Dostupni linkovi

Skandal s telefonskim razgovorom: Timošenko kaže da je namještaljka


Julija Timošenko
Julija Timošenko
Autor: Daisy Sindelar, prevela: Ena Stevanović

Privatni telefonski poziv koji je lukavo snimljen i postavljen na YouTube je uhvatio bivšu ukrajinsku premijerku Juliju Timošenko kako se prosto izražava o situaciji u Ukrajini. Timošenko tvrdi da je snimak uveliko promijenjen.

Šuštavi snimak u kojem Timošenko poziva na istrebljenje svih preostalih Rusa na ukrajinskoj teritoriji atomskim oružjem je privukao veliku pažnju na YouTubeu:



Objavljivač snimka „Sergej Večirko“ tvrdi da je poziv obavljen 18.marta, dva dana nakon krimskog referenduma koji poziva na ujedinjenje sa Rusijom. On je također identificirao govornike tvrdeći da se radi o Timošenko i o bivšem zamjeniku tajnika Ukrajinskog nacionalnog vijeća sigurnosti Nestoru Šufriču.

Razgovor se vodio uglavnom na ruskom i dok je Šufrič kukao zbog situacije na Krimu Timošenko ga je otresito prekinula riječima:

„Mani se toga, trebali bismo uzeti oružje i pobiti proklete katsape (što je pogrdan ukrajinski naziv za Ruse), skupa sa njihovim vođom.“

Timošenko dodaje da joj je „žao što sada nije tamo i da nema šanse da bi njoj uspjeli oduzeti Krim“.

Šufrič se nadovezuje na to govoreći da ga je njihov zajednički poznanik „Viktor“ pitao šta bi Kijev trebao učiniti sa osam milijuna Rusa koji trenutno žive na ukrajinskoj teritoriji.

„Trebali bismo ih napasti atomskim oružjem,“ odgovara Timošenko.

Timošenko je na Twitteru priznala da je ovaj poziv doista obavljen, ali da je njegov sadržaj prepravljen kako bi izgledao antiruski. Kada je riječ o osam milijuna Rusa,
Timošenko tvrdi da je njena stvarna izjava bila:

„Rusi u Ukrajini su zapravo Ukrajinci“, te je dodala: „Pozdravljam Rusku sigurnosnu službu“.

Ova iznenadna pojava snimke na YouTubeu uveliko podsjeća na prošlomjesečni skandal u kojem su dva visokorangirana diplomatska razgovora procurila na društvenim merežama, uključujući i onaj u kojem je pomoćnik američkog državnog tajnika Victoria Nuland rekla „J... Europsku uniju“.

Timošenko je prošlog mjeseca oslobođena iz zatvora nakon što je njen dugogodišnji suparnik predsjednik Viktor Janukovič svrgnut s vlasti. Ona je provela gotovo tri godine u zatvoru zbog optužbi za zloupotrebu položaja za koje njene pristalice tvrde da su bile politički motivirane.
XS
SM
MD
LG