Dostupni linkovi

BiH slavi Dan državnosti


U jednom dijelu Bosne i Hercegovine, Federaciji BiH, obilježava se Dan državnosti.

Povodom obilježavanja 25. novembra - Dana državnosti Bosne i Hercegovine, član Predsjedništva BiH i brojne druge delegacije položile su vijence na spomen-obilježje Vječna vatra.

"To je dan kad je BiH kao ravnopravna republika ušla u sastav Jugoslavije. 71. godina je prošla od tog vremena, 19 godina do Daytona i mislim da BiH ovih dana ponovo okreće jednu pozitivnu stranicu historije”, rekao je Bakir Izetbegović.

Riječima "Smrt fašizmu, sloboda narodu!" prije 71 godinu u Mrkonjić Gradu počelo je zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine - ZAVNOBiH-a, na kojem su udareni moderni temelji državnosti BiH.

Na današnji dan 1943. godine, u Mrkonjić Gradu usvojena je Rezolucija ZAVNOBiH-a, i Proglas narodima BiH u kojima se ističe da ubuduće Bosnu i Hercegovinu i njene narode u zemlji i inostranstvu, mogu zastupati i predstavljati samo ZAVNOBiH i AVNOJ. Ovim aktima istovremeno je izražena odlučnost naroda BiH da njihova zemlja, koja nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego i srpska i muslimanska i hrvatska, bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana ravnopravnost svih.

Odluke donesene na ZAVNOBiH-u potvrđene su i na AVNOJ-u, a potvrđena je i granica BiH određena odlukama Berlinskog kongresa 1878. godine.

Vrijednosti ZAVNOBiH-a, danas se ne poštuju u onoj mjeri u kojoj je potrebno, a da bez njih nema budućnosti ocjena je gradonačelnika Grada Sarajeva Ive Komšića.

“Da toga nije bilo BiH se ne bi mogla osamostaliti pri raspadu Jugoslavije”, smatra Komšić.

Ipak, jedan dio građana BiH, kao i jedan član Predsjedništva BiH, oni iz bh entiteta Republika Srpska ne slave Dan državnosti.

BiH danas nema tekst državne himne, nema ni zakon kojim bi bilo propisano da se ovaj datum obilježava kao Dan državnosti.

U školama Kantona Sarajevo održavaju se časovi historije i pisane radnje o temi “Moja domovina BiH”. Organizovane su brojne akademije posvećene sjećanju na ZAVNOBiH u općinama i gradovima.

Uoči Dana državnosti, članovi Predsjedništva BiH Dragan Čović i Bakir Izetbegović bili su domaćini prijema povodom obilježavanja 25. novembra. koji je organizovan u zgradi Predsjedništva BiH u Sarajevu.

XS
SM
MD
LG