Dostupni linkovi

Započet proces prevazilaženja političke krize


Sa sastanka političkih lidera kod predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića, 1. decembar 2015.
Sa sastanka političkih lidera kod predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića, 1. decembar 2015.

Nakon petočasovnog sastanka lidera crnogorskih parlamentarnih partija, predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić je saopštio da je dogovoreno formiranje radne grupe koja će se baviti izbornim zakonodavstvom, zloupotrebom državnih resursa i medija. Ključni cilj političkog dijaloga, koji započeo na inicijativu Krivokapića je prevazilaženje političke krize i stvaranje uslova za organizovanje fer i demokratskih izbora čiji će rezultat biti nesporan.

Krivokapić je nakon sastanka rekao da će radnu grupu činiti predstavnici političkih subjekata koji su se odazvali pozivu na dijalog, da će dijalog biti nastavljen na nivou predsjednika partija i da će naredni sastanak biti održan najkasnije 21. decembra. Komentarišući odsustvo predstavnika opozicionog Demokratskog fronta, Krivokapić je izrazio očekivanje će se i oni priključiti dijalogu. Prisustvo predstavnika Evropske unije je bilo u svojstvu posmatrača, ali je navedeno da je EU spremna da pruži svu ekspertsku pomoć koja bude potrebna. Sastanku u Skupštini prisustvovao je i šef delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Mitja Drobnič.

Šef crnogorske Skupštine je izrazio zadovoljstvo rezultatima prvog sastanka:

„Bitno je da smo krenuli. Mislim da je to ključna poruka za Crnu Goru. Da smo iz jedne mrtve tačke krenuli. To je izazovan proces ali podsjetiću vas da smo poslije referenduma uspjeli da donesemo Ustav, što je mnogo složeniji proces. Ne znam zašto sada u predvečerje izbora 2016. ne bismo mogli biti sposobni da to ponovimo jer alternativa je teška. Moglo bi doći do političke nestabilnosti, a to znači i ekonomsko nazadovanje Crne Gore“, rekao je Krivokapić.

Učesnici prvog dijaloga bili su svi lideri parlamentarnih stranaka, od predsjednika DPS-a Mila Đukanovića, SDP-a Ranka Krivokapića, a od opozicionih partija Srđan Milić, Miodrag Lekić, Žarko Rakčević, Aleksa Bečić, Darko Pajović kao i predsjednici stranaka nacionalnih manjina. Prvom sastanku nisu prisustvovali predsjednici članica Demokratskog fronta koji bojkotuju institucije, a koji su najavili da će praktično zamrznuti proteste dok ne vide rezultate ovog dijaloga u parlamentu. Demokratski front je, podsjećamo, saopštio da od parlamentarnih stranaka očekuje isključivo dogovor o formiranju prelazne Vlade, a ako to izostane, onda će pozvati ostale stranke opozicije na zajedničke demonstracije.

Krivokapić je predložio da se da se u prvoj fazi dijaloga analiziraju zakonske izborne regulative i njihova puna implementacija, kao i drugi aspekati unapređenja izbornog procesa u svim oblastima koje utiču na izgradnju povjerenja u izborni proces. Druga faza dijaloga odnosi se na razmatranje pravno-političkog modela koji će obezbijediti implementaciju dogovorenih rješenja. Novinari nisu prisustvovali sastanku, odnosno na početku sastanka dozvoljen je ulaz samo snimateljima i fotoreporterima, nakon čega je dijalog održan iza zatvorenih vrata.

XS
SM
MD
LG