Dostupni linkovi

Glas protiv obespravljenog položaja radnika u Crnoj Gori


Tokom ovogodišnje protestne šetnje koju je u Podgorici organizovala Unija slobodnih sindikata, učesnici su digli glas zbog obespravljenog položaja zaposlenih u Crnoj Gori. Medjutim, pitanje je – da li je taj glas neko čuo.

Ako najodgovorniji za stanje u državi nijesu čuli glas sa prvomajske protestne šetnje, razlog za to će, uglavnom, biti to što je na protestu bilo mnogo muzike, transparenata i riječi izgovorenih za govornicom, ali malo ljudi.

Razočarani ali, čini se ne i iznenađeni, bili su i sami organizatori. Skupu od oko dvije stotine ljudi, prvi se obratio predstavnik Sindikata medija, Darko Ivanović.

„Prvi maj je dan onih koji sanjaju. U Crnoj Gori morate, izgleda, da budete dobro uspavani da bi sanjali san. Zato smo ovdje u ovako skromnom broju.

Funkcionerka Unije slobodnih sindikata, Sandra Obradović koja je odnedavno i sama ostala bez posla, obratila se poslodavcima riječima koje su ukazivale na osnovne probleme, odnosno, prava koja su zaposlenima u Crnoj Gori oduzeta.

„Poslodavci, društveno je neodgovorno i protivzakonito otpuštati stariju radnu snagu i zapošljavati mlađu i jeftiniju, zapošljavati radnike preko agencija kako bi izbjegli zaključivanje ugovora na neodređeno vrijeme, tjerati radnike da svakodnevno rade prekovremeno, uskraćivati ih za dnevni, nedjeljni i godišnji odmor...“

„Pokidajmo sramotnoga ropstva lance“, "Stop pljački društvenog bogatstva", "Gorivo je luksuz, sljedeći su voda i vazduh"... samo su neke od parola koje su se nosile tokom ovogodišnje prvomajske šetnje koju je organizovala Unija slobodnih sindikata koja ocjenjuje da je ekonomija u Crnoj Gori po mjeri tajkuna, a ne radnika.

Predsjednik Sindikata Vojske pri Uniji slobodnih sindikata, Nenad Čobeljić je poručio:

„Naša država i mi građani smo robovi kriminala i korupcije, nepotizma i despotizma. Moramo se osloboditi despotizma, samovolje i bahatosti koji koji nemaju ni granicu ni milost.“

Građani koji su se odazvali pozivu Unije nijesu krili razočarenje malim brojem učesnika protestne šetnje.

molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:37 0:00
Direktan link

Protest je održan i u Nikšiću, ali tamo se osjetila potpuno drugačija energija.

Lider Radničke partije, Janko Vučinić:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:29 0:00
Direktan link

XS
SM
MD
LG