Dostupni linkovi

U Crnoj Gori počela polemika o genetski modifikovanoj hrani


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Da li Crna Gora treba da dozvoli proizvodnju i uvoz genetski modifikovane hrane? Javnost je u odgovoru na to pitanje podijeljena, dok iz vlasti zagovaraju potvrdan odgovor u dijelu javnosti se toj ideji oštro protive.

Ministar poljoprivrede Petar Ivanović kaže za Radio Slobodna Evropa da Crna Gora „kao članica STO ne može da zabrani uvoz genetski modifikovane hrane jer je alternativa tome je da ne bude članica STO", i tvrdi: "Ne može se GMO u Crnoj Gori pojaviti tek tako. Da bi se uopšte pojavila na našem tržištu postoji jedna vrlo kompleksna procedura koja je definisana zakonom i ta procedura predstavlja tu branu, taj štit,da se provjere sve informacije, porijeklo vidi, da se vide efekti u drugim zemljama prije nego što se da konačno odobrenje. Sama procedura ima još jednu dodatnu zaštitu -a to je da uključuje javnost".

"Nije sporno da Crna Gora kao članica STO izemlja kandidat za članstvo u Evropsku Uniju mora da poštuje pravila kada je GMO hrana u pitanju", kaže Željko Vidaković, predsjednik Odbora za poljoprivredu u Uniji poslodavaca i vlasnik kompanije "Ekoplant" podsjećajući da evropski propisi nalažu da ova hrana mora imati jasnu oznaku o porijeklu što, kako smatra, daje izbor potrošaču: da li će da je konzumira? Za Vidakovića je sporna dosadašnja kontrola i provjera hrane u Crnoj Gori, pa izražava bojazan i sumnju u adekvatnu kontrolu GMO proizvoda.

"Da li to mi možemo da prepoznamo, ukoliko bi se recimo neki trgovac usudio da to plasira?", pita se Vidaković i odgovara: "Jasan je odgovor ukoliko mi nemamo akreditovane laboratorije da se prepozna vinobran u hrani ali mnogo važnije pitanje je :da li mi možemo da prepoznamo GMO koji nije označen kao takav, da li imamo kapacitet, stručnu službu, opremu, i laboratoriju i sl. Mislim da je to problem o kome Crna Gora treba da razmisli i da obezbijedi sredstva Vlada."

Stručnjaci pak,tvrde da je "akademska zajednica u Crnoj Gori spremna da profesionalno odgovori zadatku testiranja GMO hrane", kaže prof. dr Vladan Božović sa Fakulteta za bezbijednost hrane u Podgorici podsjećajući da GMO hrana znači "genetsku manipulaciju zbog većeg prinosa i manjih troškova proizvodnje, a ne zbog boljeg kvalteta hrane" . Prenoseći referentne naučne stavove o uticaju ove hrane na zdravlje ljudi, profesor Božović upozorava da je "naša zemlja među rijetkim koje nemaju akreditovane laboratorije za testiranje GMO".

"Ali je potrebno da ovaj problem bude prepoznat i od strane države kako se kontrola ne bi više vršila van granica Crne Gore. Zapravo, riječ je skupim analizama, pa i to utiče na broj uzoraka. Za sada ne postoje čvrsti dokazi o štetnom djelovanju GMO hrane, tj. jasno nijesu definisane negativne posljedice takvom ishranom. Postoje indicije da unos GMO hrane u organizam čovjeka dovodi do povećane rezistencije na određene antibiotike kao i na pojavu alergija na određenu vrstu hrane."

Ministar Ivanović uvjerava da će se "shodno zakonima naše zemlje" o GMO proizvodima voditi stručna javna polemika. "A zašto smo takav zakon napravili zbog toga da bi smo dali mogućnost upravo zbog te zebnje, zbog te zabrinutosti da svi koji imaju zabrinutost daju valjanu argumentaciju i kažu da li je ona opravadana ili ne. Dakle, bojim se da ovdje ulazimo na jedan klizav teren gdje postoji i predumišljaj, takav kakav je, neko mišljenje koje je formirano kod nas i mi samo ne želimo da zbog nekog unaprijed formiranog mišljenja donosimo odluke na brzinu", kaže Ivanović.

I dok ministar Ivanović uvjerava u "strogu zakonsku regulativu" Željko Vidaković traži, pozivajući se na nedavna dešavanja u Evropskom parlamentu, hitnu izmjenu zakona i istovremeno se pita: „Da li je moguće da naša Vlada, na čelu sa resornim ministrom, ne zna da je Evropski parlament donio Odluku da zemlje članice mogu da ograniče ili potpuno zabrane proizvodnju GMO na svojoj teritoriji iz ekoloških razloga“?

"To je odličan light motiv i prilika za Crnu Goru, kao ekološku državu, da se proglasi za šta smo se mi i ranije zalagali za zemlju bez GMO usjeva i ja na tome insistiram. Nadamo se da će naš ministar inicirati izmjene zakona o GMO u skladu sa novim izmjenama zakona Evropske Unije o GMO."

I profesor Božović takođe, podsjeća na nedavnu odluku Evropskog parlamenta za GMO hranui ukazuje na neophodnost bolje kontrole hrane u Crnoj Gori.

"Ali potrebno je više pažnje posvetiti kontroli sirovina i hrane koja dolazi na naše tržište jer je Crna Gora nažalost ipak, veliki uvoznik hrane i to ne tako rijetko sa trećih tržišta".

XS
SM
MD
LG