Dostupni linkovi

Počela sa radom "Hagada": Sefardska kultura i nešto više


U Sarajevu je u četvrtak počela sa radom "Hagada", udruženje građana za pomoć u promociji jevrejske kulture, tradicije i turističkog potencijala. Namjera je da turisti "dobiju nešto više od običnog obilaska određenih objekata i suve priče" kaže, između ostalog, u intervjuu za RSE Eli Tauber, inicijator osnivanja Udruženja.

RSE: Od kada postoji ideja za formiranjem "Hagade"?


Tauber: Riječ je o mojoj inicijativi od prije deset godina ali, očito, nije bilo ni vrijeme ni mjesto da se to pokrene. Međutim, skontali smo da je krajnje vrijeme da se ovako nešto pokrene. Dogovorili smo sa Jevrejskom opštinom Sarajevo da pošaljemo nekoliko mladih ljudi da polože za turističkog vodiča, jer smo vidjeli da postoji potreba za tim. Onda smo shvatili da imamo turističke vodiče, pored toga i turističku ponudu.

Sadašnja turistička ponuda, koja je vezana za Jevreje, je na vrlo niskom nivou, odnosno to je bilo prepušteno na milost ili nemilost turističkim agencijama kako one smatraju da trebaju nešto da urade. Većinom je to bilo predstavljanje turističke ponude preko interneta. Zatim smo shvatili da trebamo da utičemo na pravilno predstavljanje kada je u pitanju jevrejska kultura, tradicija, njihov doprinos razvoju grada i države, odnosno svega onoga što su Jevreji dali tokom 500 godina života u Bosni i Hercegovini u smislu društvenog, kulturnog, istorijskog, privrednog i drugog razvoja...

RSE: I to vas je ponukalo da oformite Udruženje?

Eli Tauber
Eli Tauber

Tauber: Tačno tako. Igrom slučaja, na čelu Bosanskog kulturnog centra u Sarajevu (BKC, op.a.) Mario Pejić, vrlo nagodna osoba, koji je shvatio da ovo što želimo da uradimo je jako dobra stvar, odnosno da to ne radimo za sebe - da promoviramo Jevreje, već da promoviramo Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu kroz izvanrednu turističku ponudu.

Ovim sporazumom, koji su danas potpisali BKC i Udruženje "Hagada" mi, ustvari, postavljamo Bosanski kulturni centar kao polaznu tačku za jevrejsku kulturu, odnosno otvaramo ga kao turističku destinaciju. Sa druge strane, važno je da imamo povezanost sa BKC-om koji je nekad bio najveća sefardska sinagoga na Balkanu. Ovaj naš zajednički pristup će omogućiti drugima da shvate da su nekad Jevreji živjeli i radili u Sarajevu i Bosni i Hercegovini.

RSE: Pored turističkih vodiča, planira li Udruženje pokrenuti još neke aktivnosti u cilju bolje afirmacije i promocije bh. jevrejske kulture i baštine?


Tauber: Naravno, planiramo niz aktivnosti a među njima je i promocija sefardske kuhinje koja je ovdje postala tradicionalna, te ostalih stvari koje su vezane za jevrejsku kulturu a imaju tu ulogu promocije. Sa Srednjom ugostiteljsko-turističkom školom Sarajevo sklopili smo sporazum na osnovu koga ćemo obučiti kuhare da kuhaju sefardska jela i da sefardska kuhinja bude tu kao sastavi dio bosanskohercegovačke kuhinje i da se u određenim restoranima ona i služi.

Takođe, želimo da za sarajevske turiste organizujemo sefardsku večeru uz sefardsku muziku. Dakle, mi promoviramo te vrijednosti, a ne zadovoljavamo se samo formalnim aktivnostima, jer mi nismo turistička agencija niti imamo bilo kakve ambicije u tom smislu. Naša je osnovna ideja da pokušamo da zadovoljimo ono što je traže turisti – da dobiju nešto više od običnog obilaska određenih objekata i suve priče. Nudimo im jelo, muziku i stručne ljude koji ih vode. Istovremeno, radimo na kreaciji originalnog jevrejskog suvenira.

RSE: Kada startaju te turističke ture?


Tauber: Web stranica je u izradi, a računamo da ćemo već idućeg mjeseca moći dati prve usluge. To će biti dvodnevne, trodnevne ili višednevne ture koje će počinjati iz Sarajeva, a zatim se nastavljaju u Mostaru, Stocu, Dubrovniku – u zavisnosti kako se budemo dogovorili sa zainteresovanim turistima.

XS
SM
MD
LG