Dostupni linkovi

Pokraj Zemlje u utorak prolijeće asteroid od 30 metara


Asteroid, ilustrativna fotografija
Asteroid, ilustrativna fotografija

Asteroid veličine košarkaškog terena proći će pored naše planete 8. marta, a astronomi zasad ne mogu odrediti tačnu udaljenost na kojoj će nebesko tijelo proletjeti pokraj Zemlje.

Najbolje procjene govore da će asteroid širine 30 metara pod nazivom 2013 TX68 prići Zemlji na oko 4,8 miliona kilometara. Ipak, tvrdi NASA, postoji mogućnost da se tijelo približi na zastrašujućih 24.000 kilometara.

Ranija predviđanja sastojala su se u procjeni udaljenosti između 14 miliona i 18.000 kilometara, dok je kao datum preleta uzet 5. mart. Nakon detaljnijih analiza, astronomi su shvatili da će nebesko tijelo prići Zemlji na znatno manju udaljenost tri dana nakon prvobitno određenog dana preleta.

Ipak, stručnjaci iz NASA-e smatraju kako i pored postojećih proračuna nema mjesta opravdanoj panici. Također, spomenuti asteroid neće predstavljati prijetnju Zemlju u sljedećih 100 godina, piše Mashable.com.

Kada bi kojim slučajem 2013 TX68 pao na Zemlju, njegov udarac u atmosferu izazvao bi detonaciju duplo veću od one koju je izazvao asteroid Chelyabinsk u Rusiji 2013. godine.

XS
SM
MD
LG