Dostupni linkovi

Tužbe protiv roditelja iz Konjević Polja


Roditelji i djeca u šatoru u Sarajevu, 26. novembar 2013.
Roditelji i djeca u šatoru u Sarajevu, 26. novembar 2013.
Agonija roditelja i djece iz Konjević Polja nije završena. Po snijegu i niskim temperaturama, u šatorima pred zgradom OHR-a u Sarajevu, više od 50 dana čekaju konkretno riješenje jer ponude koje stižu od resornog ministra iz Republike Srpske ne smatraju dobrim za njih. Ali, ipak, nekoliko roditelja iz Konjević Polja odlučilo je prekinuti agoniju i poslati djecu u školu. Njihov potez entitetsko resorno ministarstvo je pozdravilo, a protiv onih roditelja koji ne šalju djecu u školu pokrenuli su tužbe u Osnovnom sudu u Srebrenici.

Nakon gotovo tri mjeseca, prvi put ove školske godine sedmero djece bošnjačke nacionalnosti, sjelo u klupe u područnoj Osnovnoj školi “Petar Kočić” u Konjević Polju, kod Bratunca. Oni i njihovi roditelji bojkotovali su nastavu zbog uskraćenog prava da pohađaju nacionalnu grupu predmeta.

„Danas imamo situaciju da su u nastavni proces u školi u Konjević Polju uključena 43 učenika, što znači da imamo novih sedam učenika koji se uključuju u nastavni proces - od ukupno 139 učenika koji treba da pohađaju ovu školu“, kaže direktor ove škole Savo Milošević.

Ostali roditelji i njihova djeca su već 52 dana u šatorima pred zgradom OHR-a u Sarajevu. Traže uvođenje nacionalne grupe predmeta, odnosno da njihova djeca uče prema planu i programu Tuzlanskog kantona. Roditelji su pregovore vodili sa resornim ministrom iz Republike Srpske Goranom Mutabdžijom, no riješenje se za sada ne nazire. Nakon prijetnje da će škola u Konjević Polju 23. novembra biti zatvorena, a djeca koja ne pohađaju školu izgubiti godinu, ohrabren polaskom djece u školu, Mutabdžija je izjavio:

„Za nas je to pozitivni signal. Mi ih ohrabrujemo da sarađuju sa školom i da roditelji izaberu pravi put. I da u toku sutrašnjeg dana ova djeca pošalju pozitivni signal svojim drugarima, da ih ohrabre, i da na kraju ovaj predmet završimo.“

Dio zahtjeva djece i roditelja biće ispunjen, objasnila je za Radio Slobodna Evropa sekretar Osnove škole u Konjević Polju Ivana Nedeljković:

„Na prvoj konstitutivnoj sjednici Školskog odbora biće donesen novi poslovnik o radu Školskog odbora u koji će biti uvrštena odredba po kojoj nije dozvoljeno nadglasavanje u vezi sa pitanjima odluka koje se tiču nacionalnog interesa i Bošnjaka i Srba. To je dio zahtjeva roditelja. U prethodnom poslovniku o radu Školskog odbora nije bila ova odluka, dakle ovo je nešto novo što dodajemo.“

"Na kraju ćemo se seliti"

Suprotno tim ustupcima, Ministarstvo prosvjete RS-a tužilo je roditelje, kako je navedeno u saopštenju, zbog zanemarivanja djece. No, uprkos tome, roditelji djece iz Konjević Polja istrajni su namjeri da se njihovi zahtjevi potpuno ispune. Neće pristati da nacionalna grupa predmeta bude dio vannastavne aktivnosti.

„Na vannastavno mi ne pristajemo nikad i nikad. I druga stvar, mi smo to rekli od početka, mi nikada nećemo pristati dok ne dobijemo pismene garancije. Mi više ne vjerujemo na riječ. Mi smo već bili prevareni jednom na isti način od ministra Mutabdžije. Isto je to tražio od nas:’Pošaljite djecu u školu, sve će se promijeniti.’ Već od sutra smo poslali djecu, da bi dva dana djeca išla u školu i da bi treći dan došao ministar i rekao:’Nema ništa od toga.’ Znači ništa se nije bilo promijenilo“, kaže jedan od roditelja Muhizin Omerović.

Prema privremenom sporazumu sklopljenom između bh. entiteta 2002. godine, bošnjačkim i hrvatskim učenicima u RS, odnosno srpskim učenicima u entitetu FBiH zagarantirano je pravo da pohađaju nastavu iz nacionalne grupe predmeta. Federalni ministar obrazovanja Damir Mašić kaže da to pravo djeci i po Ustavu i po zakonu pripada.

„Ne vidim nikakav razlog za jedan, zaista nemaran odnos Ministarstva i praksu koja je bila u proteklom periodu - da je od sedam članova školskog odbora bio sam jedan nesrpske neacionalnosti, što pokazuje da očigledno vlasti RS zakone, čak i svoje, koriste kao švedski sto i uzimaju stvari koje odgovaraju samo njima i njihovoj politici, odnosno režimu.“

Ministar Mutabžija smatra da bi se djeca trebala vratiti u školu, a rješenje bi se tražilo korak po korak. Slično razmišlja i premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović:

„Izražavam najviše žaljenje zbog toga što djeca nisu u učionici, jer djeca treba da budu u učionici, a dok su oni u učinici roditelji paralelno treba da razgovaraju sa predstavnicima institucija. Mislim da smo došli nepotrebno u situaciju koja proizvodi više temperature nego što bi trebalo.“

Sudeći prema zakonu, još 23. novembra djeca su izgubila školsku godinu. Izlaz iz ove situacije se ne nazire i pored činjenice da je više rješenja na stolu. Neka od njih su da djeca krenu u školu u Sarajevu, gdje su roditelji već tražili zahtjeve za upis. Nudi se i izmješetno odjeljenje za bošnjačku djecu u Konjević Polju, dok bi nastavnici dolazili iz Sarajeva. Roditelj Muhizin Omerović ovako vidi riješenje:

„Pa meni, najizvjesnije da ćemo mi na kraju se iseliti. Znači najizvjesnija je opcija da ćemo se pokupiti i otići.“
XS
SM
MD
LG