije Aleksandar Vučić uputio je zahtev za održavanje vanrednog zasedanja Parlamenta 5. februara, na kojem će biti razmatrano razrešenje ministra odbrane, koje je i potpisao.

Vučić je ovlastio ministra finansija Dušana Vujovića da vrši ovlašćenja ministra odbrane do izbora novog, navodi se u saopštenju kancelarije Vlade Srbije za saradnju s medijima.

Premijer je zahvalio Gašiću "na veoma dobrim rezultatima i u pogledu borbene gotovosti naše vojske, odnosno operabilne funkcionalnosti naše vojske, kao i u razvoju namenske industrije", ali smatra "da u javnom diskursu Srbije reči koje je upotrebio ne mogu i ne smeju da budu ponovljene u budućnosti", dodaje se u saopštenju.

Antonela Riha ne veruje da iza Vučićeve odluke da ispuni obećanje koje je dao još 7. decembra i razreši ministra koji je uvredio novinarku B92, stoji istinska želja da promeni odnos svog kabineta prema novinarima i medijima.

"Ako obratite pažnju na proglas novinara, tu postoje zahtevi koji se tiču i ministra policije Nebojše Stefanovića, kao i resornog ministra Ivana Tasovca. Naime, cilj tog protesta je skretanje pažnje na jedan vrlo ponižavajući odnos vlasti prema novinarima i medijima uopšte, koji je bio zaista eklatantan u toj prostačkoj izjavi ministra Bratislava Gašića. Dobro je što će on, ipak, biti smenjen, premijer Vučić time ispunjava obećanje, mada je vrlo neobično to što je to uradio u foto-finišu i čini mi se da on time pokazuje da ne razume težinu onoga što je Gašić izgovorio novinarima jer bi to onda uradio odmah, a mislim i da ovo sada već više spada u predizborni marketing, nego u istinsku želju da promeni, ne samo ministra, već i odnos svog kabineta prema novinarima i medijima", ocenjuje Antonela Riha.

Naša sagovornica veruje da će protesti novinara u Srbiji biti nastavljeni.

Bratislav Gašić
Bratislav Gašić

"Oni su jako važni, između ostalog, i zbog te solidarnosti koja se pokazala kao vrlo prisutna između novinara širom Srbije jer su tu u jednom trenutku protestovali novinari iz petnaest gradova, a kao što već rekoh, samo jedan od zahteva je smena ministra Bratislava Gašića. U našim zahtevima ukazujemo na izjavu ministra policije Nebojše Stefanovića koji je vrlo neodgovorno izašao povodom krivične prijave jednog policajca i rekao kako se novinari ne prate. Mi želimo da znamo šta stoji iza te krivične prijave. Takođe, i resorni ministar Ivan Tasovac se do sada nikada nije oglasio povodom položaja novinara i silnih problema koji postoje u medijima. Zbog toga verujem da će protesti i dalje trajati", zaključuje Antonela Riha.

XS
SM
MD
LG