Dostupni linkovi

Crnogorska privreda boluje od teške nelikvidnosti


Milo Đukanović tokom razgovora sa predstavnicima sindikata, 8. jun 2010, fotografije uz tekst: Savo Prelević
Milo Đukanović tokom razgovora sa predstavnicima sindikata, 8. jun 2010, fotografije uz tekst: Savo Prelević
Crnogorski premijer Milo Đukanović je, tokom susreta sa predstavnicima Sindikata procijenio da će se bruto domaći proizvod sa pet, povećati na 15, ili 20 hiljada eura, po glavi stanovnika. Statistika, međutim, govori da domaća privreda boluje od teške nelikvidnosti, a opozicija u ovakvim najavama vidi, isključivo, politički motivisanu izjavu koja nema veze sa stvarnošću.

"Crnogorski bruto domaći proizvod će veoma brzo biti tri, ili četiri puta veći od sadašnjeg", najavio je premijer Đukanović, tokom susreta sa predstavnicima sindikata.

"Socijalni položaj većine ljudi u Crnoj Gori je daleko od onoga što Vlada želi, i od onoga u šta vjerujemo da je realno",
ocijenio Đukanović, dodajući da ima razloga za optimizam, te da će bruto-domaći proizvod, koji je trenutno oko pet hiljada eura po glavi stanovnika, veoma brzo biti između 15 i 20 hiljada eura.

Predstavnici opozicije ovakvu najavu smatraju politički motivisanom izjavom bez utemeljenja u realnosti.

"Ja bih želio da je moguće ostvariti ove prognoze, koje smatram suviše optimističnim", rekao je funkcioner Socijalističke narodne partije Aleksandar Damjanović, dodajući da premijer, kao i svi građani Crne Gore, dobro zna da je to nemoguće".

,,Ja se ne želim baviti ovim, ipak neozbiljnim tvrdnjama gospodina Đukanovića jer one su, čini mi se, date u marketinške svrhe i nemaju
ekonomsko opravdanje. Umjesto takvih tvrdnji, moja bi želja kao građanina Crne Gore bila da se i gospodin Đukanović i Vlada bave realnim problemima Crne Gore poput ogromnog socijalnog jaza bogatih i siromašnih, poput neravnomjernog regionalnog razvoja, problema organizovanog kriminala i korupcije, loše situacije u zdravstvu i obrazovanju. Tu je i veliko nezadovoljstvo radnika, štrajkovi u Željezari i Kombinatu, zamrznute plate u drvo-preradi i tako dalje. Ima isuviše prostora za gospodina Đukanovića da se bavi ozbiljnim stvarima, a ne nerealnim tvrdnjama i prognozama",
objašnjava Damjanović.

Bolja slika o prognozi učetvorostručenja BDP-a se stiče kada se sagledaju najnoviji podaci o stanju domaćih preduzeća. Pokazatelji o rastu nelikvidnosti u crnogorskoj ekonomiji iz mjeseca u mjesec bilježe negativne rekorde. Najnoviji podaci Centralne banke Crne Gore pokazuju da je krajem maja, u Crnoj Gori bilo nelikvidno preko 13 hiljada firmi sa ukupnim dugom od skoro 210 miliona eura. Ovi podaci obuhvataju samo vidljive dugove, evidentirane u platnom prometu, a stvarni dugovi su višestruko veći. Nelikvidnost privrede već godinu dana konstantno raste, a ukupan iznos vidljivih dugova je skoro udvostručen.

Neozbiljna izjava


"Đukanovićeva prognoza o tri, ili četiri puta većem BDP-u nema veze sa stvarnošću", smatra potpredsjednik Pokreta za promjene Branko Radulović.

"Naš uvaženi premijer ne zna ni koja je struktura BDP-a niti kako se on mijenja, kako utiče i kakvi su trenutni tokovi, što će se desiti u budućnosti. On jednostavno, sve na nekoj fori i fazonu visoke politike, van realne ekonomije očito pokušava da sa nekakvim velikim investicijama, koje bi kratkoročno kroz tražnju i PDV povećao na određeni način i intezivirao privredu. Međutim, sve je to kratkoročno zbog načina na koji pokušavaju pokrenuti velike investicije", kaže Radulović.

Poslanik Nove srpske demokratije Radojica Živković kaže da je premijerova izjava o tri do četiri puta većem BDP-u u kratkom roku - neozbiljna.
Radojica Živković Foto: Savo Prelević


"Ne vidim da su nešto naročito poboljšani uslovi za strane investicije, za nova radna mjesta , za sve to. Praktično, u mnogim gradovima privrede uopšte i nema, osim nekih zanatskih usluga i budžetskih organizacija, koje zapošljavaju određeni broj radnika, i to nerealno mnogo. Samo jedan primjer da vam kažem. U bolnici u Beranama imate 42 ljekara i 50 čistačica. To će morati da se smanjuje. Kako on misli da poveća BDP i uopšte standard i stopu rasta BDP-a ja ne znam. Meni to nije jasno. Evo, daj bože da bude i ja ću onda reći premijeru alal vjera", tvrdi Živković.
XS
SM
MD
LG