Dostupni linkovi

Krstić izabrao zatvor umjesto svjedočenja na suđenju Karadžiću


Radislav Krstić u sudnici, travanj 2013.
Radislav Krstić u sudnici, travanj 2013.
Radislav Krstić protekle sedmice izjasnio se nevinim za nepoštivanje Haškog suda nakon što je optužen zbog uzastopnog odbijanja da svjedoči kao svjedok odbrane Radovana Karadžića, optuženog za ratni zločin i genocid. Krstić, koji je doveden iz britanskog zatvora gdje izdržava 35-ogodišnju kaznu zbog učešća u srebreničkom genocidu, ponovio je kako ne namjerava svjedočiti pravdajući se lošim zdravljem.

Radislav Krstić, bivši zapovjednik Drinskog korpusa VRS-a, formacije koja je sudjelovala u pogubljenjima, prema optužnici, preko 7.000 zarobljenih muškaraca i dječaka - upućen je u haški pritvor nakon što je prilikom izjašnjavanja o krivnji odbio zadnji poziv suca da pruži iskaz. Pritom je ponovio svoj razlog odbijanja:

„Isključivo iz zdravstvenih razloga nisam sposoban biti svjedok u procesu izvođenja dokaza odbrane gospodina Karadžića pred ovim sudom", rekao je Krstić.

Krstić će tvrdnju da je zdravlje jedini razlog odbijanja svjedočenja morati dokazati na suđenju za koje su počele pripreme, a prema dosadašnjoj praksi - očekuje ga par mjeseci dodatne kazne zatvora ukoliko se proglasi krivim za nepoštivanje suda.

Naime, nakon više zdravstvenih pregleda, raspravno vijeće iz Karadžićevog procesa uvjerilo se kako se Krstiću ne bi narušilo zdravlje ukoliko bi dao iskaz, podsjetio je sudac Melville Baird (Melvil Berd):

„Imajući u vidu prirodu optužbe protiv vas i ostale okolnosti, pretresno vijeće željelo bi da se ovo razriješi što je moguće ranije. Vi na tom suđenju imate pravo da pozovete i izvedete svoje svjedoke. Možete također odlučiti i da sami svjedočite.“

Podsjetimo, Krstić je osuđen na 35 godina zatvora kao jedan od ključnih suradnika načelnika Glavnog štaba VRS-a Ratka Mladića, kojem se trenutno u Den Haagu također sudi zbog srebreničkog genocida.

Za isto nedjelo se sudi i tadašnjem predsjedniku Republike Srpske Karadžiću koji svu odgovornost za Srebrenicu svaljuje sa sebe kao vrhovnog zapovjednika vojske - upravo na Glavni štab VRS-a.

*************************
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR).

Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG