Dostupni linkovi

Majke razočarane odlukom Ustavnog suda CG nastavljaju protest


Protest ćemo nastaviti mirno i dostojanstveno, poručila Željka Savković ispred koordinacionog tima
Protest ćemo nastaviti mirno i dostojanstveno, poručila Željka Savković ispred koordinacionog tima

Izmjene i dopune Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, kojima su umanjeni iznosi doživotnih naknada za majke sa troje i više djece, u skladu su sa Ustavom, odlučio je većinom glasova Ustavni sud Crne Gore.

Tim izmjenama naknade su smanjene u prosjeku od 50 do 70 eura zbog čega dio korisnica naknada protestuje od 2. marta ispred Skupštine Crne Gore, tražeći da Vlada povuče sporno zakonsko rješenje.

Međutim, Vlada je ranije saopštila da su one donijete u skladu sa mjerama štednje jer novca u budžetu nema. Tada se, dio žena odlučio na štrajk glađu koji traje 11 dana.

Nakon odluke Ustavnog Suda koju su korisnice naknada čekale ispred Skupštine kazale su da su ogorčene. A jedna od njih, Roksanda Peković, predstavnica koordinacionog tima, u prvoj reakciji na odluku je kazala da u Crnoj Gori treba da se uvede vanredno stanje, dok je Željka Savković ispred koordinacionog tima saopštila:

"Nećemo da dozvolimo da uživaju dok nas gledaju kako umiremo tu. Protest ćemo nastaviti mirno i dostojanstveno. Pozivamo svaku majku da se dozove u pamet i neka ne dozvoli da niko nikada ne uvlači ruku u njen džep. Pozivamo svakog poštenog građanina Crne Gore da nam se pridruži."

Dio korisnica naknada protestuje od 2. marta ispred Skupštine Crne Gore
Dio korisnica naknada protestuje od 2. marta ispred Skupštine Crne Gore

U saopštenju Ustavnog Suda navodi se da je: većinom glasova, donio odluku kojom se odbija predlog za utvrđivanje neustavnosti odredaba člana 13. (član 176.b) Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti (“Službeni list Crne Gore’’, br. 1/17.) i rješenje kojim se ne prihvataju inicijative za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti odredaba člana 1. (član 54.a) i člana 13. (član 176. b) istog zakona.

Sudije nijesu bile jednoglasne, a jedan od njih koji je bio protiv, sudija Miodrag Iličković, je ocijenio da su "prava korisnica ozbiljno narušena" i da se od institucija očekuje da poštuju građane.

Podsjetimo, protesti žena korisnica naknada za majke sa troje i više djece počeli su početkom marta pošto su propali pregovori sa Vladom da povuče Izmjene i dopune Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti kojim su naknade od početka ove godine smanjene sa 336 na 264, odnosno sa 192 na 144 eura.

Zakon kojim su uvedene doživotne naknade za majke usvojen je u julu 2015. a sedam mjeseci kasnije u februaru 2016. godine podnijeta je inicijativa za ocjenu njegove ustavnosti. Ustavni sud je krajem decembra 2016. godine pokrenuo postupak za ocjenu ustavnosti, ali je istog dana, 29. decembra 2016. Skupština Crne Gore, glasovima poslanika vladajuće koalicije Demokratske partije socijalista (DPS) i Socijaldemokrata Ivana Brajovića, usvojila Izmjene i dopune tog Zakona koje su značile umanjenje iznosa naknade.

Nakon odluke Ustavnog Suda koju su korisnice naknada čekale ispred Skupštine kazale su da su ogorčene
Nakon odluke Ustavnog Suda koju su korisnice naknada čekale ispred Skupštine kazale su da su ogorčene

Potom je uslijedila je još jedna inicijativa pred Ustavnim sudom na novo zakonsko rješenje, koje su u januaru ove godine podnijeli poslanici Demokrata, DNP i Unija slobodnih sindikata za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti o kojima je sud danas odlučio.

Iako se prethodnih dana tokom trajanja protesta korisnica naknada niko iz Vlade nije obraćao, sinoć je uoči odluke Ustavnog suda poruka stigla sa adrese ministra unutrašnjih poslova Mevludina Nuhodžića koji je kazao da protest više "nije socijalnog karaktera".

"Retorika i postupci pojedinih učesnica i učesnika govore da su skupovi dio političke manipulacije sa potpisom Demokratskog fronta, a sa ciljem destabilizacije ukupnih prilika u zemlji", kazao je Nuhodžić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG