Dostupni linkovi

Počeo XXII festival evropskog filma na Paliću


European Film Festival Palić, Palić, Subotica, Serbia 18.07.2015.
European Film Festival Palić, Palić, Subotica, Serbia 18.07.2015.

Projekcijom filma švedskog reditelja Magnusa von Horna „Život posle“, u subotu uveče je na palićkoj letnjoj pozornici zvanično započeo 22. Festival evropskog filma.

Tokom uvodne svečanosti, dodeljene su tradicionalne nagrade „Aleksandar Lifka“ za izuzetan doprinos evropskom filmu. Ovogodišnji laureati su naš poznati reditelj angažovanog filma Želimir Žilnik i njegov svetski priznati kolega Roj Anderson, koji je festival zanično i otvorio.

Direktor festivala Radoslav Zelenović je istakao da su među dosadašnjim dobitnicima takođe umetnici koji su obeležili filmski vek za nama. “Možemo reći da je ovo istorijsko mesto na kojem su pre Andersona i Žilnika stajali Bačo, Jančo, Ken Rasel, Ken Louč, Milena Dravić, Puriša Đorđević, Ljubiša Samardžić. Anderson je tokom svog dosadašnjeg rada osvojio najznačajnije evropske nagrade – u Kanu, Berlinu, prošle godine Zlatnog lava u Veneciji", rekao je Zelenović.

Roj Anderson prima nagradu
Roj Anderson prima nagradu

Švedski sineasta Roj Anderson je palićki festival ocenio značajnim zbog njegovog pristupa filmu. “Drago mi je da je ovaj Evropski filmski festival manifestacija koja podržava intelektualne, dakle, ne one brutalne, biznis filmove”, naveo je Anderson.

Želimiru Žilniku je nagradu uručila prošlogodišna dobitnica priznanja “Aleksandar Lifka” Mira Banjac. “Želimir Žilnik je miran i tih čovek, ali njegovi filmovi viču. On njima promišlja sudbinu malih velikih ljudi i pitanja koja se svih nas tiču. Žilnik već odavno pripada evropskoj filmskoj porodici”, rekla je između ostalog poznata glumica.

Želimir Žilnik koji je pre samo pet godina na ovom festivalu dobio nagradu "Andergraund spirit", za alternativna filmska ostvarenja, a dobijanje priznanja “Aleksandar Lifka” kao mejnstrim reditelj ovako je protumačio.

Žiri XXII palićkog festivala

Žiri ovogodišnjeg festivala čine Kristian Žene šef odseka za film Međunarodnog filmskog festivala u Kanu, Dome Karukoski finski reditelj, Agnes Kočiš mađarska rediteljka, Mira Fornaj slovačka rediteljka, Sergej Trifunović srpski glumac i Johanes Kunke švedski glumac.

U Međunarodnom žiriju kritike, koji će odlučivati o najboljim filmovima iz takmičarskog programa Paralele i sudari, nalaze se filmski kritičar Majkl Petison iz Velike Britanije, Đerđ Baron, najznačajniji mađarski kritičar, kao i filmski novinar i urednik u redakciji kulture Radio Beograda 1 Vladimir Džudović.

“Pre samo pet godina sam na ovom istom mestu dobio nagradu kao nekakav andergraund stvaralac. Zapitao sam se u čemu sam se ja to promenio da sam se toliko približio mejnstrimu – iako sam u stvari od tada do sada uradio samo četiri i to angažovana filma koja se bave žrtvama tranzicije, pojavom fašizma, emigrantima. Shvatio sam de se u stvari nisam ja promenio, promenila se stvarnost oko nas, tako da su te teme, nekada smatrane gotovo marginalnim, postale teme za prve stranice i prve minute svih svetskih medija. Nisam se, dakle, ja promenio prema mejnstrimu, nego je mejnstrim krenuo ka andergraund filmu”, rekao je Žilnik prilikom dodele nagrade.

Tokom sedam festivalskih dana publika će na Paliću, i još nekoliko lokacija u gradu i obali Paličkog jezera moći da vidi oko 90 filmova u deset festivalskih selekcija, među kojima se nalaze najnovija ostvarenja Nanija Moretija, Johana Johansona, Sabolča Hajdua, Vima Vendersa, Ivana Ostrohovskog...

Žiri festivala se potrudio da evropski film bude što reprezentativnije predstavljen, tako da su se na programu našli autori od Španije do Estonije.

Povratak u bioskop Abazija

Publika festivala
Publika festivala

Novina ovogodišnjeg festivala je povratak filmova u palićki bioskop "Abazija", koji je nedavno renoviran nakon gotovo decenijske zapostavljenosti. U njemu će biti prikazivani filmovi iz uvek intrignatne selekcije „Mladi duh Evrope“.
XXII palićki festival biće posvećen i modernim filmskim stvaraocima Češke i Mađarske, dok se u okviru programa Paralele i sudari posetiocima predstavlja film jedinstvenog kulturnog prostora istočne Evrope. I ove godine organizatori festival posetiocima su ponudili tematski film u okviru programa Eco dox, posvećenom ekološkoj problematici.

Deo pratećeg programa Festivala su okrugli stolovi, izložbe, radionice posvećeni filmu, ali i brojni koncerti.

Najboljim filmovima u okviru Glavnog takmičarskog programa Žiri Festivala će dodeliti nagrade – “Zlatni toranj” za najbolji film i “Palićki toranj” za najbolju režiju.

Organizator festival je Otvoreni univerzitet u Subotici, a finansijski su ga podržali i ove godine Grad, Pokrajina i Republika, sa ukupno 25,5 miliona dinara.

XS
SM
MD
LG