Dostupni linkovi

Okončan dokazni postupak na suđenju Tolimiru


Zdravko Tolimir u sudnici
Zdravko Tolimir u sudnici
Protekli tjedan na Haškom sudu okončan je dokazni postupak na suđenju bivšeg pomoćnika za obavještajno-sigurnosne poslove zapovjednika Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Zdravka Tolimira. On se kao pomoćnik Ratka Mladića tereti za genocid i druge zločine počinjene u Srebrenici i Žepi u srpnju 1995. godine, a u svoju obranu pozvao je samo četiri svjedoka.

Kao zadnji svjedok Tolimirove obrane, koju optuženi zastupa sam, svjedočio je umirovljeni oficir VRS-a Slavko Čulić, zapovjednik jedne od brigada Prvog korpusa.

Njegovim iskazom Tolimir je želio dobiti alibi za period od osmog do desetog mjeseca 1995. godine kada su, prema optužnici, pripadnici vojske i policije Republike Srpske, otkopavanjem primarnih masovnih grobnica u zonama odgovornosti Zvorničke i Bratunačke brigade, željeli prikriti razmjere zločina nakon zauzimanja Srebrenice.
Čulićevim iskazom Tolimir je želio dobiti alibi za period od osmog do desetog mjeseca 1995. kada su, prema optužnici, pripadnici vojske i policije RS, otkopavanjem primarnih masovnih grobnica željeli prikriti razmjere zločina nakon zauzimanja Srebrenice.

Svjedok je potvrdio kako se tijekom spomenutog perioda sastao s Tolimirom između 10 i 15 puta. No tijekom unakrsnog ispitivanja od strane tužiteljstva Čulić je izjavio kako nije bilo razloga da non-stop prati kretanje optuženog nakon što su mu predstavljeni dokumenti o sastancima Tolimira o kojima nije imao saznanja:

„Meni je poznato da je on bio kod nas u Krajini, a poznato mi je da odlazio po raznim zadacima. Ali znam i da se vraćao. Ja ne sumnjam u ova dokumenta koja vi meni pokazujete da su vjerodostojna. Tamo kad je bila skupština sigurno da je bio prisutan. Prema tome, ja tu ništa ne osporavam.“

Na kraju unakrsnog ispitivanja tužiteljstvo je predstavilo dokument koji je Tolimir poslao iz Glavnog štaba VRS-a, između ostalog i predsjedniku Republike Srpske mjesec dana prije zauzimanja Srebrenice, a u kojem se spominju pogrdni nazivi za pripadnike naroda bošnjačke i hrvatske nacionalnosti. Svjedok Čulić je za to dao objašnjenje:

„Pa ja sam vam rekao - u to vrijeme upotrebljavala se terminologija, kao što su oni nas nazivali četnicima, tako smo i mi njih balijama. Prema tome, da budem jasan - to je to.“

Suđenje Tolimiru je počelo prije dvije godine, a u tom vremenu je ispitano ukupno 130 svjedoka - 126 tužiteljstva, te samo četiri u obranu optuženog generala. Završne riječi strana u postupku održat će se za pola godine, potkraj mjeseca kolovoza.

*****
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR).

Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG