Dostupni linkovi

Naučnici otkrili termalne anomalije na piramidama u Gizi


Ilustracija
Ilustracija

Piramide u Gizi bude znatiželju već četiri hiljade godina. Kako su nastale je jedna od najvećih misterija, a ovih dana naučnici su došli do novih podataka koji su otvorili samo još više upitnika vezanih za ove građevine.

U okviru projekta "Operation Scan Pyramid" (Operacija skeniranja piramida) otkrivene su termalne anomalije na piramidama, a najveće na istočnoj strani Velike piramide (Keopsove piramide).

Naučnici iz Egipta, Francuske, Kanade i Japana su, pod nadzorom egipatskog ministarstva antikviteta, koristeći najnovije metode otkrili misteriozne vruće tačke na piramidi.

U donjem dijelu Keopsove piramide postoje dijelovi kamenih blokova koji imaju mnogo veću temperaturu od obližnjih, a s obzirom da su kameni blokovi iste starosti i porijekla, to se ne bi trebalo dešavati.

S obzirom da pukotine u kojima se nalazi vazduh ne mogu zadržavati toplinu kao kamen ili pijesak, ova razlika u temperaturi mogla bi značiti da se tu nalazi skrivena struktura. No, eksperti za sada nisu sigurni šta bi to moglo biti. Može biti grob, šupljina, prolaz ili samo pukotina u kamenu.

U izjavi egipatskog ministarstva antikviteta stoji kako su naučnici "zaključili da postoji nekoliko termalnih anomalija koje su posmatrane na svim piramidama tokom faza zagrijavanja i hlađenja", odnoseći se na istraživanja koja su provedena tokom izlaska sunca, kada se građevine zagrijavaju i zalaska sunca, kada se piramide hlade.

Tri piramide u Gizi su izgrađene između 2613. i 2494. godine prije nove ere. Keopsova piramida, gdje su pronađene najveće termalne anomalije, je najveća i najstarija od njih.

"Operacija skeniranja piramida" je počela 25. oktobra i trajat će do kraja iduće godine.

XS
SM
MD
LG