Dostupni linkovi

Poglavlje 35 stiže na dnevni red pregovora


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Poglavlje 35 u pregovorima o članstvu – za neke zemlje, kao tačke "razno" najlakše, za Srbiju ono glavno. Tiče se normalizacije odnosa Beograda i Prištine, a delegacija Srbije sa predstavnicima Službe za spoljne poslove Evropske komisije u Briselu razjašnjava pojedinosti oko njegovog otvaranja. Kada će pregovori početi, odlučiće države članice EU, a u Beogradu se nadaju da bi se to moglo dogoditi do kraja godine. Reč je o poglavlju koje će, prema saznanjima iz Brisela, pratiti ceo proces pregovora o priključenju Srbije Evropskoj uniji, pa je od toga kada će biti otvoreno važnije pitanje kako će i kada biti zatvoreno.

Poglavlje 35 poslednje je koje, prema spisku pregovaračkih pitanja, obuhvata razne teme koje se pojavljuju tokom pregovora, a koje nisu pokrivene drugim poglavljima. Za razliku od pregovora drugih država kod kojih je ovo, prema rečima šefa diplomatije Ivice Dačića, bilo najlakše poglavlje uz sporedna pitanja:

“Kod nas je to tako da u tim sporednim pitanjima ili pod tačkom razno ide glavno pitanje, a to je Kosovo”.

Poglavlje 35 obuhvataće razgovore o napretku u implementaciji Briselskog sporazuma, kao i normalizaciju odnosa Srbije i Kosova. Nemačka i Velika Britanija smatrale su da se ono ne može otvoriti dok ne bude implementiran Briselski sporazum, no Dačić navodi da se radi na tome da se to ipak dogodi do kraja godine.

“Mi ne možemo da implementiramo Briselski sporazum kada nemamo drugu stranu koja treba da ga implementira u potpunosti, kao što je Zajednica srpskih opština i tako dalje. Znači, mi samo očekujemo više razumevanja za stav Srbije. Zato je naša ideja bila da se ove godine otvori poglavlje 32, a sa druge strane da probamo da to uradimo i sa poglavljem 35”, rekao je Dačić.

Ovo poglavlje moglo bi se smatrati osnovom za praćenje odnosa Beograda i Prištine. Direktorka Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović pojašnjava da će ono biti “novi okvir pregovora o normalizaciji pod rukovodstvom EU”.

Aleksandra Joksimović
Aleksandra Joksimović

“Poglavlje 35 daće adekvatan okvir koji će pre svega Evropskoj Uniji omogućiti da prati nastavak normalizacije odnosa, ali koji će i negde pomagati da se ovaj proces nesmetano odvija. Briselski sporazum je bio prvi korak ka normalizaciji odnosa koji je visoko valorizovan od briselske administracije i uopšte od međunarodne zajednice i činjenica da je Srbija imala tako konstruktivan pristup, dovelo je do toga da se omogući otvaranje pregovora sa EU. Naravno, Briselski sporazum još nije u potpunosti implementiran i to je nešto što se očekuje u periodu koji je perd nama“, kaže za RSE Aleksandra Joksimović.

Prema ranijim saznanjima RSE u Briselu, Evropska komisija namerava da poglavlje 35 bude neprekidno na pregovaračkom stolu - od početka do kraja pregovora Brisela i Beograda. Analitičari procenjuju da ovo proističe iz uverenja da se pitanje odnosa Srbije i Kosova neće tako brzo do kraja rešiti i da ga zato treba zadržati na agendi pregovora Srbije sve do njenog ulaska u Evropsku uniju.

Više članica EU, a pre svega Nemačka, ranije su najavljivale da bi rezultat pregovora u okviru poglavlja 35 trebalo da bude potpisivanje međudržavnog sporazuma između Srbije i Kosova. To pitanje za sada se u Briselu ne aktuelizuje jer od završetka pregovaračkog procesa Beograd dele godine.

Srpski zvaničnici oštro su reagovali na nedavne najave prištinskih zvaničnika da bi Kosovo i Srbija uskoro trebalo da potpišu međunarodni mirovni sporazum, a Ivica Dačić ponavlja da nema reči o priznanju nezavisnosti Kosova i da su pregovori sa Prištinom statusno neutralni.

„Mi nijednim svojim činom nismo dali do znanja, niti smo preduzeli bilo kakve formalne radnje koje bi dovele do priznanja nezavisnosti. Mi jesmo spremni za razgovore, razgovori u Briselu nisu trenutno u jednoj pauzi zbog Srbije već zato što u Prištini nije formirana vlada. Ovo je pokušaj zloupotrebe dobre volje Beograda.... Mi ćemo zadržati konstruktivnost u tom dijalogu i želimo da se ti problemi rešavaju", rekao je Dačić.

Dačić je za idući mesec u Beogradu najavio sednicu ministara spoljnih poslova i ekonomije Zapadnog Balkana sa predstavnicima EU. Na tom skupu će, prema njegovim rečima, učestvovati i predstavnici kosovskih vlasti. No, njihovo prisustvo je, kako je naveo, dogovoreno “kao asimetrično predstavljanje Kosova ne kao države, već uz zvezdicu i fusnotu”.

Direktor Centra za praktičnu politiku Dragan Popović, koji je na čelu radne grupe Nacionalnog konventa nevladinih organizacija koje se bave poglavljem 35, rekao je ranije za RSE da se, iako potisivanje međudržavnog sporazuma ne treba očekivati brzo, jedino tako mogu okončati pregovori Beograda i Prištine i otvoriti vrata EU za Srbiju.

Slika o Poglavlju 35 biće jasnija nakon ispunjavanja preuzetih obaveza u oblasti telekomunikacija, energetike i izrade nacrta statuta Zajednice srpskih opština.

XS
SM
MD
LG