Dostupni linkovi

U potrazi za naredbodavcima ubojstva fojničkih franjevaca


Fojnica
Fojnica
U Franjevačkom samostanu u Fojnici 13. studenog bit će obilježena dvadeseta godišnjica od ubojstva fra Nikice Miličevića i fra Leona Migića, gvardijana i župnog vikara ovog samostana. Njihovo ubojstvo počinio je Miralem Čengić, pripadnik 302. motorizirane brigade Armije RBiH iz Visokog, zajedno sa još tri pripadnika ove postrojbe, za što je pravomoćno osuđen na 12 godina zatvora. Dvadeset godina nakon ovog zločina, fojnički franjevci uputili su istražnim i pravosudnim organima BiH zahtjev za ponovno pokretanje ovog postupka jer žele saznati tko je naredio ubojstvo fra Nikice Miličevića i fra Leona Migića.

Godišnjica ubojstva fra Nikice Miličevića i fra Leona Migića za obitelj, prijatelje i župljane župe Fojnica predstavlja bolno sjećanje na tragediju, koja je tokom posljednjeg rata obilježila ovaj kraj. Janja Ćosović, sestra pokojnog fra Leona, kaže da se i danas prisjeća riječi svoje i fra Leonove majke, koja je umrla sa pitanjem zašto joj je ubijen sin:

„Nikad mi nije jasno. I moja mama kad je umirala, vikala je:’Zašto? On se nije nikad kombo.’ To je jedna riječ koja znači nije se nikad ni sa kim svađao. Bio je po prirodi tih. Njoj je ostalo nejasno zašto je on ubijen kad nije volio ni svađu, ni...“

I obitelj fra Nikice Miličevića željela bi jednog dana sazanti istinu - tko je bio naredbodavac ubojstva fojničkih franjeva. Nećak fra Nikice Miličevića Zdenko Miličević:

„Osobno moj pokojni otac milion puta je znao reći:’Da mi je smao znati tko je to rekao, tko je naručio.’ Ja isto kažem poznatu izjavu gospodina pokojnog Alije Izetbegovića, koji je rekao tada: ’Tko puca u fratra, pucao je u Bosnu.’ Međutim, nikad nije otkriveno tko je pucao u fratra, tko je pucao u Bosnu.“

Svaka obljetnica ubojstva fra Nikice i fra Leona posebno je potresna za žive svjedoke ovog događaja koji su se 13. studenog 1993. godine zatekli u fojničkom samostanu. Među njima je bio i franjevac fra Tomislav Trogrilić:

„Uvijek se to proživljava kao da se odvija film jedan te isti - i ljudi, zgode, nezgode, doživljaji, emocije. To su vrlo teški dani.“

Prije tri godine u Franjevački samostan u Fojnicu došao je i Hasib Mušinbegović, nekadašnji zapovjednik 302. motorizirane brigade Armije BiH, čiji pripadnici su ubili fra Nikicu i fra Leona. Došao se, kaže, ispričati za pomenuti zločin. I tada, a i danas, Mušinbegović ističe da mu je savijest čista jer ovaj zločin nije počinjen po njegovoj naredbi:

„To što je učinjeno, to je zločin. To sam i tada rekao. Nikad nisam za takva djela bio ni od čijih oružanih snaga, a pogotovo ne od svojih pripadnika. Bilo mi je veoma žao. Čim sam za taj slučaj čuo, to je bilo drugi ili treći dan poslije tog nemilog događaja, ja sam podigao prijavu, zatražio da to ljudi odu u zatvor Zenica i da se taj slučaj istraži, da se sankcionira. U ratu se može to dogoditi, ali niko, bar u jedinici kojom sam ja komandovao, nije zagovarao takve događaje, ali kad se dogode, ne treba ih prikrivati, treba ih procesuirati.“

Predstava za javnost

Fojnički franjevci tvrde da ovaj slučaj nije dovoljno rasvijetljen. Zato su pokrenuli ponovni postupak pred istražnim i pravosudnim organima BiH. Gvardijan fojničkog samostana fra Nikica Vujica ističe da u okonačnom postupku i presudi protiv ubojice Miralema Čengića ima mnoštvo nedorečenosti i kontradiktornosti:

„Kad smo mi sve to vidjeli, onda smo shvatili da je taj proces bio jedna dobra predstava za javnost i odlučili smo da napravimo zahtjev za pokretanje istražnih radnji i pronalaženje nalogodavaca. U tome zahtjevu mi se osvrćemo na izjavu časnika Armije BiH iz Visokoga, brigadira Hasiba Mušinbegovića. A isto tako čuli smo i od svjedoka koji su nam, kada su čuli da mi pripremamo zahtjev za ponovne istražne radnje, rekli da bi se trebao ispitati jedan ratni obavještajac Hamza Duvnjak, koji je tada imao kodno ime Mišo i koji je malo prije ubojstva fratara imao žestoku svađu sa gvardijanom fra Nikicom Miličevićem."

U Fojnici će 13. studneog biti predstavljena i knjiga „Pucnji u fratre“, autora Zorana Oroza, koja će dati detaljan opis onoga što se dogodilo prije 20 godina u Fojnici. Autor Zoran Oroz o tome kaže:

„Puno stvari ima nejasnih u samom procesu suđenja, što je navelo sadašnjeg gvardijana da podnese prijavu SIPI, odnosno Tužilaštvu BiH. Naravno, u knjizi se o tome nije ništa preciznije govorilo jer mi nemamo naznaka ko bi mogao biti, ali iz razgovora sa fratrima i sa drugim svjedocima tadašnjeg događaja vidi se da ubojica nije došao s namjerom da likvidira po svojoj volji, nego da je ipak bio od nekoga nagovoren, odnosno usmjeren.“

Tokom izdržavanja kazne, Miralem Čengić je četiri puta pomilovan, kazna mu je skraćivana - i danas je on na slobodi.
XS
SM
MD
LG