Dostupni linkovi

Počelo suđenje Sanaderu za slučajeve INA-MOL i Hypo


Ivo Sanader u sudnici 3. novembra 2011.
Ivo Sanader u sudnici 3. novembra 2011.
Čitanjem optužnice za slučaj Hypo i za slučaj INA-MOL u četvrtak je započelo objedinjeno suđenje bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu.

Dio optužnice za Hypo pročitan je na sudu već ranije, dok je zamjenica ravnatelja Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) Tamara Laptoš po prvi puta pročitala dio optužnice koji Sanadera tereti da je za mito od 10 milijuna eura koji mu je dao direktor MOL-a Zsolt Hernadi svojim autoritetom nametnuo hrvatskoj Vladi da MOLU prepusti upravljačka prava u INI, iako nisu većinski vlasnik, a da dio plinskog biznisa koji donosi gubitke izdvoji iz INE i ostavi u hrvatskom državnom vlasništvu.

„Čime su u potpunosti prihvaćeni svi zahtjevi MOL-a, pa su za zaključenje takvih ugovora, u dogovoru sa Zsoltom Hernadijem, radi isplate dogovorenog iznosa od 10 milijuna eura zaključeni fiktivni ugovori o savjetodavnim uslugama između društava sa Cipra i društva Xenoplast & Shipping AG iz Švicarske, u suvlasništvu Roberta Ježića“, navela je tužiteljica.

Gotovo 5 milijuna eura isplaćeno je na taj način preko tvrtki Sanaderovog prijatelja Ježića, a nije utvrđeno kako je isplaćena druga polovica mita, kazala je tužiteljica. Ako Sanaderu bude dokazana krivica, on će taj novac morati dati državi. Sanader je odbacio obje točke optužnice.

Jedini dokaz iskaz svjedoka

Jedan od troje Sanaderovih branitelja Čedo Prodanović prigovorio je da je optužnica u slučaju INA-MOL podignuta, a da nije dovršena istraga. On je podsjetio da je jedini dokaz iskaz svjedoka Roberta Ježića, koji je kazao da je nakon navodnog dogovora Sanader – Hernadi glavni operativac za isplatu mita bio izvjesni Imre Fazekas.

Čedo Prodanović
Čedo Prodanović
„Niti navodni davalac mita gospodin Hernadi, niti ključna osoba u realizaciji tog navodnog davanja mita nisu ispitani tijekom istrage! U tome vidimo apsolutni nedostatak postupka, a naravno i insuficijentnost optužnice“, naveo je Prodanović.

Također je kazao da – iako optužnica kaže kako je Sanader učinio sve da Vlada prihvati nepovoljni ugovor s MOL-om - nigdje nije rečeno što je to – sve.
Iako je to mimo zakonom utvrđene procedure, i Sanader je pokušao replicirati tužiteljici, na što mu je predsjednik sudskog vijeća sudac Ivan Turudić kazao kako to radi samo zbog medija i prekinuo ga.

Sanader: Vi ste rekli da sam ja ponovio odgovor na ono što je gospođa Laptoš rekla prošlog tjedna. Ali i ona je danas ponovila cijelu optužnicu!

Sudac Ivan Turudić: Mi ovdje nismo da vi postavljate pitanja, nego da odgovarate na pitanja! Naprosto ste u takvoj poziciji.

Sudski izvjestitelj Hrvatske televizije Damir Dević u izjavi za naš radio komentirao je Sanaderovo ponašanje na sudu, kada je po prvi puta u sudnici podsjetio na svoju veliku taštinu i potrebu da bude vođa, pokušavši na neki način čak preuzeti vođenje glavne rasprave, na što ga je sudac Turudić ubrzo vratio u normalne proceduralne okvire:

„S obzirom da je riječ o obrazovanom i inteligentnom čovjeku, sumnjam da Sanaderu baš u tolikoj mjeri nisu bila jasna procesna pravila.“

RSE: Što znači da je on probao, pa dok ide, ili...

Dević: Ja mislim da je to – s jedne strane – prvenstveno stvar taštine i nekih drugih njegovoih osobnih karakteristika. S druge strane, on – da li svjesno, da li nesvjesno - igra na tu kartu javnosti. On je dakle svjestan da su u sudnici kamere, da je tamo mnoštvo medija, i on još uvijek unatoč svemu pokušava šarmirati ili barem ostaviti što bolji dojam na javnost ili na dio javnosti, što je meni dosta čudno.

Suđenje se nastavlja sljedeći tjedan.
XS
SM
MD
LG