Dostupni linkovi

Hrvatska: Paravinji maksimalnih 40 godina zatvora


Dragan Paravinja
Dragan Paravinja
Presudom šibenskog Županijskog suda Dragan Paravinja osuđen je nepravomoćno na maksimalnu moguću kaznu za teško ubojstvo i pokušaj silovanja 17-godišnje Drnišanke Antonije Bilić, kao i za pokušaj silovanja jedne djevojke pred 2 i po godine pored Omiša.

„Optuženi Dragan Paravinja kriv je pa se na osnovu navedenih zakonskih propisa osuđuje na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 40 godina“, objavila je sutkinja Nives Nikolac.

Antonija Bilić posljednji je put viđena 7. lipnja 2011 na mostu preko rijeke Čikole na izlazu iz Drniša, prije nego što je ušla u Paravinjin kamion. Nakon njezina nestanka policija je pokrenula masovnu potragu, ali nije pronađeno ništa što bi istragu dovelo do nestale djevojke ili do njezinog tijela.

Paravinja je temeljem hrvatske tjeralice uhićen u Bosni i Hercegovini, gdje je priznao ubojstvo, no kada je izručen Hrvatskoj - sve je zanijekao.

Paravinja od početka tvrdi da je nevin, da tog dana nije vozio u Drniš, i da je ovo montirani proces koji mu je „smjestio“ tadašnji ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko. To je ponovio i u petak nakon izricanja presude, a kazao je i vrlo morbidnu ocjenu kako je – citiramo – „Jasenovac bio pošteniji.“

Odvjetnik obitelji Bilić Vinko Ljubičić prenosi uvjerenje obitelji da će ovom kaznom Paravinja biti onemogućen u novim zločinima i njihovu ocjenu kako je u istrazi bilo propusta.

„Tijelo nije pronađeno, ali obitelj smatra da je to određeni propust predistražnih postupanja policije. Treba pošteno reći da je policija ovdje zaista odradila velik posao, ali da je određenih propusta zaista bilo“, kaže odvjetnik Ljubičić.

Paravinjina odvjetnica po službenoj dužnosti Ankica Giljanović najavljuje žalbu na presudu.

Hrvatski zakon zabranjuje komentiranje nepravomoćne presude, jer je to pritisak na sud. Međutim, bivši policijski koordinator u slučaju Antonije Bilić, a sada glavni tajnik HDZ-a, Milijan Brkić kaže kako je maksimalna kazna dokaz da je policija dobro odradila svoj posao i prikupila dovoljno dokaza, iako tijelo nije pronađeno.

Ugledni odvjetnik Branko Šerić kazao je prije izricanja presude da je moguće donijeti osuđujuću presudu i bez pronađenog tijela žrtve, ako postoji zatvoreni krug indicija.

„Imamo slučajeva u praksi da je dolazilo do osuđujućih presuda i kada nije pronađeno tijelo žrtve. Postoji mogućnost izricanja osuđujuće presude u slučaju zatvorenog kruga indicija, a imamo čitav niz indicija – od svjedočkih iskaza koji su povezivali žrtvu i potencijalnog počinitelja kaznenog djela, imamo mikrotragove koji su pronađeni na mjestu potencijalnog izvršenja djela, a imamo i priznanje, ma koliko ono bilo kasnije opovrgnuto!“, obrazlaže Šerić.

Naime, u forenzičkoj pretrazi vozačke kabine Paravinjinog kamiona pronađene su vlasi kose i tragovi krvi i sline za koje je nepobitno utvrđeno da pripadaju Antoniji Bilić, a i njihovi mobiteli locirani su tog dana na istim mjestima.

Ovaj slučaj tragična je ilustracija nefunkcioniranja sustava, jer Paravinja je pred 9 godina u Srbiji osuđen na 4,5 godine zatvora zbog silovanja i pokušaja silovanja na području Sremske Mitrovice. Kako bi izbjegao zatvor, pobjegao je u Hrvatsku, gdje ga je od izručenja štitilo hrvatsko državljanstvo.

Temeljem srbijanske tjeralice uhićen je i u Sloveniji i u Njemačkoj, ali je oba puta pušten. Kada je uhićen u Bosni i Hercegovini, suđeno mu je za pokušaj silovanja iz 2002. godine, i dobio je 2 godine i 10 mjeseci, ali je zbog teže inkriminacije u Hrvatskoj nakon tog suđenja izručen Hrvatskoj.
XS
SM
MD
LG