Dostupni linkovi

Ratni zločini: Teslićani se oprostili od bivšeg predsjednika opštine Galijaševića


Teslić
Teslić

Na ateističkom groblju u Tesliću početkom novembra ove godine sahranjeni su posmrtni ostaci bivšeg predsjednika Opštine Teslić Rasima Galijaševića. Galijašević je jedna od žrtava koja se povezuje sa djelovanjem pripadnika policijske formacije „Miće“ koji su osimnjičeni za brojne zločine nad civilima nesrpske nacionalnosti na području Teslića. Radi se o predmetu koji se odnosi na vrlo teške ratne zločine, a koji je Tužilaštvu BiH proslijeđen na procesuiranje kao predmet Kategorije II iz Haškog tribunala.

Pokojni Rasim Galijašević sahranjen je u Tesliću poslije 22 godine od njegovog ubistva. Iz svoje kuće u centru grada bivši predsjednik Opštine Teslić odveden je u večernjim satima 4. juna 1992. godine. U to vrijeme bio je penzioner. Imao je 63. godine. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su tokom 2013. iz masovne grobnice u teslićkom selu Vlajići. Sahrani je prisustvovalo više desetina ljudi, a o liku i djelu Rasima Galijaševića govorio je predsjednik SDP BiH u Tesliću Mehmed Dubravac.

„Naš dragi Rasim obavljao je niz značajnih i odgovornih funkcija kao što su : upravnik radionice voznog parka u Tesliću, direktor predzeća Ozren u Doboju, a od 1969. do 1976. godine bio je i predsjednik Opštine Teslić i delegat. Bio je u periodu od 78. do 82. direktor Kardijala na Banji Vrućici, poslije toga i direktor SDK u Doboju do penzionisanja. U periodu obavljanja ovih funkcija na području opštine Teslić realizovano je dosta značajnih projekata, važnih za razvoj čitave opštine, kao što su : asfaltiranje i modernizacija centra grada, izgradnja protupoplavnog nasipa i kamenog zida na rijeci Usori, izgradnja vodovodnih sistema na Studencima i u Barićima, obezbjeđenje sredstava i izgradnja hotela Kardijal sa pratećim objektima, te još niz drugih značajnih infrastrukturnih projekata“, istakao je Dubravac.

Od pokojnog Galijaševića na sahrani se oprostila i njegova unuka Maja Lalošević koja živi u Srbiji.

„Ja čovjeka sa većom familijom ne sretoh. Familija mu je bila zamalo cijeli grad koji je neizmerno volio i uklesao svu svoju postojanost u njega. Tiha došaptavanja u rani cik zore i nekad kasno iza ponoći samo su on i njegov grad znali. Tragovi ljubavi su ostali na trotoarima, ispod uličnih svetiljki, u sokaku radovi. Njegova nesebičnost, dobronamjernost bila je prepoznatljiva na svakom koraku. Toplina i osmijeh, pun radosti, plijenili su na ulici, kafani, utakmici. Bože, koliko je svijetala ljubavi ostalo da svijetli iza njega“, navela je Lalošević.

Odvođenje i ubistvo Rasima Galijaševića dovode se u vezu sa pripadnicima formacije Miće, koji su imali službene isprave CJB Doboj. 13 pripadnika ove policijske jedinice uhapsili su po nalogu Tužilaštva BiH početkom septembra ove godine službenici SIPE. Među uhapšenima je bio i Miroslav Pijunović, zvani Piko, protiv kojeg se od decembra 2012. godine vodi postupak pred Okružnim sudom u Doboju za ratne zločine nad civilima području Teslića. Supruga ubijenog Rasima Galijaševića, Vjera Galijašević je kao svjedokinja optužbe na jednom od ročišta u Doboju ispričala da je njenog muža 4. juna 1992. u večernjim satima grupa uniformisanih osoba odvela iz kuće i da ga je posljednji put vidjela u jutarnjim satima narednog dana u zgradi policije u Tesliću. Pijunović je tada svjedokinji rekao da zna ko je njenog muža odveo, ali druge detalje u sudnici nije naveo.Krajem oktobra ove godine devetorica pripadnika formacije Miće su vraćena u pritvor nakon žalbe Tužilaštva BiH na odluku Suda BiH o njihovom puštanju na slobodu. Tužilaštvo je zatražilo je određivanje pritvora uz obrazlođenje da jedino mjera pritvora može osigurati neometano provođenje istrage protiv osumnjičenih za zločine protiv čovječnosti, kaze portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić, te dodaje:

„Kao i postojanje naročitih okolnosti koji ukazuju da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike“, kazao je Grubešić.

Iz Tužilaštva BiH ranije je saopšteno da se u slučaju jedinice „Miće“ radi o predmetu u kojem je istraga započeta u Tužilaštvu Haškog tribunala, nakon čega je taj predmet ustupljen pravosuđu BiH.Tokom suđenja pred Haškim tribunalom dokumentovano je da su nakon njihovog terora policajci iz Banje Luke i Teslića uhapsili u junu 1992. godine više pripadnika ove grupe koji, međutim, nisu procesuirani za svoja nedjela već su nedugo poslije hapšenja pušteni na slobodu. Nakon njihovog odlaska iz Teslića teror nad nesrpskim stanovništim je nastavljen, tako da stanovnici Teslića očekuju da istraga obuhvati i ostale odgovorne za ratne zločine u ovom kraju. Atif Mahmutović je bio zatvoren u logoru u teslićkom selu Pribinić, gdje su pritvorene civile tukli pripadnici tesličke policije.

„Šest ljudi je umrlo u tom logoru od udaraca. Ja sam ih tri-četiri unio u sanduk“, ispričao je Mahmutović.

RSE: Kako su tukli ljude policajci?

Mahmutović: Svakako. I palijama i palicama i puškama, a najgori je udarac bio kablom punjenim bakrom. Mi smo bili sretni kad dođu s palicama. Palica je ipak rađena da malo uređuje, nije račena da ubije čovjeka, ja mislim. Kad god se nekom ćefne doše otvori vrata, digneš dvije ruke i tri prsta uza zid i ne znaš ko te pleha. Tog je bilo koliko hoćeš.

Nakon početka rata u Tesliću prve mete za odstrel pripadnika policije i vojske RS bili su ugledniji stanovnici ovog grada među kojima i bivši predsjednik Opštine Rasim Galijašević.

XS
SM
MD
LG