Dostupni linkovi

Podmlađivanje političke scene na Balkanu: Mladi lavovi ili tek replike vođa


Ilustracija
Ilustracija
Svaka ozbiljna politička stranka uvijek se posebno bavi podmlatkom jer oni koji su na vlasti misle i na buduća vremena u kojima njihova partija mora ostati na sceni.

Najpoznatiji evropski primjer je sadašnja njemačka kancelarka Angela Merkel, koju je još početkom devedesetih, pod svoje okrilje, uzeo tadašnji kancelar Helmuth Kohl. Navodno je, još prilikom prvog susreta s tom doktoricom hemije, vođa Kršćansko-demokratske unije izjavio kako će Merkelova biti izvanredna kancelarka - dvadeset godina prije nego se to stvarno i desilo.

Kakvo je stanje u državama na Balkanu: da li iko ozbiljno priprema nasljednike za buduće vrijeme?

Na hrvatskoj političkoj sceni, dugo već nema snažnije skupine mladih političara, koje bi javnost ozbiljnije percipirala. Unatoč tome što su se u generacijskom smislu, dvije najveće stranke, HDZ i SDP, zadnjih godina, bitno pomladile, prenosi Ankica Barbir Mladinović u tekstu Pomlađivanje stranačkih kadrova, ali bez velikih prevrata.

Ko su takozvani „mladi lavovi“ u Crnoj Gori i da li se u pomladcima postojećih partija rađa nova politička klasa, spremna naslijediti postojeću garnituru i preuzeti vođenje zemlje na putu ka Evropskoj uniji - pitanje je na koje je odgovor potražio Dimitrije Jovićević u tekstu Da li je vrijeme smjene generacije crnogorskih političara?

U BiH mnogi ocjenjuju da mladi stranački kadrovi liče na replike svojih vođa jer im je to pouzdana ulaznica u grupu zbrinutih, u zemlji u kojoj od 500.000 nezaposlenih 60% čine mladi. Tako će biti dok se u BiH ne demokratizira politički sistem, a time i političke stranke, koje su sada više monarhističke nego demokratske, kažu politolozi u tekstu Mirne Sadiković Mladi politički kadrovi osuđeni na slijepo slušanje lidera.

Lideri parlamentarnih partija u Srbiji imaju politički staž dug i po nekoliko decenija. Iako je većina današnjih stranačkih vođa na to mjesto postavljena na početku ovog milenija, građani se njihovih lica sjećaju s malih ekrana još iz vremena Miloševićevog režima. No, naziru li se već sada neki novi Vučići, Dačići, Nikolići i Tadići - istraživao je Dušan Komarčević u tekstu Mladi lavovi u burnoj političkoj areni.
XS
SM
MD
LG