Dostupni linkovi

Podeljena mišljenja o ishodu suđenja Karadžiću


Radovan Karadžić u Haškom tribunalu, 24. mart 2016.
Radovan Karadžić u Haškom tribunalu, 24. mart 2016.

Kosovski Albanci koji su bili učesnici rata u Bosni i Hercegovini kažu da se rane porodica teško mogu izlečiti bilo čime, pa ni presudom Radovanu Karadžiću, ali ističu da će ona kao takva poslati dobru poruku budućim generacijama.

Agim Čeku, bivši premijer Kosova, inače učesnik ratova u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu, u izjavi za RSE kaže da – iako je očekivao najveću kaznu za Karadžića – dodaje da je sud ispravno odlučio. Kaže da ova presuda treba da bude u prvom redu satisfakcija porodicama ubijenih i masakriranih, ali i važna poruka budućim generacijama.

"Ono što je najvažnije jeste da ova presuda šalje jasnu poruku budućim generacijama da trebaju da budu svesni toga da ako se usude da urade nešto slično što su Karadžić i drugi uradili, uvek će se suočiti sa pravodom i sa time da moraju da odgovaraju za svoje postupke. Ovakva poruka će doprineti miru na ovim područjima a da se stvari koje su se desile više nikad ne ponove na našim prostorima", kaže Čeku.

Pored Čekua, na strani Armije BiH bilo je još kosovskih Albanaca, a među njima je bio i Veselj Beriša iz Peći, koji se kada je počeo rat u Bosni zatekao u Bihaću. On je tada bio vojno lice i radio je na vojnom aerodrom Željava.

U razgovoru za RSE Beriša kaže da je zbog pravde odlučio da ostane u BiH i da bude učesnik rata sve do njegovog završetka. Bio je pripadnik Petog korpusa i učestvovao u formiranju Patriotske lige sa Ramizom Drekovićem.

Beriša, međutim, nije zadovoljan ovom ishodom ovog suđenja.

Veselj Beriša
Veselj Beriša

"Ovo nije pravedna presuda. On je toliko kriv da nema tog suda koji mu može tačno odrediti kaznu za urađene zločine po celoj Bosni i Hercegovini. To ne znači samo za one zločine koji su deo optužnice, već je bilo zločina i u drugim mestima. Jednostavno mislim da je presuda trebala da bude najmanje doživotnog zatvora i onda bi se nešto postiglo što se tiče žrtava u BiH. Mada ni to ne bi moglo da izleči rane onih porodica koje su ostale bez najbližnjih", ocenio je Beriša.

Priseća su da su ratne godine bile veoma teške, jer se radilo o "golorukom narodu protiv velike sile".

"Na početku nismo imali ništa od oružja. Tokom rata smo nešto tek stekli", navodi Beriša.

Iz Bosne i Hercegovine se vratio kada je počeo rat na Kosovu.

Trenutno živi u Peći sa četvoročlanom porodicom. Bez posla je i izdržavaju ga braća.

XS
SM
MD
LG