Dostupni linkovi

Podgorica će podržati Jeremića u UN


Ministri vanjskih poslova Srbije i Crne Gore, Vuk Jeremić i Milan Roćen
Ministri vanjskih poslova Srbije i Crne Gore, Vuk Jeremić i Milan Roćen
Zvanična Crna Gora je najavila da će podržati kandidaturu srpskog ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića za mjesto predsjednika Genralne skupštine Ujedinjenih nacija. Ova podrška je uslijedila nakon više sukoba na relaciji crnogorske i srpske diplomatije, a čiji su povodi uglavnom bili drugačije gledanje na odnose u regionu.

Obrazlažući zbog čega će Crna Gora podržati kandidaturu, generalni direktor za multilateralne poslove i regionalnu saradnju u crnogorskom Ministarstvu vanjskih poslova Zoran Janković rekao je "Dnevnim novinama", da Crna Gora principijelno podržava najbliže susede, a posebno sa prostora bivše Jugoslavije, kada je riječ o kandidaturama u međunarodnim organizacijama.

"U svim takvim situacijama, Crna Gora principijelno podržava najbliže susede. Nema nikakvog razloga da tako ne bude, u ovom slučaju utoliko pre što se radi o visokom predstavniku Srbije", rekao je Janković.

U Novoj srpskoj demokratiji pozdravljaju ovakav čin crnogorske diplomatije, jer prema riječima Slavena Radunovića inače člana skupštinskog odbora za međunarodne odnose, suprotnim stavom bi Vlada, kako kaže demonstrirala neprijateljstvo prema Srbiji.
Slaven Radunović
Slaven Radunović

"Zašto ne bi u nekim normalnim okolnostima podržali kolegu iz regiona jer njegovim izborom na tako značajno mjesto dobija čitav region. To bi bio zdravi način razmišljanja i onaj drugi, važniji kao motiv Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore, a to je da bi odlukom da ne podrže gospodina Jeremića izazvali opet ozbiljne reakcije u samoj Crnoj Gori i morali da objašnjavaju svojim građanima, medijima i svim ostalima zašto to nisu uradili. To bi bio još jedan dokaz politike nerpijateljstva prema Srbiji. Onda su izabrali lakši i logičniji put, kada je ovo u pitanju", ocjenjuje Radunović.

Afirmacija regionalne saradnje

Srpsko ministarstvo spoljnih poslova je bilo aktivno u stvaranju tenzija sa zvaničnom Crnom Gorom i to u vrijeme mandata Vuka Jeremića. Započelo je oštrim intervencijama Jeremića, kada je zvanična Crna Gora 2007. godine zabranila ulazak u državu srpskom episkopu Filaretu po nalogu Haškog tribunala zbog sumnje da je Filaret jedan od jataka haških bjegunaca. Zatim je zbog crnogorskog priznanja nezavisnosti Kosova uslijedilo protjerivanje crnogorskog ambasadora 2008. iz Beograda, a Jeremić je autor kovanice da je Crna Gora činom priznanja Kosova „zabila nož u leđa Srbiji“.

Zabilježeno je je još nekoliko verbalnih sukoba na relaciji Crna Gora – Srbija, a posljednja protestna nota upućena je crnogorskom ministarstvu vanjskih poslova zbog autorskog teksta književnika Andreja Nikolaidisa, pa i književnih djela ovog autora.

Nakon svega toga podršku Crne Gore Jeremićevoj kandidaturi za visoku funkciju u najvećoj međunarodnoj organizaciji Raško Konjević, funkcioner Socijaldemokratske partije manje članice vladajuće koalicije i član odbora za međunarodne odnose tumači na način da povremena nerazumijevanja ne treba da opterećuju odnose dva ministarstva i države.

"Razumijevanje koje nije postojalo u nekim segmentima ne treba da bude trajno opterećenje u odnosima dvije države i dva ministarstva. Mi želimo da vjerujemo da ova podrška označava princip afirmisanja regionalne saradnje, a da iza nje ne stoji nešto drugo. Tako da sa stanovišta afirmacije regionalne saradnje ona može imati razumijevanje. Ukoliko se radi o nečemu drugom, onda bi to već podrazumijevalo različita objašnjenja. Ja vjerujem da je to afirmacija regionalne saradnje i da činjenica da je postojalo ne razmijevanje pa i u zadnjih 10 do 15 dana, ne treba da opterećuje stalno odnose dva ministarstva i dvije vlade nego prosto kroz dijalog treba te stvari rješavati, a kada se radi o ovakvim stvarima koje podrazumijevaju podršku, regionalni princip podrške je nešto što je svakako dobro i što treba afirmisati", smatra Konjević.
XS
SM
MD
LG