Dostupni linkovi

Zika virus: Strah jači od realne opasnosti


Komarci su prenosnici zika virusa
Komarci su prenosnici zika virusa

Iako u Srbiji nema zabeleženih slučajeva virusa zika, građani strahuju, jer su prvi slučajevi bolesti, koju prenose komarci, posle Južne Amerike, registrovani u Danskoj i Portugalu.

Domaći epidemiolozi tvrde da u Srbiji nema zaraženih kao i da nema mesta panici od novog virusa jer su u Evropi registorvani slučajevi kod osoba koje su se vratili iz ugroženih područja.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, prisustvo virusa zika je u ovom trenutku potvrđeno u 23 zemlje, a inficirano je više hiljada ljudi.

Građani sa kojima smo razgovarali imaju vrlo malo informacija o virus zika i posledicama koje on izaziva, ali strahuju od nepoznate infekcije tim pre što su čuli da za virus nema odgovarajuće vacine.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:18 0:00
Direktan link


Epidemiolog Branislav Tiodorović, član Radne grupe Ministarstva zdravlja za borbu rotiv zaraznih bolest, kaže za RSE da za sada nema nikakve ozbiljnije bojazni od prenošenja tog virusa u Srbiju, a da bi problem za Evropu moglo predstavljati eventualno prenošenje zaraze na komarce u Africi.

"To je pojava moguće zaraze komaraca u Africi, odnosno mediteranskom delu Afrike jer se, zbog ovih klimatskih promena i velikih vrućina, koje njima pogoduju, mogu eventualno naći u takođe mediteranskim delovima Evrope, a moguće je i da krenu nešto severnije. Međutim, to su sve teoretske pretpostavke. Praktično to se svodi na nivo minimum ili i ispod minimum", kaže Tiodorović.

Virus neće ugroziti Olimpijske igre

U Riju de Žaneiru se u avgustu ove godine održavaju Olimpijske igre, a u tom delu ima zaraženih komaraca. Brazilske vlasti su se usresredile na uništavanje tih komaraca. Sada se već sprovodi obimna kampanja dezinsekcije i uništavanja komaraca.

"To je važno ne samo zbog zika virusa nego i zbog drugih virusnih infekcija koje eventualno mogu da prenesu komarc", kaže Tiodorović.

On ponavlja da nema razloga za paniku, ali da ima razloga za oprez građana koji putuju, ne samo u Južnu Ameriku, nego i na druge kontinente.

"Svi oni moraju da razmišljaju o tome da se preventivno zaštite kako ne bi pokupili neki egzotični virus", savetuje Tiodorović.

Prema njegovim rečima, virus zika izaziva groznicu koja je neuporedivo blaža od one koju izaziva virus zapadnog Nila, ali ima druge mnogo opasnije posledice po zdravlje novorođene dece.

"Zato se Svetska zdravstvena organizacija uključila u to i objavila onako dramatičan apel da se obrati posebna pažnja jer se u delovima Brazila, severnih delova Južne Amerike i Centralne Amerike, pojavila mikrocefalija kod novorođenčadi i trudnica koje su bile zaražene ovim virusom. Prema tome to je bio prvi pravi znak da treba obratiti posebnu pažnju na virus, jer mikrocefalija može dovesti do smrti novorođenčadi ili do njihovih ozbiljnih neuoroloških poremećaja i sposobnosti preživljavanja", kaže naš sagovornik.

Vakcine i specifičnih lekova lekova protiv virusa zika nema, a sva terapija se svodi na klasične mere lečenja virusa.

"Sva terapija se svodi na simptomatsku terapiju, ublažavanje glavobolje, skidanje temperature, angažovanje oftalmologa, jer zaraženi imaju i konjuktivitis i - što je najvažnije - u periodu oporavka potrebno je mirovanje", poručuje Branislav Tiodorović.

XS
SM
MD
LG