Dostupni linkovi

Festivalska groznica u Novom Sadu: Počeo EXIT


Sa jednog od prethodnih EXIT-a
Sa jednog od prethodnih EXIT-a
U četvrtak, 12. jula počeo je trinaesti Exit festival u Novom Sadu. Najpopularniji muzički događaj i ove godine ugošćava više hiljada posetilaca.

Novi Sad u naredna četiri dana neće spavati: sudeći po višegodišnjoj praksi više hiljada mladih iz celog sveta će provesti nekoliko dana u ovom gradu. Trinaesti Exit ugošćava i više od četristo izvođača na dvadeset lokacija na Petrovaradinskoj tvrđavi. Prvi posetioci festivala stigli su još u ponedeljak – glavni motiv im je da provere da li je istina da je Exit najbolji muzički festival u Evropi.

„Dolazim iz Sedinjenih Država, od druga sam čuo za ovaj festival, pa sam došao da vidim da li je stvarno toliko dobar koliko su mi pričali“, kaže jedan mladić.

„Došli smo iz Holandije. Posebno nam se sviđa atmosfera u kampu. Ovde su nekako svi bliski, ovo je dobra prilika da se upoznamo sa drugima".

"Ovogodišnji program mi se sviđa – pomalo mi liči na putovanje u vremenu. Nikad nisam slušao bed Guns N Roses, pa će mi biti interesantno da ih vidim u Novom Sadu. Kamp mi se jako sviđa: ujutro kad je jako toplo, samo uskočimo u Dunav“, kažu dvoje mladih.

Ni domaća publika ne beži od kampovanja:

„Dolazim iz Beograda. Posebno me privlači mogućnost da budem u kampu i da upoznam mlade iz sveta“, priča nam jedna studentkinja.

Sa prethodnom sagovornicom slaže se i jedna druga devojka:

„Ja sam iz Slovenije. Već drugi put dolazim u Novi Sad. Exit mi je fenomenalan, a posebno mi se sviđa druženje sa mladima ovde u kampu.“

Portparolka festivalskog kampa, Miljena Vučković kaže da i sam kamp nudi svoj program, tako da osim noćnih žurki mladi imaju mogućnost da ceo dan budu uključeni u razne događaje.

"Najveće grupe dolaze iz Britanije i Holandije ali isto tako raste interesovanje za kamp i u drugim državama kao što je Rusija, Belgija, Rumunija i Španija. Svaki dan imamo muzički program ovde u kampu i naravno razne radionice, pa tako na primer i eko radionice“, objašnjava za RSE portparolka Vučković.

Osim popravljanja imidža u svetu, Exit je dobra prilika da ugostitelji i hoteli zarade koji dinar ili evro. Posetioci za ovih četiri dana potroše od 100 do 250 evra – kaže portparolka Novosadske turističke organizacije Tihana Vidaković.

„Prošle godine Exit posetilo 170 hiljada posetilaca za četiri dana. Od početka najviše dolaze iz Evrope, međutim u poslednjih nekoliko godina beležimo rast dolazaka sa Novog Zelanda, Australije Kanade, SAD-a. Oni dolaze dva-tri dana ranije i ostaju dva tri-dana kasnije. Oni za četiri dana potroše od 100 do 250 evra uključujuči i cenu smeštaja. Njih prvenstveno interesuje gde mogu da kupe kamp-opremu, gde je najbliža pijaca, šta može da se pogleda u gradu i u okolini. Vrlo često pitaju nas za neke druge gradove u Srbiji kao što je Subotica ili Beograd, a interesuju ih i salaši i čarde, kao i vinski podrumi i ture po Fruškoj gori“, objašnjava Vidaković.

Među zvezdama koje nastupaju na glavnoj festivalskoj bini su i soul diva Erykah Badu, rok atrakcija Wolfmother iz Australije, a legendarni Guns’n’Roses pred publiku izlazi poslednjeg dana festivala u nedelju.



Posetioci će na glavnoj bini slušati i nesvakidašnju pevačicu Beth Ditto sa svojim bendom Gossip, kao i Britance New order, Skindred i Plan B.



Jedna od najpopularnijih bina ove godine biće i Fusion Stage na kojoj su nastupe potvrdili The Toy Dolls, Little Dragon, britanski sastav Citizens! i etno senzacija Buraka som sistema.

Ova bina rezervisana je i za neke od najpopularnijih bendova iz Srbije i regiona među kojima su Block Out, Goblini, Obojeni program i Eyesburn, ali i Đečaci iz Splita i Lollobrigida iz Zagreba.

Ljubitelji elektronske muzike će na Dance areni imati priliku da slušaju DJ-eve iz celog sveta, kao što su Avicii, Felix Da Housecat, Luciano, Richie Hawtin, Miss Kittin i Laurent Garnier.

Dance arena, ugostiće i domaće DJ-eve, a trojac u kome nastupaju Marko Nastić, Dejan Milićević i Marko Milosavljević, tradicionalno će zatvoriti nastupe poslednjeg jutra festivala.

Osim muzike organizatori su najavili i prateće programe kao što su Silent disco, sajla za spuštanje, 3D projekcije, tematske žurke, performasi, besplatne masaže i frizerski salon.

Prvi put na festivalu je postavljena i bina pod nazivom Peep Show, namenjena za publiku iznad 18 godina, na kojem će DJ-eve pratiti plesačice i projekcije umetničkih erotskih filmova.

Prve noći najinteresantniji sastav je svakako bend Duran Duran – prema najavama publika će moći da čuje njihove najveće hitove kao što je Rio, Hungry Like the Wolf ili Girls on Film.



Na ovogodišnjem Exit festivalu biće promovisan projekat “Multikulturalizam u muzici”, čiji je cilj da pokrene saradnju po pitanju muzičkog multikulturalizma u celoj Evropi.

U okviru ovog projekta će se predstaviti sastavi Buraka Som Sistema i Seun Kuti i Egypt 80, dok će se ceo program Rege bine odigrati u znaku ovog programa, najavili su organizatori.

Pored ovakve promocije nastupa poznatih muzičara iz nezapadnih kultura, biće organizovana i “muzička izložba”, koja predstavlja tradicionalnu i savremenu muziku nezapadnih kultura.

Tokom trajanja festivala Gradsko saobraćajno preduzeće Novi Sad obezbediće prevoz sa autobuske i železničke stanice, kao i od kampa do ulaza na festival.

Exit festival traje od 12. do 15. jula.
XS
SM
MD
LG