Dostupni linkovi

Počela operacija uklanjanja šipki urana iz Fukušime


Fukušima
Fukušima
Nakon višemjesečnih priprema japanski inženjeri počeli su uklanjanje šipki urana iz japanske nuklearke Fukušima. Operacija je opisana kao iznimno osjetljiva, ali bitna, jer je u pitanju važan korak osiguravanju uništene elektrane.

Nuklerana elektrana čija je eksplozija prije dvije i pol godine ostavila svijet bez daha, ponovno je u centru pažnje javnosti. Tamošnji su nuklearni stručnjaci ušli u najdelikatniju fazu čišćenja prostora – uklanjanje prvih 22 od ukupno 1.500 uranskih šipki iz jednog od reaktora oštećene centrale.

Mycle Schneider, nezavisni konsultant za energetsku i nuklearnu politiku kaže za Radio Slobodna Evropa da je uklanjanje 400 tona istrošenog goriva urana, trenutno pohranjeno u bazenu unutar srušene zgrade, zapravo hitna akcija.

"Ukupna količina radioaktivnosti u tom bazenu je ekvivalentna količini koju sadrže sva tri ostala bazena u Fukušimi. Morate znati da je riječ o nekoliko desetina većoj količini cezija nego je pušteno iz elektrane u Černobilju. To se mora ukloniti jer postoji velika opasnost da bi svaki dalji potres ili bilo koji drugi vanjski utjecaj, mogao dovesti do pregrijavanja i potencijalnog požara. A to je najgori mogući scenario, jer bi požar cijeli radioaktivni materijal 'poslao' u zrak.“

Uklanjanje istrošenog urana moguće je tek sada, nakon što se mjesecima radilo na pokrivanju zgrade čeličnim prekrivačem.

Dale Klein bivši predsjednik američke nuklearne regulatorne komisije i predsjednik Tokyo Electric kaže da je uklanjanje goriva "prekretnica".

"Inženjeri su bili vrlo kreativni prilikom izgradnje nove dizalice za upravljenje uranskim šipkama. Težak posao, njihova predanost i kreativnost rezultirali su impresivnim preseljenjem istrošenog goriva iz bazena 4, na sigurno mjesto."

Ipak, stručnjaci upozoravaju da je manipulacija šipkama urana popriličan rizik.

"Visoko zračenje je ključni faktor ", kaže Komei Hosokawa, profesor sociologije na univerzitetu Kyoto i pojašnjava kako radnici ne smiju ići preblizu goriva jer u svakom trenutku nešto može poći naopako.

Bazen je očišćen pomoću podvodnih usisivača, ali su možda ipak iza sebe ostavili sitne krhotine koje mogu dovesti u opasnost cijelu operaciju.

No najveća opasnost u predstojećoj akciji jeste urušavanje zida bazena i oticanje vode, nakon čega bi gorivo ostalo na suhom. Tad bi, kaže Schneider, akcija završila katastrofom.

"Ovo je već katastrofalna zona, svaki dan je katastrofa, tako da je veliki izazov umanjiti stepen tih katastrofalnih posljedica."

Firma TEPCO se nada da će zadatak biti završen do kraja 2014.godine, ali stručnjaci upozoravaju da svaka, i najmanja nezgoda može znatno odgoditi proces razgradnje nuklearke za kojeg se unaprijed zna da će trajati desetljećima.
XS
SM
MD
LG