Dostupni linkovi

RS: Pola milijarde maraka duga za doprinose radnika


Ilustracija
Ilustracija
Poslodavci u Republici Srpskoj duguju radnicima po osnovu doprinosa gotovo pola milijarde maraka – tvrde u entitetskom sindikatu. U najtežem položaju su radnici u poljoprivredi, građevinarstvu i metalskoj industriji.

U Republici Srpskoj nezaposleno je 154.000 ljudi. Dug preduzeća radnicima po osnovu neuplaćenih dopronosa do kraja prošle godine narastao je na 480 miliona maraka.

Do tih saznanja došao je Savez sindikata RS u nedavno objavljenom istraživanju. Božana Radošević, stručni saradnik za ekonomska pitanja u Savezu, navodi do kojih se još podataka došlo:

„Jedna trećina radnika koji su članovi sindikata ne prima redovno platu i poslodavci im ne uplaćuju redovno doprinose. Istraživanja su p
"Više od 60 posto onih radnika koji nisu članovi sindikata ne prima redovno platu i poslodavci im neredovno uplaćuju doprinose, ili im uopšte ne isplaćuju“, kaže Božana Radošević.
okazala i da čak više od 60 posto onih radnika koji nisu članovi sindikata ne prima redovno platu i poslodavci im neredovno uplaćuju doprinose, ili im uopšte ne isplaćuju.“

Poljoprivreda, građevinarstvo, metalska i drvoprerađivačka industrija, te trgovina - oblasti su gdje su radnici najviše obespravljeni po tom osnovu. To je bio jedan od razloga što je Savez sindikata RS zatražio od Vlade da obezbijedi provođenje Zakona o radu i kolektivnog ugovora.

Predsjednica Saveza Ranka Mišić zatražila je od izvršne vlasti odgovor na pitanje gdje završava novac uložen u privredu:

„Koliko radnih mjesta je otvoreno od strane poslodavaca koji su dobili ove pare po ovom ili onom osnovu? Koliko ti poslodavci plaćaju svoje radnike? Ili, šta je to zbog čega oni to ne plaćaju? Šta navode kao razlog? Ne možemo mi davati pare u privredu da proizvodimo nešto što nema ko da kupi ovdje - jer taj ko treba da kupi nema para, nema platu. Dakle, narodski rečeno - došla je voda do poda.“

Poslodavci se žale na visoke namete

Iz Vlade uvjeravaju da su obezbijedili zakonske alate kojima mogu poboljšati naplatu poreza i doprinosa.

„U Vladi RS smo uvjereni da smo instrumentima kad je riječ o porezima i doprinosima stvorili da se bilo ko, bilo gdje, u bilo kojem kontrolnom organu institucija neće moći skrivati“, kaže potpredsjednik Vlade RS Anton Kasipović.

Direktorica Poreske uprave RS Zora Vidović tvrdi da je ova institucija maksimalno posvećena naplati doprinosa, što su poboljšale prošlogodišnje izmjene Zakona o porezu na dohodak.

„Na kraju 2011. godine činjenično je stanje da 90 posto poslodavaca koji rade, znači koji su aktivni, ne oni u stečaju, ne oni u likvidaciji, ne oni koji ne rade, podnose poreske prijave. Od tih 90 posto podnesnih poreskih prijava, naplatili smo 91 posto doprinosa“, kaže Zora Vidović.

Zgrada Vlade RS
Zgrada Vlade RS
Zora Vidović je podsjetila da Poreska uprava, po novom zakonu, od ove godine ima ovlaštenje da kontroliše obračun bruto plate - koji mora biti u skladu sa kolektivnim i granskim ugovorima. Ona tumači šta to u praksi znači:

„Neće više poslodavci da plaćaju na onaj najniži lični dohodak svim radnicima koji su zaposleni kod njih, jer moram reći da sada nalazimo u određenim firmama da sve i jedan radnik u toj firmi ima istu platu.“

S druge strane, iz redova poslodavaca ne prestaju osude previsokih nameta koji im, smatraju privrednici, otežavaju poslovanje. Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Ranko Milić prokomentarisao je za naš radio da je u prošloj godini, po osnovu povećanja poreza i doprinosa, iz privrede uzeto 270 miliona maraka dodatnih sredstava:

„Subvencije i podsticaji privredi su ostali na nivou iz prethodne godine, što će reći da je u svakom slučaju više uzeto sredstava od privrede nego što joj je namijenjeno.“

Koliko su radnici kolateralna šteta poslodavaca a koliko vlasti Republike Srpske - tumače i nezavisni ekonomski eksperti, koji se mahom slažu da povećavanje poreza nije rješenje za ekonomsku stabilnost.

Ipak, uskoro će i poljoprivrednici u tom entitetu biti opterećeni novim obavezama - NSRS će se izjašnjavati o prijedlogu zakona o doprinosima gdje i poljoprivrednici ulaze u sistem plaćanja doprinosa za penzijskio i zdravsteno osiguranje.

U Poreskoj upravi su uvjereni da će, zbog novih zakonskih rješenja, naplata doprinosa u budućnosti biti efikasnija. Ipak, visina duga za doprinose radnicima Republike Srpske teško može uvjeriti javnost da je Vlada toliko odlučna da zaštiti osnovna radnička prava.

Iz Sindikata podsjećaju da je na ime subvencija i podsticaja od 2009. godine do danas dato 370 miliona maraka, a iz Investiciono razvojne banke plasirano 690 miliona preduzećima. Pola milijarde maraka doprinosa preduzeća još uvijek duguju radnicima.
XS
SM
MD
LG