Dostupni linkovi

Počast Homeiniju od kartona


​FOTOGALERIJA: "Homeini" ponovo u Teheranu

Sabina Čabaravdić

Prvog februara 1979. godine ajatolah Ruholah Homeini, lider islamske revolucije, trijumfalno se vratio u Teheran, nakon 14 godina izgnanstva u Parizu.

U srijedu, 33 godine poslije tog događaja, taj je povratak obilježen bizarnom ceremonijom na kojoj je iz aviona iznesen gigantski Homeinijev lik od kartona, očekujući da će putnici iskazivati poštovanje bivšem ajatolahu.

Iranci su tokom tri decenije bili izloženi brojnim apsurdnim manifestacijama moći njihova klera. Ova, koja se odigrala u srijedu vjerovatno pripada jednoj od najapsurdnijih.

Serija slika koju je objavila poluslužbena novinska agencija Mehr pokazuje svečano obučene stražara koji nose kartonskog Homeinija, kroz špalir ozbiljnih svećenika bijele brade koji ga vojnički pozdravljaju. U pozadini se vidi limena glazba koja svira.

​Drugi papirnati Homeini, onaj koji sjedi i smiješi se, iskočio je tokom svečanosti obilježavanja ajatolahova povratka u Refah školu gdje je u Teheranu uspostavio svoje sjedište. Prisutni: ministar obrazovanja Hamid Reza Haj Babaji i ostali dužnosnici popili su čaj oko Homeinijeva nasmijana lika. On je sjedio, oni stajali. Nekima je bilo čak i neugodno.

Ovi obredi s kartonskim Homeinijim su bili usmjereni na veličanje važnog trenutka u iranskoj modenoj istoriji. No, sve su prilike da su proizvele potpuno suprotne efekte, pa čak i viceve i podrugljive komentare Iranaca.

Kada se, prije 33 godine vratio Teheran, Homeinija su strani novinari pitali što osjeća nakon povratka u domovinu. Odgovorio je, sada već čuvenim “Ništa!”.

Ovih dana društvenim mrežama kola vic slične sadržine.

"Pitaju Homeinijev papirnat lik kako se osjeća nakon povratka u domovinu. A ovaj odgovara: onaj prošli je bio čovjek, pa nije osjećao ništa. Ja sam ipak samo karton!”

Kartonski Homeini vratio se u Iran jako različit od onog kojeg je pravi ajatolah obećao Irancima. On je govorio o slobodi i pravdi, ali jaz između bogatih i siromašnih se još više proširio, a zemlja je često kritikovana zbog represivne politike i kršenja ljudskih prava.

Revolucionarni žar već je odavno oduvan široko rasprostranjenim razočarenjem revolucijom.

U više od tri desetljeća revolucije iz 1979. godine, Iran je “pojeo” i djecu i očeve - utemeljitelja Homeinijeva pokreta koji je pomogao uspostavu islamske države.

Među njima i velikog Homeinijev protege-a, bivšeg premijera, sada opozicionara Mir Huseina Musavija, koji je u kućnom pritvoru od februara prošle godine. Baš kao što je u kući zatvoren i reformirani svećenik i drugi vodja opozicije Mehdi Karubi, jedan od utemeljitelja revolucije.

Bivši predsjednik Akbar Hašemi Rafsandžani je izoliran i na margini zbog suparništva s predsjednikom Mahmudom Ahmadinedžadom, kojeg je kritizirao u post-izbornom obračunu.

Neki od članova Homeinije porodice takođe su došli pod udar režima jer su davali podršku opoziciji.

Strip
Strip
Način na koji su, na internetu, u foto-šopu obrađeni Homeinijevi kartoni, jasno kazuju kakva je situacija u Iranu danas.

Strip pokazuje Homeinija koji sjedi i pita političare koji ga okružuju: “Vozdra raja, baš lijepo što vas je toliko došlo ovdje, ali nigdje ne vidim Akbara Hašemija?" Oni koji sjede oko njega pretvaraju se da nemaju pojma o kome Homeini govori : “Nema ovdje nikakvog Akbara! A nema ni Musavija ni Karubija, hajd’ da promijenimo temu. Kako ste nam vi, kako zdravlje i to...!” .

Jedan građanin Teherana, koji kartone opisuje kao veliku šaradu, u izjavi za naš radio se pita: "Je li ovo način na koji vlasti žele povratiti legitimitet? Stvaranjem kartonskih idola?!"
XS
SM
MD
LG