Dostupni linkovi

Propusnice bh.građanima izdavaće MUP Hrvatske


Prelaz između BiH i Hrvatske u Doljanima
Prelaz između BiH i Hrvatske u Doljanima
Sporazumom o pograničnom prometu između BiH i Hrvatske koji je potpisan krajem juna u Briselu predviđa se da propusnice bh. građanima u pograničnom pojasu od pet kilometara izdaje hrvatski MUP, a da organi BiH ove dokumente izdaju građanima susjedne zemlje.

BiH u skladu sa prethodnim sporazumom o pograničnom prometu bila je obavezna još 2008. godine početi izdavati propusnice za svoje građane, što nikada nije uradila, za razliku od Hrvatske.

Hrvatskim građanima kojima su se pogranične propusnice počele izdavati 6. maja u pograničnom području Hrvatske, moći će ih koristiti dok se ne počnu praviti nove, što je ranije potvrdila pomoćnica ministrice vanjskih poslova RH Andreja Metelko Zgombić:

„To smo dogovorili u ovom ugovoru o pograničnom prometu. Sastavni dio tog ugovora je popis naselja sa hrvatske i bh. strane koji ulaze u tih pet kilometara. Naše nadležne policijske službe će dobro surađivati, dodatno razmjenjivati podatke, tako da će vaša nadležna tijela, to je vaše ministarstvo unutarnjih poslova, pa onda se onda se spušta na niže razine, zaprimati zahtjeve prema onim podacima o naseljima koja se nalaze sa hrvatske strane i ocjenjivati je li određena osoba ispunjava uvjete za dobivanje te pogranične iskaznice. Mi smo razgovarali o tome da će ta mogućnost podnošenja zahtjeva biti dana i u našim veleposlanstvima i konzulatima, tako da će osobe koje žive u pograničnom području imati više načina na koje će moći podnijeti zahtjev i dobiti tu pograničnu propusnicu", kazala je Andreja Metelko Zgombić.

Nove pogranične propusnice još se nisu počele izdavati, a građani koji žive u ovom području zbunjeni su jer ne mogu dobiti ni informacije kada će to biti moguće. Remzo Suhonjić iz Gradiške kaže da građanima nije jasno ni ko će na propusnici imati pravo:

„Ja sam pitao i na graničnom prijelazu - ne znaju ništa. Sada smo nekako izgubljeni - šta je to, kako je to, je li to do Topole, je li to sam grad, šta znači pet kilometara?“ Ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić i direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH Miro Džakula prilikom posjete Gradišci 1. jula nisu mogli reći ni koliko će ove propusnice koštati", navodi Remzo Suhonjić.

Od portparola Uprave za indirektno oporezivanje BiH Ratka Kovačevića saznali smo da je sporazumom BiH i Hrvatske o graničnim prelazima određeno 20 prelaza koji će biti samo za pogranični promet:

„To su Donji Svilaj, Kozarska Dubica, Plazikur, Zagrad, Hadžin Potok, Tržačka Raštela, Kaldrma, Vaganj, Vinica, Subašići, Vir, Čltluk, Drinovci, Drinovačko Brdo, Prolog, Gabela, Unka, Radež, Duži i Orahov Do. Dakle, ovdje je isključivo dozvoljen pogranični promet, odnosno svi oni građani koji budu imali pogranične propusnice u skladu sa važećim sporazumom između BiH i R Hrvatske moći će prelaziti preko ovih prelaza. Svi ostali građani, odnosno međunarodni promet putnika na ovim graničnim prelazima nije dozvoljen bez tih posebnih propusnica", pojašnjava Kovačević.

Vijeće ministara BiH 21. maja ove godine zadužilo je Agenciju za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) da poduzme aktivnosti kako bi u roku od 70 dana počelo izdavanje pograničnih propusnica.

Prema riječima portparolke ove agencije Amile Opardije, posao oko razvijanja aplikacija za pogranične propusnice završen je i prije roka, ali se kasni sa nabavkom opreme:

„U prošloj sedmici smo već izvršili obuku službenika Granične policije i Ministarstva vanjskih poslova koji će raditi na ovoj aplikaciji, odnosno koji će izdavati pogranične propusnice. Mi smo također nadležni za nabavku opreme potrebne za zahtjeve na graničnim prelazima - to su računari, printeri, oprema za akviziciju kamere, uređaji za otisak prsta i uređaji za potpis. Mi smo za nabavku ove opreme započeli odmah po potpisivanju Sporazuma o graničnim prelazima između BiH i Hrvatske. Nažalost, nismo mogli početi nabavku opreme prije potpisivanja ovoga sporazuma i to je jedan od razloga zašto se kasni sa nabavkom. Dakle, ključan je bio ovaj sporazum koji je potpisan 19. juna", navodi Amila Opardija.

Građani Hrvatske iz pograničnog područja već mogu podnijeti zahtjeve za izdavanje propusnica u Ambasadi BiH u Zagrebu. Kada će Ministarstvo inostranih poslova BiH i pogranična policija početi izdavati pogranične propusnice, još se ne zna. Jedino što je sigurno - da kada se počnu izdavati pogranične propusnice, važiće pet godina.
XS
SM
MD
LG