Dostupni linkovi

Sumnje u predizborni pokušaj atentata na Putina


Bedž sa likom Vladimira Putina
Bedž sa likom Vladimira Putina
Ruski mediji neprekidno bombarduju javnost izvještajima o tome kako su tajne službe osujetile plan za ubistvo Vladimira Putina.

Tajming je, međutim, razlog što mnogi upitno podižu obrve .

Vijest o zavjeri, koju je objelodanio ruski provladin Kanal jedan, dolazi samo šest dana prije predsjedničkih izbora na kojima se očekuje da će Putina bez problema vratititi u Kremlj, nakon četiri godine mandata na mjestu premijera Rusije.

Mnogi Rusi su, međutim, reagovali sa sumnjom, na što upućuju socijalne mreže i web-sajtovi koji sumnjaju da je osujećena zavjera fabrikovana i tempirana kako bi privukla simpatije prema Putinu neposredno uoči izbora.

"Dobar PR potez za glavnog lopova u zemlji ….. Sada će sve bakice reagovati, one vole žrtve", piše jedan član na LiveJournal.ru.

"Čudno je da je napad nije isplaniran u Londonu, zajednički Doku Umarov, oživljeni Osama Bin Laden i Marsovci" navodi drugi dodajući "Rejting je izgleda jako nizak."

Analitičari procjenjuju da detalji navodne zavjere mogu biti usmjereni na skretanje pažnje od rastućih uličnih protesta protiv Putina u posljednjih nekoliko sedmica.

Sumnju podgrijava tajming tj., činjenica da su vlasti saopštile da su dva osumnjičena za zavjeru prikazana na ruskoj televiziji uhvaćena prije sedam dana.

Analitičar za pitanja odbrane Aleksandar Golts rekao je za rferl.org: "Iako se ništa ne može isključiti danas, sasvim je jasno da ta osujećena zavjera dolazi u ključnom trenutku u Putinovoj predizbornoj kampanji. Prije nego što je ova vijest objavljena, mnogi analitičari su isticali da njegova kampanja mora dobiti novi podsticaj kako bi se pokazalo koliko je Putin važan za zemlju i koliko ga neprijatelji Rusije mrze. "

Jedan od navodnih atentatora Adam Osmayev
Jedan od navodnih atentatora Adam Osmayev
Kanal 1 je izvijestio da su ukrajinske i ruske službe bezbjednosti uhapsile prvog zavjerenika u Odesi, nakon što je ranjen 4.januara u eksploziji u stanu u tom gradu gdje je takođe ubijen drugi navodni zavjerenik.

Ukrajinska SBU - državna obavještajna služba, potvrdila je navode izvještaja, dodajući da je drugi čovjek uhapšen 4.februara nakon što je prvobitno uspio pobjeći.

Taj čovjek je navodno radio za grupu čiji je cilj uspostavljanje islamske države u ruskom Sjevernom Kavkazu.

Ovo nije prvi izvještaj o pokušaju napada na Putina tokom nekog izbornog ciklusa - sličan pokušaj napada navodno je osujećen na dan prošlih ruskih predsjedničkih izbora u martu 2008.godine.

Ustvari, zavjera u Odesi posljednja je u nizu navodnih pokušaja atentata na Putina od kada je on postao predsjednik prije 12 godina.

Vlasti su optuživale skoro svakog od čečenskih separatista, sa kojima se Rusija borila u dva brutalna rata nakon kolapsa Sovjetskog saveza - drugi je upravo pokrenuo Putin 1999., koji je u to vrijeme bio premijer za vrijeme mandata Borisa Jeljcina kao predsjednika Rusije.

Putinovi kritičari takođe optužuju ruske vlasti za orkestriranu seriju bombaških napada u stambenim blokovima uoči predsjedničkih izbora 2000-te , kojima je Putin lansiran na vlast.

Kremlj je optužio čečenske pobunjenike za dizanje u zrak tih zgrada.
XS
SM
MD
LG