Dostupni linkovi

Tužiteljstvo suočilo Karadžićeve svjedoke sa zločinima u logorima


Mile Ujić svjedoči na suđenju Karadžiću
Mile Ujić svjedoči na suđenju Karadžiću
Na Haškom sudu bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić nastavio je izvoditi svjedoke koji su sudjelovali u ratnim događanjima boreći se za srpsku stranu. Dok su u obranu svog bivšeg vođe potvrđivali da Bošnjaci i Hrvati nisu zatočavani i protjerivani,

Tužiteljstvo je tijekom unakrsnog ispitivanja Karadžićeve svjedoke suočilo s brojnim zločinima koje je nesrpsko stanovništvo pretrpjelo u logorima, nakon nasilnog preuzimanja bosanskohercegovačkih općina. Među ostalim i Milu Ujića – bivšeg člana Kriznog štaba općine Rogatica i zapovjednika Rogatičke brigade Vojske Republike Srpske.

Ujić je spremno potvrdio Karadžićeve teze – kako su bosanski Srbi u Rogatici tražili mirno riješenje i podjelu općine. To se nije dogodilo, prema njegovim riječima – zbog bošnjačkog ekstremizma i ubojstva vojnika Draženka Mihajlovića 22. svibnja 1992.godine, kada je u okolnim općinama već bijesnio rat.

„U pregovaračkom timu sa muslimanske strane bili su sudija Osnovnog suda u Rogatici Adnan Suljagić, zamjenik ili komandir stanice policije Ramiz Alajbegović, koji su u jednom odgovoru našoj strani po pitanju da se tijelo izvuče, odgovorili: 'Kada ubijemo još desetak ili stotinjak Srba, daćemo vam sva tijela da ih sahranite'.“

Radovan Karadžić u haškoj sudnici
Radovan Karadžić u haškoj sudnici
Tužiteljica Gustafson je, s druge strane, podsjetila istaknutog člana rogatičkog ogranka SDS-a na vlastite riječi koje su dva mjeseca prije sukoba zabilježene na sjednici Kriznog štaba. Tada se Ujić usprotivio prijetnjama stranačkog kolege Rajka Kušića u vezi njegovog ultimatuma za podjelu policije, citirala je tužiteljica Katrine Gustafson.

„Prema tome, suprotno onome što ste maločas rekli o tome da su i Muslimani i Srbi opkolili grad 25. marta, vas je brinulo to da srpska teritorijalna odbrana, na čelu sa Rajkom Kušićem, nemilosrdno srlja prijeteći napadom na grad. Da ili ne?“

"Pazite, molim vas, vrlo je teško dati odgovor samo sa DA ili NE. Šta god da bih rekao sa lakonski DA ili NE, vjerovatno bih mogao pogriješiti“, odgovorio je Ujić.

Budući da je Ujić svom bivšem stranačkom šefu Karadžiću potvrdio i kako na području Rogatice srpske snage nisu uspostavile logore, već, kako je naveo - „sigurne kuće“ za Bošnjake i Hrvate, tužiteljica ga je podsjetila na neke pravomoćne presude koje su pokazale drugačije.

Pri tom je spomenula logor Rasadnik te školu Veljko Vlahović gdje su brojni ljudi, prije protjerivanja preživjeli najužasnije torture. Iako je priznao da su se neki zločini dogodili te kako je i on o njima imao saznanja, Ujić je nastavio u pokušajima uljepšavanja situacije.

„Pa, evo, stoji da je to što je bilo – bilo je, samo što ja, zaista, kao čovek, prihvatiti ne mogu nikada tvrdnju da je srednja škola bila logor. Ostajem pri tvrdnji da je to bila samo 'sigurna kuća' da se ne dese ubistva, zlostavljanja, mučenja i koješta, da se tu nejač skloni do momenta kad izraze želju da žele ići nekud dalje“, kazao je on.

Sličnu verziju o početku sukoba i uspostavi zatočeničkih objekata Karadžiću je potvrdio kao njegov svjedok i Vitomir Banduka, bivši pripadnik vojske bosanskih Srba i predsjednik takozvane vlade sarajevske općine Hadžići. Nakon što je opisao lokalni Sportski centar kao sabirni, Tužiteljstvo je Banduka također suočilo s iskazima nekih zatočenika koji su potvrdili da su tamo prisilno dovedeni te mučeni prije protjerivanja.

***************
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR).

Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG