Dostupni linkovi

Pokušava li vlast ustrojiti tužioce?


Milivoje Katnić i Ivica Stanković
Milivoje Katnić i Ivica Stanković

Nakon što je glavni specijalni tužilac Crne Gore Milivoje Katnić nedavno ponovo upozorio da se protiv njega i tužilaštva na čijem je čelu vodi specijalni rat, sve ogoljenije se uočava neslaganje između vrha tužilaštva i izvršne vlasti, oličene makar u potpredsjedniku Vlade Dušku Markoviću. Ono što se u političkoj čaršiji šuškalo, potvrdilo se u zadnjim javnim nastupima Markovića i Katnića, koji su jedan drugog indirektno optuživali.

Ono što je dijelu političke i laičke javnosti zazvučalo kao još jedno, gotovo dramatično, upozorenje glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, da neko pokušava da sputava njegovu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, čini se da takav utisak nije ostavilo na potpredsjednika Vlade za politički sistem i člana Vijeća za nacionalnu bezbjednost zaduženog za koordinaciju rada svih bezbjednosnih službi u Crnoj Gori Duška Markovića.

U reagovanju na Katnićevu tvrdnju da se nastavlja specijalni rat protiv njega, na šta je ukazao još u februaru ove godine, i da se u pokušajima njegove lične diskreditacije ide dotle da se njegovoj supruzi 'pakuje' mito od 4.000 eura umotanih u čokoladu, Marković je pozvao Katnića da procesuira sve one koji na taj način žele da podrivaju državu i poručio mu da će u tome imati podršku Vlade.

No, zvaničan stav imao je i svoju ličnu notu, iz čega proizilazi Markovićevo neslaganje sa Katnićevim stavovima.

"Na zahtjevnom zadatku jačanja vladavine prava, Crnoj Gori ne trebaju pojedinci željni, prije svega pažnje javnosti i kamera, koji drže isprazne monologe, već profesionalci spremni da se na zakonit način izbore sa svim izazovima i preprekama."

Duško Marković
Duško Marković

Već sjutradan u Parlamentu predstavnici opozicije insistirali su da situaciju izvedu na čistac, pa su od specijalnog tužioca zatražili da precizira koje strukture protiv njega vode specijalni rat.

"Da li su te strukture iz Vlade Crne Gore? Potpredsjednik Vlade Vas je praktično nazvao medijskim manekenom i nestručnom osobom. Ne direktno, ali indirektno", rekao je poslanik Demokratskog fronta Vladislav Bojović.

U odgovoru pred poslanicima Milivoje Katnić je istakao da specijalni rat protiv specijalnog tužilaštva vode oni protiv kojih su usmjerene radnje tužilaštva kao eventualnih počinilaca krivičnih djela, u šta su se, kako je rekao uključili i određeni djelovi sistema.

"Što se tiče funkcionera kojega ste pominjali i njegovih kvalifikacija, Vi ste sve to tačno iznijeli. Nemam nikakve potrebe da se kao glavni specijalni tužilac, pa ni kao građanin Milivoje Katnić, uopšte na to osvrćem. Drugo je pitanje što se misli izvršiti uticaj na glavnog specijalnog tužiocac a što nije moguće kao što i primjećujete", poručio je Katnić.

Politička manipulacija

Upitan da li je u okršaju sa tužiocima i da li pokušava da vrši uticaj na tužilaštvo, potpredsjednik Vlade Duško Marković je rekao da su takvi navodi politička manipulacija.

"Ne postoji, niti je bilo, niti će postojati bilo kakav okršaj između mene i bilo koga u Crnoj Gori, a posebno kada su u pitanju starješine državnih institucija. Ja sam čovjek koji ima nesporan uticaj u ovoj državi, a moj uticaj je usmjeren samo na ono što su realne potrebe crnogorskog društva i građana Crne Gore. Svaki drugi uticaj za mene nije prihvatljiv. I sve što je rečeno u tom smislu je obična politička manipulacija koja ima za cilj baš da umanji moj politički uticaj. Ali taj uticaj može umanjiti samo građani na izborima", rekao je Marković.

Nakon svega nametnulo se pitanje - da li izvršna vlast u Crnoj Gori pokušava da ustroji vrhovnog i specijalnog tužioca Ivicu Stankovića i Milivoja Katnića i ograniči njihova ovlašćenja u borbi protiv kriminala i korupcije, u čemu su dvojica tužilaca u protekloj godini pokazali upečatljive rezultate?

Povod za sumnjičenja je i aprilska sjednica Vijeća za Nacionalnu bezbjednost, čiji su zaključci procurili u javnost, a prema kojima je Vijeće, kojim predsjedava Milo Đukanović, navodno sugerisalo Đukanovićevoj vladi, da izmjeni zakone kako bi se Stankoviću i Katniću smanjila nadležnost.

Ništa manje nije zabrinula navodna konstatacija u zaključcima Vijeća kako obavještajne službe i Uprava policije daju sve od sebe u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, ali da ih u tome koče, niko drugo, nego - pomenuti tužioci.

Policijsko dirigovanje tužilaštvima

Predsjednik Upravnog odbora nevladine organizacije Institut Alternativa Stevo Muk uviđa da je neslaganje između vrha policije i vrha tužilaštva, koje je, kako naglašava, zaista počelo da radi svoj posao, sve vidljivije i sve intezivnije.

Stevo Muk
Stevo Muk

"Ovdje je očigledno da potpredsjednik Vlade Duško Marković stoji na pozicijama menadžmenta policije, odnosno aktulenog direktora policije i njegovih pogleda na rad tužilaštva i naročito na rad Specijalnog državnog tužilaštva. U suštini je ovdje riječ o tome da li će državno tužilaštvo, naročito Specijalno državno tužilaštvo, funkcionisati kao u potpunosti i u cjelosti nezavisno i, sa druge strane, da li će mu policija, odnosno oni njeni najvažniji djelovi, u svemu tome biti saveznici i servis, ili će biti mehanizam i instrument opstrukcije i pritiska na nezavisnost tog tužilaštva", ocjenjuje Muk.

Upravo je na očuvanje nezavisnosti rada tužilaštva nedavno u razgovoru za Radio Slobodna Evropa apelovao ministar unutrašnjih poslova u Vladi izbornog povjerenja iz redova opozicije Goran Danilović.

"Moglo bi se reći da kriminalci rade svoj posao, ovdje je, međutim, presudno važno da država radi svoj posao. Država bi morala da obeća da je jača a ne da iščekujemo ko je jači. Poruka organizovanim kriminalnim grupama, pojedincima i ljudima iz sistema koji podržavaju i jedno i drugo, mora biti tog nivoa da ne ostavi nikakvu sumnju", rekao je Danilović.

U svemu tome presudnu ulogu, po svemu sudeći, imaće onaj ko je u sistemu vlasti najači, a to je premijer Milo Đukanović. Njegovu podršku specijalni tužilac Milivoje Katnić do sada nije dovodio u pitanje. Šta o tome kaže Stevo Muk?

"Ako je to tako i ako je sve ovo kako mi vidimo na relaciji Katnić-Marković, može se otvoriti i pitanje odnosa samog potpredsjednika Markovića i predsjednika Đukanovića. Ja mislim da je to pitanje koje se u narednim, ako ne danima a ono mjesecima, može vrlo izvjesno naći na dnevnom redu", zaključuje Muk.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG